Sanatate Publica in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Romania avea in anul 1990 un sistem medical exclusiv public, puternic centralizat, sustinut financiar de catre bugetul de stat si coordonat de catre Ministerul Sanatatii si inspectoratele sale sanitare judetene. Serviciile erau oferite populatiei, oficial in mod gratuit, insa subfinantarea grava a sistemului o lunga perioada de timp a dus la scaderea calitatii serviciilor oferite si transferul unei parti a costului acestora catre populatie. Multe dintre policlinici si spitale functionau in cladiri deteriorate, fara dotare tehnica corespunzatoare, medicamentele romanesti si materialele sanitare nu acopereau cererea din unitatile sanitare, iar medicamentele din import, noi si eficiente, erau inaccesibile pentru majoritatea populatiei. Astfel, o parte din costurile tratamentelor erau transferate, direct sau indirect, catre beneficiar, inclusiv prin platile informale catre personalul medical, limitand astfel accesul unor segmente din populatie la serviciile medicale.
Calitatea redusa a serviciilor si lipsurile din sistem, datorate bugetului redus, impuneau luarea unor decizii, in sensul imbunatatirii asistentei medicale publice in Romania. Trecerea la un model bazat pe asigurari de sanatate a fost evaluata de catre decidenti, la momentul respectiv, drept solutia optima pentru multe dintre problemele sistemului. Drept urmare, principiile de organizare, finantare si oferire catre populatie a serviciilor sistemului sanitar public au fost modificate, incepand cu anul 1996, din punct de vedere legislativ, iar din punctul de vedere al
transformarilor efective, incepand cu anul 1999.
Serviciile medicale sunt, astfel, in prezent, acordate in baza contributiei la fondul de asigurari de sanatate (6,5 % din salariul brut al angajatului si 7% din partea angajatorului). Asiguratul beneficiaza, pe baza acestei contributii, in mod gratuit de un pachet de servicii definite drept vitale si reglementate legislativ.
Asistenta medicala primara este, in prezent, oferita de catre medicul de familie, dorindu-se o accentuare a rolului serviciilor primare, ca prim filtru de rezolvare a problemelor. Accesul la asistenta ambulatorie si cea spitaliceasca (in afara urgentelor) si accesul la medicamentele compensate si gratuite se face prin medical de familie. Medicii nu mai au statutul de salariati ai statului, ci devin furnizorii de servicii medicale care incheie un contract cu Casa de asigurari de sanatate, noua coordonatoare a sistemului. Personalul medical mediu este angajat de catre acesti furnizori de servicii (medici si spitale). Ministerul sanatatii isi mentine doar rolul de finantare si coordonare a programelor nationale de sanatate publica.
De asemenea, noul model a dus la o reducere a accesului populatiei la serviciile medicale, prin aparitia unor persoane care nu pot beneficia de asistenta medicala (in afara celei de urgenta, minimale) neavand asigurare de sanatate.
Dupa 1990, au fost realizate si modificari in sens pozitiv, in oferirea asistentei medicale. Unele dintre policlinicile si spitalele din sectorul public ofera astazi servicii imbunatatite si diversificate fata de acum 13 ani, iar pe piata exista medicamente noi si eficiente, inclusiv din import. Exista, de asemenea, un system privat de acordare a serviciilor medicale, adiacent celui public si o retea extinsa de farmacii private. In acelasi timp, in contextul saracirii populatiei, un segment larg al acesteia, desi asigurat, nu isi permite costul tratamentelor, accesarea serviciilor
spitalicesti performante aflate in afara localitatii de resedinta sau apelarea la serviciile sistemului privat, ca alternativa la sistemul public.
O mare parte a populatiei din Romania are, in prezent, un deficit de educatie sanitara si planning familial, incluzand lipsa constientizarii rolului preventiei si al obisnuintei de consult medical, in cazul aparitiei unei probleme, elemente care demonstreaza rolul redus pe care sistemul de sanatate l-a acordat programelor de educatie sanitara si preventie in randul populatiei.
Ca urmare, in Romania se intalnesc cele mai inalte valori (in context european) ale incidentei bolilor aparatului circulator, TBC-ului si ale altor boli infectioase sau parazitare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sanatate Publica in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!