Romania vs Banca Mondiala

Extras din referat Cum descarc?

Prezenta lucrare nu-si propune o analira exhaustiva a situatiei macroeconomice a Romaniei ultimilor cinsprezece ani. Mai mult decat atat aceasta analiza poate fi realizata urmarind in primul rand doua probleme esentiale: mostenirea unei gresite alocari a resurselor si fragilitatea cu care se confrunta institutiile statului. Mostenirea gresitei alocari a resurselor induce puternice tensiuni in economie odata cu schimbarea brutala si masiva a sistemului de stabilire a preturilor si anume, trecerea de la preturile impuse la cele libere rezultate din confruntarea cererii si ofertei existente la nivelul pietei. Resursele vor sfarsi prin a trece din zonele cu productivitate scazuta in cele in care productivitatea este mare, proces care poate genera probleme dureroase in economia reala.
Tensiunile implicate explica opozitia considerabila manifestata fata de schimbare, si coalizarea intereselor pentru a rezista unor schimbari in profunzime. Tensiunile explica de ce deficitele cvasi-fiscale mari constituie o trasatura a economiilor de comanda si de ce aceste sisteme manifesta o inclinatie endemica spre rate ridicate ale inflatiei. Fragilitatea institutionala reprezinta o alta dimensiune a procesului de transformare care subliniaza natura complicata a schimbarii, inclusive a restructurarii.
Absenta institiilor si a autoritatilor acestora, a pietelor organizate impiedica realizarea unei realocari eficiente a resurselor si afecteaza negativ rezultatele atit la nivel microeconomic, cat si la nivel macroeconomic. Ea mai explica si frictiunile puternice din cadrul sistemului, in special costurile de tranzactionare crescande, care se produc prin trecerea la un nou sistem. Daniel Daianu afirma ca: ,,Tensiunile si fragilitatea institutionala, reprezinta explicatia politicienilor ezitante, precum si a multor intarzieri si inconsecvente ale procesului de tranzitie. Confuzia si lipsa de transparenta, continua el, caracterizeaza domeniul finantelor publice. Sisteme bancare primitive, captive ale unor structuri bine inradacinate, pot perpetua o buna parte din vechea structura de alocare necorespunzatoare a resurselor, angajandu-se in operatiuni cvasi-fiscale semnificative." 
Experienta Romaniei constituie un foarte graitor exemplu al modului in care tensiunile si fragilitatea institutionala conditioneaza stabilizarea macroeconomica. La inceputul tranzitiei, conditiile initiale ale tarii erau cu mult sub cele ale tarilor care se situau in fruntea reformei. Evident, politicienii au avut un mult mai mic spatiu de manevra si inca nu s-a putut identifica un drum clar pe care sa se inainteze spre o economie de piata care sa functioneze. 
Imanicul numarul unu al nivelului de trai si care isi aduce aportul in alimentarea tensiunilor este inflatia. Impotriva infaltiei nu se poate lupta cu voia buna sau cu declaratii populiste. Punerea inflatiei sub control presupune masuri temporare de austeritate atit in directia reducerii cantitatii de bani in circulatie, cit si cresterea ofertei de masuri si servicii pe o piata concurentiala. Populatia inflatiei trebuie sa accepte anumite sacrificii: mai multa munca pentru un salariu mai putin indexat; dar, aici, ne lovim, inevitabil, de rezistenta organizatiilor sindicale care nu accepta o indexare intr-o proportie mai mica sub motivul ca afecteza puterea de cumparare a salariatilor. Memorandumul cu FMI pleca de la principiul ca salariul trebuie sa reflecte aportul prin munca al salariului si nu plafonul negociat prin actiuni sindicale, ceea ce reprezinta respectarea principiului fundamental al economiei (neglijat de Romania) - raportul de proportionalitate dintre productivitatea muncii si salariu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Romania vs Banca Mondiala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!