Salariul Real in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Salariul real in Romania
Salariul reprezinta suma platita pentru a obtine serviciul factorului munca.Dar,salariul se obtine in functie de munca depusa ,el determinandu-se din pretul incasat pentru bunurile la producerea caruia a contribuit.De aceea,salariul este si un venit.Salariul reprezinta si un venit insusit prin munca.
Substanta salariul se cocretizeaza in salariul nominal si real.
Salariul nominal este suma de bani pe care salariatul o primeste de la unitatea in care sau pentru care lucreaza.
Salariul real din perioada curenta(SR) exprima puterea de cumparare a salariului nominal in raport cu o perioada de referinta(O).Marimea salariului real depinde de 2 factori:marimea salariului net(SN) si indicele pretului de consum in perioada curenta fata de perioada de referinta(IPC v0),adica:
SR1= 
Indicele salariului (ISR) semnifica modificarea puterii de cumparare a salariului nominal si se calculeaza prin doua metode:
1. ISR= unde SR0=SN0
2. ISR= ,unde ISN=indicele salariului nominal care este egal cu 
Evolutia salariului depinde de raportul dintre (corelatia) indicele salariului nominal si indicele preturilor de consum:
-daca ISN<IPC evolutia salariului nominal este devansata de cresterea preturilor se va inregistra o reducere a puterii decumparare, ISR<100%
-daca ISN=IPCsalariul nominal creste in acelasi ritm cu preturile se va inregistra mentinerea puterii de cumparare ISR=100%
-daca ISN>IPC evolutia salariului nominal devanseaza cresterea preturilor se va inregistra o crestere a puterii de cumparare ISR>100%.
La nivelul unei firme salariul real se calculeaza ca salariul mediu lunar(SN1,SR1) si anual(SN0,SRa),conform relatilor:
SN1= ,unde FS1=fondul de salarii lunare;T1=numarul mediu lunar al salariatilor
SNa= ,unde FSa=fondul de salarii annual;Ta=numarul mediu anual al salariatilor.
Etapele de calcul ale salariului mediu nominal si real sunt urmatoarele:
1. Fiecare agent economic(i) selectionat in esantion calculeaza si transmite lunar 3 indicatori:
-fondul brut de salarii(FBSi) totalul retinerilor(Ri) si numarul mediu de salariati( Ti) 2.Calculul salariului mediu nominal brut si net la nivelul fiecarei subramuri(SBs),respective SNs
SB= SN= ,unde S=subramura alcatuita
din agentii economici,cuprinsi in esantion.
3. Calculul salariului mediu nominal brut(SBM,SNM)
SBr= SNr= ,unde 
TS=numarul mediu de salariati sin subramure cu S
=numarul mediu de salariati din ramura r1 obtinut ca suma a numarului mediu de salariati din toate subramurile ce fac parte din ramura r.
4. Calculul salariului mediu nominal brut si net obtinut la nivelul economiei nationale(SB respective SN se obtine prin agregarea sub forma unei medii asimetrice ponderate a salariilor medii de la nivelul ramurilor)
SB= SN= ,unde
Tr=numarul mediu al salariatilor din ramura r
=numarul mediu al salariatilor la nivelul economiei naionale,obtinut ca suma a numarului mediu de salariati din toate ramurile r ale economiei nationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Salariul Real in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!