Sanatatea Publica

Extras din referat Cum descarc?

Sanatatea, la fel ca invatamantul, apararea sau ordinea publica, reprezinta unul din sectoarele publice cu importanta majora in viata oricarei societati. Importanta sa este justificata prin caracterul indispensabil al serviciilor pe care le produce, volumul resurselor pe care le utilizeaza, numarul personelor pe care le desrveste si legaturile numeroase pe care le creeaza cu alte domenii de activitate.
Pe piata serviciilor de sanatate, la fel ca pe oricare alta piata, se intalneste cererea de ingrijiri de sanatate, care vine din partea pacientilor si familiilor acestora, cu oferta de servicii mericale, care vine din partea producatorilor, spitale, clinici medicale, cabinete etc. 
Serviciile de sanatate sunt condiderate de stiinta economica drept un set de bunuri si servicii pe care consumatorii (pacientii) le utilizeaza, in principal, pentru impactul lor pozitiv anticipat asupra starii de sanatate a acestora. Acest rationament sta la baza a ceea ce stiinta economica cheama teoria capitalului uman: indivizii investesc in ei insisi prin educatie, pregatire continua si sanatate pentru a deveni mai productivi si pentru a-si asigura,astfel, castiguri mai mari. Indivizii nu doar cumpara pasiv, de pe piata, ingrijiri de santate sau servicii educationale, ci si produc santatea, educatia cheltuind timp si depunand eforturi. De exemplu, cererea pe care oamenii o manifesta in materie de sanatate este justificata de faptul ca, pe de o parte, sanatatea este un bun de consum si, pe de alta parte, sanatatea este un bun de investitii.
Serviciile de santate se deosebesc de majoritatea bunurilor de consum. Foarte multi oameni nu doresc sa participe la consumul de servicii medicale decat daca se imbolnavesc. Cerearea de servicii de sanatate este o cerere derivata din cererea de sanatate, Astfel apare intrebarea daca poate exista o piata a serviciilor de sanatate.
Exista unele rationamente in virtutea carora mecanismele pietei nu ar putea functiona la fel de bine precum in cazul bunurilor strict private. Economistii arata ca, de vreme ce consumul serviciilor de santate da nastere la efecte externe, atunci in cazul serviciilor de santate se manifesta o situatie de ,,esec al pietei". De asemenea teoria economica a bunurilor publice are relevanta pentru sectorul sanitar deoarece unele servicii sanitare au caracteristici de bunuri publice, ceea ce ar insemna ca piata le va produce intr-o cantitate insuficienta. 
In aproape toate tarile exista o politica sanitara care stabileste cum anume se face accesul la ingrijirile sanitare si cine plateste pentru acestea. 
Resursele financiare angajate in sectorul sanitar pot proveni din mai multe surse:
- Impozite directe sau indirecte;
- Asigurari private de sanatate;
- Asigurari sociale de sanatate;
- Plata direscta a serviciilor de catre pacienti.
Modul de colectare a resurselor financiare determina tipologia sistemului de sanatate, De asemenea diferitele combinatii dintre sursele mentionate (colectare, alocare, remunerare) difera de la un sistem la altul. Cel mai simplu caz este acela al unui sistem sanitar pur privat, in care consumatorii achita pe loc costul serviciilor sanitare. In acest caz, generarea de resurse se suprapune cu alocarea lor si cu plata prestatoriilor (remunerare).
SANATATEA PUBLICA IN ROMANIA
In Romania, asigurarile publice de sanatate introduc un sistem tripartit - casa de asigurari, prestator de servicii medicale si pacient - in care rolul esential pentru alocarea resurselor revine casei de asigurari.
Reforma sanatatii
Sistemul public de sanatate prezinta o serie de disfunctionalitati ce pot fi corectate numai prin implementarea unor structuri noi, flexibile si eficiente de finantare a serviciilor medicale, prin aplicarea unui nou management, atat la nivelul Ministerului Sanatatii, cat si la nivelul unitatilor de sanatate si al colectivitatilor locale.
Apare astfel necesitatea unei redefiniri a acestui sistem, a unei analize profunde pentru a permite identificarea principalelor deficiente precum si a riscurilor cu care acest sistem se confrunta. Astfel, se va putea crea un sistem de indicatori eficient pentru masurarea performantelor sistemului public de sanatate, pe baza carora sa fie posibila implementarea unor masuri de politici adecvate in vederea imbunatatirii performantelor sale.
Proiectul isi propune sa realizeze un model de analiza a impactului masurilor de reforma din sectorul public de sanatate pentru a putea furniza un sistem de indicatori socio-economici adecvat. Implementarea si monitorizarea acestui sistem de indicatori devin cu atat mai importante cu cat, pe de o parte, masurile de reforma din sistemul public de sanatate trebuie sa fie in conformitate cu noul cadru legislativ, programul PAL al Bancii Mondiale si cerintele procesului de integrare, iar, pe de alta parte, la nivel european este in curs de adoptare un nou Regulament al Parlamentului European si al Consiliului European cu privire la statisticile comunitare referitoare la sanatatea publica si la sanatatea si siguranta la locul de munca, iar Romania va trebui sa furnizeze indicatori socio-economici in conformitate cu noul regulament. Prin urmare, acest proiect ce vizeaza intelegerea si imbunatatirea sistemului public de sanatate din Romania are un impact pozitiv pe multiple planuri: economic, social, dar si stiintific.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sanatatea Publica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!