Salariul - Esenta, Functii, Forme

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I. Evolutia salariului. Notiuni principale
I.1. Scurt istoric despre salariu 4
I.2. Definitii de baza 6
Capitolul II. Organizarea retribuirii si formele de salarizare
II.1.Politica salariala 9
II.2. Formele de salarizare 12
II.3. Formarea salariului pe piata muncii 15
II.4. Marimea si dinamica salariului 21
Capitolul III. Salariul si productivitatea in Republica Moldova
III.1. Comentarii socioeconomice 26
III.2. Statistica oficiala 29
Concluzie 32
Bibliografie 34


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
"Daca vreti ca omul sa-si consacre muncii 
sale tot timpul si toata energia sa, dati-i un 
salariu care sa-l puna deasupra preocuparilor 
pecuniare."
Henri Ford
Exista in literatura de specialitate suficiente referiri la rolul salariului, in cadrul pietii muncii, in activitatea economica in general. Exista totodata si opinii care pun in discutie rolul salariului ca "singurul regulator al pietii muncii". Datele statistice scot in evidenta, mai degraba, o zona de echilibru rezultata, in principal, din seturi de politici sociale, fiscale, monetare. Viata nu poate fi lasata exclusiv in seama salariului si a muncii. Unii considera ca trebuie asigurate surse de venituri pentru existenta, chiar si atunci cand anumiti oameni nu vor sa munceasca. Indiferent daca ne referim la castigul salarial, la venitul salarial sau, pur si simplu, la salariu, asocierea acestor categorii au continut si un rol legate, in principal, de satisfacerea trebuintelor fiziologice si de securitate si existenta si, respectiv, a motivatiei economice.
Atat teoria cat si practica din domeniul salarizarii consumeaza existenta unor legaturi directe intre nivelul si structura salariului. Prin prisma factorilor de productie, salariul reprezinta suma platita pentru a obtine serviciul factorului munca, un venit ce revine posesorului acestui factor datorita participarii lui la activitatea economica. Esenta salariului decurge in mod direct din economia de piata. El este o forma specifica de venit care revine factorului munca in anumite conditii social-economice. Aceste conditii sunt cele a pietii muncii, in care posesorul factorului munca - persoana libera din punct de vedere juridic dar care nu dispune de alte resurse productive - inchiriaza forta sa de munca, ofera serviciile muncii sale, pe baza de contract, altor agenti economici care detin si ceilalti factori de productie. Ca urmare, salariul apare ca venit ce reprezinta "pretul unei munci inchiriate si intrebuintate de un intreprinzator".
Salariul se formeaza in cadrul tranzactiilor intre cel care are nevoie de serviciile factorului munca si posesorul acestui factor, pentru un pret, acesta este nivelul salariului.
Formarea salariului are loc in cadrul unor relatii complexe prilejuite de angajarea, uitlizarea si remunerarea muncii ca factor de productie. Din acest punct de vedere problemele care au preocupat teoria si practica economica sunt cele referitoare la nivelul sau marimea salariului, precum si cele privind formele de salarizare practicate in economia de piata. 
Capitolul I. Evolutia salariului. Notiuni principale.
I.1. Scurt istoric despre salariu
Termenul de salariu a fost folosit initial in armata romana, pentru a desemna suma de bani pe care o primeau soldatii romani pentru a-si cumpara sarea (salarium). Ulterior, termenul de salariu s-a folosit in sensul de venit al unei persoane care munceste pentru altcineva, fata de care este dependenta juridic sau economic. In functie de calitatea beneficiarului de venit, termenul de salariu a cunoscut si alte denumiri cum ar fi: leafa - pentru functionarii civili; solda - pentru militari; retributie - pentru cadre superioare; simbrie - pentru personalul casnic. De-a lungul secolelor, notiunea de salariu si-a modificat si diversificat semnificatia. Adam Smith a vazut in salariu o categorie naturala de rasplata a muncii. In conceptia lui David Ricardo, salariul reprezenta o parte din valoarea creata de muncitor in procesul de productie. Karl Marx defineste salariul ca fiind forma transformata a valorii fortei de munca, respectiv pretul ei. Legea lui Lassale considera forta de munca drept marfa, pretul ei fiind salariul, care este determinat de costul de productie ce reprezinta strictul minim necesar pentru a permite unui lucrator sa traiasca, sa se intretina si sa se perpetueze.


Fisiere in arhiva (1):

  • Salariul - Esenta, Functii, Forme.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!