România și Uniunea Europeană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana reprezinta pentru intreaga societate romaneasca un obiectiv strategic de maxima importanta,fiind sustinut in mod constant de toate institutiile statului,precum si de fortele politice parlamentare,de societatea civila in general.

Aspiratia Romaniei de a se integra in Uniunea Europeana este expresia fireasca a identitatii de idealuri,valori si principia,a vocatiei sale de tara democrata,profund ancorata prin traditii ,cultura si civilizatie in spatiul unic European.

Relatiile dintre Romania si Uniunea Europeana

Negocieri de aderare

Romania a fost prima tara din Europa Centrala si deEst care a avut relatii oficiale cu Comunitatea Europeana. In 1974, o intelegere a inclus Romania in Sistem Generalizat de Preferinte al Comunitatii iar un acord asupra produselor industriale a fost semnat in 1980.

Relatiile diplomatice ale Romaniei cu Uniunea Europeana dateaza din 1990, urmand ca in 1991 sa fie semnat un Acord de Comert si Cooperare. Acordul european a intrat in functiune in februarie 1995. Prevederile comerciale au fost puse in aplicare incepand din 1993 printr-un "Acord Interimar". Romania a trimis solicitarea de a deveni membru pe 22 iunie 1995.

In iulie 1997, Comisia si-a publicat "Opinia asupra Solicitarii Romaniei de a Deveni Membra a Uniunii Europene". In anul urmator, a fost intocmit un "Raport privind Progresele Romaniei in Procesul de Aderare la Uniunea Europeana". In urmatorul raport, publicat in octombrie 1999, Comisia a recomandat inceperea negocierilor de aderare cu Romania (cu conditia imbunatatirii situatiei copiilor institutionalizati si pregatirea unei strategii economice pe termen mediu).

Dupa decizia Consiliului European de la Helsinki din decembrie 1999, negocierile de aderare cu Romania au inceput la 15 februarie 2000 (starea negocierilor). Obiectivul Romaniei este de a obtine statutul de membru cu drepturi depline in 2007.

La summit-ul de la Thessaloniki (Salonic) din 2004 s-a declarat ca Uniunea Europeana sprijina acest obiectiv.

In Raportul de tara din 2003, intocmit de baroana Emma Nicholson, parlamentara europeana in grupul popularilor crestin-democrati, se mentioneaza ca "Finalizarea negocierilor de aderare la sfarsitul lui 2004 si integrarea in 2007 sunt imposibile daca Romania nu rezolva doua probleme structurale endemice: eradicarea coruptiei si punerea in aplicare a reformei". Recomandarile destinate autoritatilor romane privesc: masurile anticoruptie, independenta si functionarea sistemului judiciar, libertatea presei, stoparea abuzurilor politiei.

Amendamentul 19 al aceluiasi raport a dat cele mai multe emotii la Bucuresti, deoarece in acesta se propunea initial suspendarea negocierilor cu Romania.

Dupa dezbaterea din Parlamentul European, raportului i s-a dat castig de cauza, insa s-au realizat cateva schimbari care au moderat tonul acestuia. Romania a reactionat imediat prin realizarea unui plan de actiune pentru anii dinaintea aderarii.

Pana la sfarsitul anului si pe parcursul anului 2004, Uniunea Europeana a dat semnale bune in privinta Romaniei iar la summit-ul de la Bruxelles din 2004, primul al uniunii largite

Bibliografie:

1.Daniel Daianu,Radu Vranceanu - Romania si Uniunea Europeana

2.www.infoeuropa.ro

3.www.euractiv.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romania si Uniunea Europeana.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 070 cuvinte
Nr caractere:
10 556 caractere
Marime:
19.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, romania, dezvoltare, europa
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!