Romania si Uniunea Europeana

Extras din referat Cum descarc?

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana reprezinta pentru intreaga societate romaneasca un obiectiv strategic de maxima importanta,fiind sustinut in mod constant de toate institutiile statului,precum si de fortele politice parlamentare,de societatea civila in general.
Aspiratia Romaniei de a se integra in Uniunea Europeana este expresia fireasca a identitatii de idealuri,valori si principia,a vocatiei sale  de tara democrata,profund ancorata prin traditii ,cultura si civilizatie in spatiul unic European.
Relatiile dintre Romania si Uniunea Europeana
Negocieri de aderare
Romania a fost prima tara din Europa Centrala si deEst care a avut relatii oficiale cu Comunitatea Europeana. In 1974, o intelegere a inclus  Romania in Sistem Generalizat de Preferinte al Comunitatii iar un acord asupra produselor industriale a fost semnat in 1980.
Relatiile diplomatice ale Romaniei cu Uniunea Europeana dateaza din 1990, urmand ca in 1991 sa fie semnat un Acord de Comert si Cooperare. Acordul european a intrat in functiune in februarie 1995. Prevederile comerciale au fost puse in aplicare incepand din 1993 printr-un "Acord Interimar". Romania a trimis solicitarea de a deveni membru pe 22 iunie 1995. 
In iulie 1997, Comisia si-a publicat "Opinia asupra Solicitarii Romaniei de a Deveni Membra a Uniunii Europene". In anul urmator, a fost intocmit un "Raport privind Progresele Romaniei in Procesul de Aderare la Uniunea Europeana". In urmatorul raport, publicat in octombrie 1999, Comisia a recomandat inceperea negocierilor de aderare cu Romania (cu conditia imbunatatirii situatiei copiilor institutionalizati si pregatirea unei strategii economice pe termen mediu). 
Dupa decizia Consiliului European de la Helsinki din decembrie 1999, negocierile de aderare cu Romania au inceput la 15 februarie 2000 (starea negocierilor). Obiectivul Romaniei este de a obtine statutul de membru cu drepturi depline in 2007. 
La summit-ul de la Thessaloniki (Salonic) din 2004 s-a declarat ca Uniunea Europeana sprijina acest obiectiv.
In Raportul de tara din 2003, intocmit de baroana Emma Nicholson, parlamentara europeana in grupul popularilor crestin-democrati, se mentioneaza ca "Finalizarea negocierilor de aderare la sfarsitul lui 2004 si integrarea in 2007 sunt imposibile daca Romania nu rezolva doua probleme structurale endemice: eradicarea coruptiei si punerea in aplicare a reformei". Recomandarile destinate autoritatilor romane privesc: masurile anticoruptie, independenta si functionarea sistemului judiciar, libertatea presei, stoparea abuzurilor politiei.
Amendamentul 19 al aceluiasi raport a dat cele mai multe emotii la Bucuresti, deoarece in acesta se propunea initial suspendarea negocierilor cu Romania. 
Dupa dezbaterea din Parlamentul European, raportului i s-a dat castig de cauza, insa s-au realizat cateva schimbari care au moderat tonul acestuia. Romania a reactionat imediat prin realizarea unui plan de actiune pentru anii dinaintea aderarii. 
Pana la sfarsitul anului si pe parcursul anului 2004, Uniunea Europeana a dat semnale bune in privinta Romaniei iar la summit-ul de la Bruxelles din 2004, primul al uniunii largite


Fisiere in arhiva (1):

  • Romania si Uniunea Europeana.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Daniel Daianu,Radu Vranceanu - Romania si Uniunea Europeana
2.www.infoeuropa.ro
3.www.euractiv.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!