Saracia - O Problema Globala

Extras din referat Cum descarc?

O cincime din populatia totala a planetei - traieste in saracie absoluta: foamete, malnutritie, maladii contagioase, mortalitate infantila ridicata, conditii de viata precare, teama si insecuritate. Exista insa si multe persoane bogate care traiesc in state "dezvoltate" si dispun de mijloace si resurse care pot ajuta la reducerea saraciei; de asemenea, multe guverne ale statelor bogate au capacitatea de a transfera resurse si cunostinte practice in vederea reducerii saraciei. Sunt cei bogati obligati sa ajute la diminuarea saraciei in statele in curs de dezvoltare ? Unii afirma ca nu exista nici o datorie de acest fel, pe cand atii sustin ca avem datoria clara de a face tot ce ne sta in putinta. 
Exista diferite tipuri de programe, fie organizate de catre guvern (cu sau fara ajutor extern), fie organizate de catre fundatii de caritate private. Aceste programe doresc sa ajute persoanele sarace sa isi imbunatateasca nivelul de trai sau sa se asigure ca oamenii nu se afla in situatii de saracie extrema. Aceste programe sunt mai putin spectaculoase decat ajutoarele de urgenta, dar impactul lor este cu mult mai mare. 
Arhiepiscopul Helda Camara spunea candva: ,,Cand ii ajut pe cei saraci sunt considerat sfant, dar cand intreb de ce sunt saraci sunt considerat comunist". Ceea ce deducem de aici este ca ajutorul nu este reprezentat cu necesitate doar de raspunsul menit sa aline si venit din compasiune, ci consta in identificarea cauzelor saraciei si inlaturarea celor posibile prin intermediul actiunii umane. Nu trebuie sa fii comunist pentru a recunoaste ca unele cauze sunt reprezentate de nedreptati, politici economice si altele de acest gen.
Exista vaste modalitati in care indivizii pot actiona din proprie initiativa in scopul reducerii saraciei. Pe langa acestea, sunt multe lucruri pe care guvernele le pot realiza, atat prin intermediul asistentei oficiale, cat si prin cel al politicilor comerciale potrivite. 
Cuvantul ,,ajutor" poate semnala ideea ca asistenta este expresia bunavointei, dorintei de a face bine, fiind adesea relationat cu ideea de ,,caritate". Termeni precum ,,bunavointa" sau ,,caritate" pot fi acceptati daca sunt interpretati cu atentie, dar ei pot da nastere unor impresii false. Ceea ce adesea este facut din bunavointa sau caritate este vazut ca depasind datoria sau obligatiile morale. Altfel spus, ne simtim bine atunci cand ajutam. 
Uneori, in cercurile care se ocupa de dezvoltare, accentul este pus pe problematizarea in directia dreptatii, nu a caritatii pentru ,,lumea saraca". Unul dintre aspectele care trebuie evidentiate in acest sens e acela ca dreptatea este o obligatie pentru noi, in timp ce caritatea nu este. Acest aspect este inselator, caci, din moment ce se face apel la bunatate, caritate sau compasiune, se poate considera ca acestea reprezinta anumite cai de stabilire a unor indatoriri semnificative, necesitand astfel la fel de multa actiune -daca nu mai multa - ca si apelul la dreptate. 
Sintagma ,,dreptate, nu caritate" este utilizata pentru a sublinia doua aspecte importante. Primul este acela ca oamenii au tendinta de a aprecia caritatea foarte mult in termeni de raspunsuri individuale, in timp ce ideea de dreptate nu se rezuma doar la ceea ce fac indivizii, ci acopera structurile si relatiile generale existente sau care tind sa existe intr-o societate. Multi vor accepta, drept componenta a ,,dreptatii sociale", organizarea societatii de asa maniera incat sa existe un sistem de impozitare progresiva care sa asigure nevoile de baza ale tuturor indivizilor. Daca acest lucru este acceptabil pentru societati separate, de ce sa nu fie acceptat pentru lumea luata ca intreg ? Institutiile si acordurile internationale ar trebui sa reflecte acest scop. ,,O distribuire dreapta a resurselor mondiale" ar inseamna cel putin asigurarea nevoilor de baza pentru toti locuitorii planetei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Saracia - O Problema Globala.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!