Satrategii Spread

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins:
1. Optiunile - tranzactii cu preturi si riscuri
2. Joc de arbitraj: tranzactii strategice
3. Spread-ul Vertical
4. Bull CALL Spread
4.1. Alegerea optiunii
4.2. Mecanismul Bull CALL Spread 
4.3. Iesirea de pe pozitie
5. Studiu de caz


Extras din referat Cum descarc?

Teoria financiara moderna este, in mod esential, o teorie a preturilor, propunand alternative pentru mult modele micro si macroeconomice, elaborate de scoala economica neoclasica. Tranzactiile financiare neoclasice (250 mil. de titluri vandute si cumparate, in medie, pe zi, la New York Stock Exchange) demonstraza ca informatia aentilor economici privind preturile titlurilor nu este identica.. Fiecare intentioneaza sa vanda sau sa cumpere titluri pe baza unor anticipari diferite asupra sanselor de castig.
O optiune reprezinta un contract dintre doua parti, care confera cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara sau vinde un pachet de actiuni la un pret predeterminat, inainte de sau la o data prestabilita la incheierea contractului. Optiunile sunt cele mai versatile instrumente de comert, deoarece acestea costa mai putin decat capitalul, asigura un efect de levier mare si limiteaza semnificativ riscul general al tranzactionarii, furnizand valoare adaugata.
Optiunile, ca active financiare, dau posibilitatea reversibilitatii (flexibilitatii) asupra proiectului initial de investitii. Investitorul care cumpara un numar de optiuni are posibiliatea, pe durata de valabilitate a actiunii sau chiar la scadenta ei, fie sa pastreze acest activ, fie sa renunte la el, daca pe parcurs apare o oportunitate mai avantajoasa de investire. Prin insasi natura lor, optiunile dau posibilitatea unui arbitraj intre detinerea activelor-suport pe care ele le reprezinta sau, dimpotriva, renuntarea la aceste active suport in favoarea unei investitii mai rentabile pe piata financiara. Utilizarea optiunilor face procesul de investire mult mai flexibil, apropiindu-l de comportamentul real al agentului economic in decizia de economisire-investire, sau de consum.
Optiunile sunt contracte la termen conditionat (optional), in raport cu futures, care sunt contracte la termen ferm. Termenul conditionat (optional) trebuie inteles ca fiind la alegerea cumparatorului de optiuni atat in ceea ce priveste data executarilor clauzelor contractuale, cat si daca executia contractului se va face sau nu. Asadar, optiunile dau detinatorului lor dreptul de a cumpara sau de a vinde un activ (real sau financiar) la un pret prestabilit si in orice moment, in interiorul sau la expirarea contractului optional. Decizia de a exercita sau nu aceasta alegere este, de asemenea, la libera alegere a detinatorului.
Cele mai utilizate sunt optiunile pe actiuni comune ("stock options") si optiunile pe obligatiuni. Optiunile sunt de doua feluri: CALL si PUT. In schimbul unei prime (pret) platite, cumparatorul unei optiuni CALL sau PUT are dreptul, dar nu si obligatia, sa cumpere sau sa vanda, intr-un interval de timp prestabilit si la un pret de exercitiu fixat dinainte, o anumita cantitate de active suport (materiale, financiare, valutare etc.). Este vorba de un contract optional, in care principalele elemente ale viitoarei tranzactii (cumparare/vanzare) de active suport sunt fixate din momentul incheierii contractului, indiferent daca piata va evolua sa nu in directia asteptarilor initiale.
La randul sau, vanzatorul unei optiuni CALL sau PUT isi asuma irevocabil obligatia de a vinde sau de a cumpara activele suport comandate de cumparator, in conditiile din contractul optional, indiferent daca la momentul optiunii piata este sau nu favorabila. Exercitarea de catre cumparator a optiunii sale se face pentru acoperirea riscului de pret al activului suport de catre vanzatorul respectivei optiuni: pentru acesta din urma, piata este, deci, nefavorabila. Asumarea acestui risc se face in schimbul incasarii, de la inceput, a unei prime care este pretul optiunii.Nu exista cerinte marginale la cumpararea unei optiuni, deoarece riscul este limitat la pretul optiunii.
In fapt, tranzactiile cu optiuni sunt operatiuni de vanzare/cumparare de riscuri. Riscul activului suport, element necontractual al optiunii, este datorat variabilitatii cursului (variabilitatii pretului de piata). Cumparatorul optiunii are aversiune fata de risc si il vinde, iar vanzatorul optiunii are in schimb, preferinta pentru risc, si il cumpara. Investitia in optiuni este mult mai riscanta decat in active-suport. Motivatia acestei investitii optionale, rezida in puternicul ei efect de levier, in conferirea, in compensatie, a unui drept de asociat sau a unui drept de creanta, cat mai ales in remunerarea scontata a capitaului transferat. Remunerarea trebuie sa se faca la nivelul ratei de rentabilitate minim acceptabile pe economie si la nivelul primei de risc asumat pentru cumpararea si detinerea respectivului titlu financiar. Mai mult, pretul optiunii depinde de pretul curent al activului suport, trendul acestuia, pretul de exercitiu, presiunea de cumparare, presiunea de vanzare, intervalul de timp ramas pana la expirare si volatilitatea. Prin urmare, cumparatorul de contracte options nu poate pierde niciodata mai mult decat prima platita. Pretul teoretic al optiunii, prima, este data de formula Black & Scholes.
2. Joc de arbitraj: tranzactii strategice
Tranzactionarea cu optiuni reprezinta o activitate complexa, care cuprinde o varietate larga de tehnici de analiza si abordari inovative. Abordarea optima se evalueaza din punct de vedere atat al timpului existent, perioada pana la scadenta, cat si a tolerantei la risc. Exista trei abordari fundamentale, in baza carora se formeaza toate strategiile de tranzactionare: tranzactii strategice, tranzactii pe perioade lungi de timp si tranzactii neutre din punctul de vedere al coeficientului delta. 
Tranzactiile strategice sunt, de regula, oportunitati de scurta durata, destinate pentru tranzactiii de o singura zi si cele pe perioade scurte, in care exista posibilitatea monitorizarii pietei in de aproape, zilnic.
Metodologiile de tranzactionare pe termen lung difera substantial de cele strategice. In acest caz nu este necesara urmarirea evolutiei cursului din minut in minut. Aci supravegherea tranzactiilor are loc la interval de cateva zile sau chiar luni, sau, mai mult, din perspectiva unui an.
Al treilea tip de tranzactii - cele neutre din perspectiva coeficientului delta (delta = variatia pretului optiunii / variatia activului de baza), sunt si cele mai complexe. Aceste strategii sunt cu risc acoperit, iar delta = 0. In timp ce evolutia pretului urca si coboara, delta difera de 0. Ajustarile sunt efectuate prin cumparari sau vanzari de instrumente tranzactionabile, astfel incat delta sa redevina egala cu zero. Majoritatea tranzactiilor cu delta neutru pot fi strcturate intr-o astfel de modalitate, incat costul total si riscul sa fie minim. Strategiile cu delta neutru pot fi aplicate pe orice piata, atat pentru capitaluri cat si futures.


Fisiere in arhiva (2):

  • Satrategii Spread
    • pag titlu.doc
    • Satrategii Spread.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!