Salariul Minim pe Economie în România

Extras din referat Cum descarc?

Notiunea de salariu
Termenul de salariu provine din latinescul salarium, care desemna, la origine, ratia de sare alocata unui soldat. Ulterior, a fost utilizat pentru a denumi pretul platit cetatenilor liberi care indeplineau diverse activitati in folosul altor persoane.
In afara de salariu, se mai utilizeaza termeni cum ar fi: retributie, remuneratie precum si cel de indemnizatie, echivalent al remunerarii demnitarilor, judecatorilor si procurorilor. Uneori, se mai foloseste termenul de leafa care este de origine turca. O alta denumire mai veche, iesita din uz, este cea de simbrie . Pentru militari se foloseste denumirea de solda.
Conform cu dispozitiile art. 1 din Conventia nr. 95 din anul 1949 asupra protectiei salariului a Organizatiei Internationale a Muncii, termenul de salariu semnifica - remuneratia sau castigurile susceptibile de a fi evaluate in bani, stabilite pe cale conventionala ori prin lege, care se acorda in virtutea unui contract de locatiune a serviciilor, scris sau verbal, platit de patron lucratorului pentru munca sa ori serviciilor aduse. 
Salariul este considerat corolarul dreptului la munca; afirmat in Declaratia Universala a Drepturilor Omului art. 23 alin. 3, potrivit careia - cel care munceste are dreptul la un salariu echitabil si suficient care sa-i asigure lui si familiei sale o existenta conforma cu demnitatea umana.
Conform art. 154 alin.1 din Codul muncii (Legea nr.53 din 24 ianuarie 2003), salariul reprezinta cotraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca
Pentru munca prestata, salariatul are dreptul la un salariu exprimat in bani, cuvenita la incheierea contractului.
Plata salariului pentru munca prestata de angajat este obligatorie, nu trebuie sa aiba un caracter ocazional, precar sau sa se dea cu titlu de recompensa. 
Codul muncii art. 156 prevede ca salariile se platesc inaintea oricaror obligatii banesti ale angajatorilor. 
Inca de la infiintarea sa (in anul 1919), Organizatia Internationala a Muncii a militat pentru garantarea unui salariu care sa asigure conditii de viata convenabile pentru toti lucratorii. Cu ocazia Conferintei de la Philadelphia din anul 1944 s-a prevazut obligatia acestei organizatii de a ajuta toate tarile lumii in elaborarea si aplicarea unor programe cu privire la salariul minim vital. 
2.Salariul minim pe economie in Romania
Salariul minim pe economie este valoarea cea mai mica a salariului orar, zilnic sau lunar pe care legea tarii respective permite angajatorilor sa-l acorde unui salariat. Primele tari in care s-a stabilit prin lege un salariu minim au fost Australia si Noua Zeelanda, la sfirsitul secolului al XIX. In prezent salariul minim pe economie este fixat in peste 90% din tarile lumii.
Ce se intelege prin salariul minim s-a stabilit prin Raportul reuniunii expertilor convocati de Consiliul de administratie al Organizatiei Mondiale a Muncii, cu ocazia celei de-a 168-a sesiuni a sa : nivelul de remuneratie sub care nu se poate cobori nici in drept, nici in fapt, indiferent care ar fi modul sau de calcul; este salariul care, in fiecare tara are forta legii si care este aplicabil sub pedeapsa sanctiunilor penale sau a altor sanctiuni specifice. 
Salariul minim este salariul considerat ca suficient pentru satisfacerea necesitatilor vitale de alimente, imbracaminte, educatie, etc. ale salariatilor, tinand cont de dezvoltarea economica si culturala a fiecarei tari. 
Conform art. 159 din Codul muncii, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare de Guvern, dupa consultarea sindicatelor si patronatelor. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat. 
Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara. 
Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei. 
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este adus la cunostinta salariatilor, prin grija angajatorului. 
Potrivit art. 160, pentru salariatii carora angajatorul, conform contractului colectiv sau individual de munca, le asigura hrana, cazare sau alte facilitati, suma in bani cuvenita pentru munca prestata nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe tara prevazut de lege.
Salariul minim indeplineste functii complexe, ce nu pot fi reduse numai la asigurarea unui minim de securitate alimentara, urmarind, in esenta, atat corelarea procesului social cu procesul economic, cat si anumite efecte economice si de justitie sociala, in care scop esential este evitarea unor efecte negative posibile, cum ar fi stimularea inflatiei care, prin natura ei, erodeaza si compromite orice politica de protectie sociala. Protectia sociala nu este si nu poate fi un scop in sine, ci un mijloc de a asigura protectia prin munca a cetatenilor. De aceea, ea nu poate fi si niciodata nu trebuie sa fie in dauna dezvoltarii societatii ci, dimpotriva, in masura in care este posibil, un stimulent din care, cel mai important, poate, este cresterea puterii de cumparare a cetatenilor si, deci, implicit a puterii de absorbtie a pietii interne.
Salariul minim este un instrument puternic de reducere a inegalitatii dintre salarii si de crestere a salariilor celor slab remunerati, cum ar fi tinerii, muncitorii neorganizati in sindicate, femeile si imigrantii. Adesea salariile care sunt putin peste salariul minim tind sa creasca dupa ce salariul minim a fost ajustat, dar pare sa nu se resimta niciun efect asupra salariilor mai mari.
Intelegerea distributiei salariului minim si sub-minim este importanta pentru cunoasterea impactului pe care cresterea salariului minim il poate avea asupra inegalitatii dintre venituri.
Impactul cresterii salariului minim asupra bunastarii sociale a gospodariilor sarace depinde de distribuitia venitului minim intre cei saraci si cei bogati, de elasticitatea orelor de lucru si de elasticitatea ocuparii fortei de munca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Salariul Minim pe Economie in Romania.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!