Saracia in Moldova si Particularitatile ei in Anii '90

Cuprins referat Cum descarc?

1. Trasaturile principale ale saraciei din Republica Moldova 
2. Indicatorii si dinamica saraciei
3. Saracia si inegalitatea
4. Profilul si principalele cauze ale saraciei
5. Veniturile si cheltuielile de consum ale saracilor 
6. Saracia non-monetara
7. Evaluarea subiectiva a saraciei
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

,,Nu sunt tari bogate si tari sarace intuite de Dumnezeu, 
bogatia depinde de intelepciunea si maiestria 
actorilor vietii economice" 
P. Drucker
1. Trasaturile principale ale saraciei
In Republica Moldova tranzitia s-a manifestat pe multiple planuri: economic, politic, social, demografic, cultural, geopolitic etc. Procesele care au marcat aceasta tranzitie au fost mai mult spontane decat controlate, producand incertitudine si riscuri personale majore. Tranzitia a generat costuri sociale si umane mari si acestea par sa fi lasat o amprenta profunda asupra vietei sociale. Una din rezultatele nefaste ale schimbarilor este saracia. Aceasta se manifesta nu doar sub aspect material, dar si dintr-o serie de aspecte nemateriale. 
Micsorarea volumului productiei nationale, al investitiilor, reducerea gradului de ocupare a fortei de munca si scaderea veniturilor reale ale populatiei in perioada anilor 90 a fost insotita de cresterea saraciei pe tot parcursul acestei perioade. Cu toate acestea, problema saraciei a aparut pe agenda Guvernului in anul 1997, cind PNUD si Banca Mondiala au acordat suport tehnic si financiar pentru efectuarea studiilor analitice asupra saraciei. 
Studiile efectuate in baza datelor Cercetarii Bugetului Gospodariilor Casnice demonstreaza ca saracia in Moldova are aceleasi caracteristici ca in alte tari din regiune. La fel ca in multe alte tari aflate in tranzitie, saracia este un fenomen multidimensional constituit din:
1) nivel redus de venituri, de consum si de ocupare a fortei de munca;
2) alimentatia insuficienta sau de calitate proasta;
3) starea precara a sanatatii;
4) accesul limitat la invatamint; 
5) participarea limitata la luarea de decizii; 
6) lipsa mijloacelor personale de abilitare, reflectata in posibilitatea limitata de a influenta propriul nivel de trai. [1, p. 6]
In virtutea situatiei sale geografice si geopolitice, Moldova are trasaturi specifice ce amplifica vulnerabilitatea ei la saracie - criza economica regionala, calamitatile naturale, in special, secetele, instabilitatea politica si cea sociala, separatismul teritorial, nesiguranta pentru viitor, generate de evenimentele recente din istoria tarii.
Saracia in Moldova afecteaza nu doar categoriile traditional vulnerabile ale populatiei, cum sint persoanele cu un nivel scazut de instruire sau necalificate, persoanele aflate in somaj indelungat sau angajate periodic, dar si persoanele apte de munca, calificate si sanatoase. 
In tara persista saracia infantila, in special in localitatile rurale, unde 4 din 10 copii sub virsta de 10 ani traiesc in saracie extrema. Saracia infantila este larg raspindita in familiile cu multi copii, atit in mediul rural, cit si in cel urban. Printre cei care traiesc intr-o saracie persistenta, adica se afla in saracie timp de cel putin 4 ani consecutiv, cu o incidenta crescinda, sint si copiii lasati fara ingrijirea parintilor ca rezultat al emigrarii acestora in cautarea unui loc de munca.
Rata frecventarii de catre cei saraci a institutiilor de invatamint, medicale si de cultura este extrem de joasa, indicind o inechitate in accesul la serviciile mentionate. 
Desi diverse studii apreciaza saracia drept fenomen specific preponderent localitatilor rurale, realitatea denota ca cel mai inalt nivel de saracie se inregistreaza in orasele mici, care au fost afectate de criza economica in cea mai mare masura. Locuitorii oraselor mari sint cei mai protejati de riscul saraciei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Saracia in Moldova si Particularitatile ei in Anii '90.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!