Rupturile Nord-Sud și Est-Vest

Extras din referat Cum descarc?

Geografia a jucat de-a lungul istorie un rol foarte important in dezvoltarea economica a asezarilor umane. Acest fapt poate fi observat inca din Antichitate, cand vorbim de aparitia si emergenta oraselor-stat si, implicit, ale viitoarelor imperii, de-a lungul vailor fertile ale Asiei sau Africii. Aceste zone, precum Valea Nilului in cazul civilizatiei egiptene, vaile fluviilor Tigru si Eufrat in cazul civilizatiei mesopotamiene, Valea Indusului pentru viitoarea civilizatie indiana sau vaile celor doua mari fluvii chinezesti, Fluviul Albastru si Fluviul Galben, au jucat un rol crucial in dezvoltarea omului si a civilizatiei pe care noi o cunoastem in prezent. In acele timpuri, marea majoritate a oamenilor se aflau in zonele mai sus mentionate, urmand ca mai apoi sa cunoastem si in Europa o dezvoltare puternica a civilizatiei elene si, mai apoi, a celei romane, ale carei principale elemente sunt imprumutate in mare parte tot de la greci. 
Astfel, o data cu cresterea numarului de oameni si a mobilitatii tot mai mare a acestora, incep sa apara si disparitatile economice, sociale si culturale dintre regiunile pe care acestia le locuiau. Acum 2000 de ani ne era imposibil sa afirmam ca Sudul Europei era mai sarac decat nordul. In bazinul Marii Mediterane, de la Stramtoarea Gibraltar pana in Orientul Mijlociu, civilizatia romana atingea apogeul, in timp ce despre popoaterele nordice nu se cunosc prea multe amanunte. In prezent, vorbim despre diferente majore de dezvoltare intre teritoriile din Nordul Europei, precum Peninsula Scandinava, si cele din Sudul Europei, precum Peninsula Iberica, Balcanica sau cea Italiana. Ce anume a cauzat aparitia acestor discrepante intre anumite regiuni? 
Pentru a descoperi cauzele care au stat la baza dezvoltarii sau a subdezvoltarii stelor din prezent, este nevoie sa cunoastem trecutul acestora si geografia locurilor. Europa a reprezentat, daca luam in calcul perceptia europenilor asupra Pamantului, Axis Mundi. Sfarsitul Evului Mediu a insemnat pentru europeni cu adevarat o renastere, carturarii si intelectualii acelor vremuri redescoperind valorile care guvernau antichitatea europeana. Astfel, europenilor li se redeschide pofta de a cutreiera lumea. Au loc marile calatorii ale lui Marco Polo, Fernando Magelan sau Cristofor Columb etc. iar acestia descopera lumi cu totul diferite fata de cea europeana. Aceste calatorii reprezinta, insa, si inceputul sfarsitului pentru multe populatii indigene care se aflau pe diferite continente. De exemplu, descoperirea Americilor de catre Columb la sfarsitul sec. XV a fost, mai tarziu, un dezastru pentru amerindieni. Din pacate, politica de colonizare pe care puterile europene au practicat-o pana in sec. XX a avut ca rezultat saracirea multor zone ale Terrei, iar efectele sale se pot vedea pana in prezent. 
Rupturi Nord-Sud, intre doua continente
Africa reprezinta exemplul clasic al saraciei. Un continent bogat in resurse naturale dar si demografice. Cu o populatie aproape dubla fata de cea a Europei, aproximativ 1.4 miliarde de oameni si o suprafata de peste 30 de milioane de km2, tripla fata de Europa, Africa se confrunta in continuare cu diferite tipuri de crize care o obliga, in cea mai mare parte, sa cunoasca subdezvoltarea. Cum e posibil asa ceva? O simpla analiza a granitelor statelor africane te face sa te intrebi de ce sunt asa de drepte, spre deosebire de cele din Asia Centrala, de exemplu. Raspunsul sta in politicile pe care state precum Franta, Marea Britanie sau Belgia le-au implementat pe acest continent, sau mai exect in modul in care acestea si-au impartit sferele de influenta in sec. XIX sau in prima jumatate a sec. XX.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rupturile Nord-Sud si Est-Vest.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

"| Human Development Reports." Accessed December 10, 2018. http://hdr.undp.org/en/2018-update.
Grosfeld, Irena, and Ekaterina Zhuravskaya. "The Past in the Polish Present." VoxEU.Org (blog), March 23, 2013. https://voxeu.org/article/past-polish-present.
"List of African Countries by GDP per Capita 2017 - StatisticsTimes.Com." Accessed December 11, 2018. http://statisticstimes.com/economy/african-countries-by-gdp-per-capita.php.
"List of European Countries by GDP per Capita 2017 - StatisticsTimes.Com." Accessed December 11, 2018. http://statisticstimes.com/economy/european-countries-by-gdp-per-capita.php.
"Regional GDP per capita ranged from 29% to 611% of the EU average in 2016."Accessed December 10, 2018. https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/8700651/1-28022018-BP


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!