Scoala Americana in Geoeconomie

Extras din referat Cum descarc?

Geoeconomia constituie o ramura a relatiilor internationale, aflata la intersectia stiintelor economice si a geopoliticii.
In istoria Geoeconomiei se observa influenta a mai multor scoli, fiecare avind particularitatile sale si jucind un rol bine determinat in procesul de formare a Geoeconomiei, dintre care scoala americana, franceza, rusa s.a.
Geoeconomia Americana studiaza procesul de tranzitie de la dominatia militara la cea economica.
In geneza intelegerii actuale a Geoeconomiei se observa o succesiune de la instrumentele Geopoliticii, fapt nu in untimul rind legat de atmosfera dominanta in anii 80-90 ai secolului trecut. In acei ani, multi cercetatori prognozau o permutare a jocului "Cine e mai puternic" din sfera politico-militara in cea economica, accentuind un nou tip de conflicte - coliziuni geoeconomice, care se vor dezvolta in contextul relatiilor internationale.
Conceptul de Geoeconomie a fost dezvoltat in SUA de Edward Nicolae Luttwak si in Franta de Pascal Lorot. Dupa Impact strategic "[...] Geoeconomie, termen la moda, recent, datorita lui Edward Luttwak in SUA, Pascal Lorot in Franta; toata lumea ignora faptul ca ei nu fac altceva decat sa reia un concept creat in 1930 de un autor grec, Konstantin Sfyris (Geoikonomia tai ikonomia)." Fondatorii teoriei geoeconomice sunt considerati savantii italieni - Carlo Jean si Paolo Savana, care in anul 1997 au publicat cartea cu aceeasi denumire - Geoeconomia.
Edward Luttwak este unul din cei mai renumiti specialisti in strategia geopolitica. Anume el a introdus termenul de Geoeconomie si a definit Geoeconomia la sfirsitul anilor 80 ai secolului XX.
In vara anului 1990 in articolul "De la geopolitica la geoeconomie: logica conflictului, gramatica comertului" publicat in revista National Interest Luttwak ii opune Geopoliticii, cu accentul pe folosirea instrumentelor militare pentru a obtine scopuri politice externe, Geoeconomia, indreptata la victoria in competitia economica. Astfel, la meritele lui Luttwak poate fi atribuita punerea bazelelor strategiei geoeconomice.
Sensul termenului introdus de Luttwak il poate lamuri una din cartile sale "The Endangered American Dream: How to Stop the United States From Being a Third World Country and How to Win the Geo-Economic Struggle for Industrial Supremacy", New York, 1993 (Visul American in pericol: Cum de prevenit transformarearea SUA intr-o tara din lumea a treia si de a invinge in concurenta geoeconomica spre suprematia economica). 
Dupa Luttwak autorii cartilor propuse cititorilor inteleg sub termenul de Geoeconomie stiinta, care studiaza acele aspecte a concurentei, in care protagonistii sunt nu societati comerciale sau banci, ci statele.


Fisiere in arhiva (1):

  • Scoala Americana in Geoeconomie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Pascal Lorot - Geoeconomie et rivalites economiques
2. Revista Stiintifica  "Impact strategic" #2[19] 2006 - GEOPOLITICI SI GEOSTRATEGII PE TRAIECTORIA VIITORULUI;
3. ????? ???, ????? ?????? - ????????????, 1997
4. ?????? ?. - ????????????? ???????????, ?oc???, 1993.
5. Enciclopedia On-Line - www.wikipedia.org


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!