Romania si Tratatul Constitutional UE

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Uniunea Europeana este o comunitate de valori, fiind produsul mai multor mari traditii religioase si filozofice. Ideile grecilor si ale romanilor, crestinismul, iudaismul, umanismul si iluminismul ne-au facut ceea ce suntem astazi. Experienta celui de-al doilea razboi mondial i-a invatat pe europeni cat de fundamentala este acceptarea unor valori comune: pace, stabilitate, prosperitate. Pe masura insa ce Uniunea Europeana a avansat, marindu-si dimensiunile si extinzandu-si competentele, entuziasmul fata de continuarea proiectului european s-a pierdut printre proceduri complexe de decizie, calcule bugetare si diferente de abordare politica. 
I. Tratatul de instituire a Constitutiei pentru Europa
Cu cat Uniunea va avea mai multi membri, cu atat creste riscul ca aceste aspecte sa devina mai pregnante, iar cetatenii sa nu mai poata zari ceea ce este comun pentru Europa. Un prim semnal major de alarma a fost veto-ul irlandez fata de Tratatul de la Nisa, intr-o tara unde efectele positive ale aderarii la UE sunt certe. Cetatenii europeni se simt tot mai departe de deciziile de la Bruxelles, care se iau in numele lor si pentru ei, dar pe care adesea nu le inteleg datorita bizantinismului procedurilor. Crearea Conventiei Europene a avut rolul de a reduce aceasta perceptie, de a da imaginea ca viitorul UE se decide transparent si in consultare cu societatea civila si cu principalii actori sociali. Tratatul constitutional este rezultatul acestui efort. In preambulul sau se afirma ca <<Europa este unita in diversitate>>. Diversitatea este evidenta; unitatea insa nu poate fi gasita decat prin intoarcerea la valorile pe care s-a
construit Uniunea Europeana.
Originea Tratatului
Cu ocazia Consiliului European de la Laeken, sefii de stat si de guvern au luat decizia de a constitui o Conventie al carei rol a fost acela de a gasi solutii pentru a face fata noilor provocari cu care Uniunea Europeana se confrunta. Noile circumstante ce trebuiau luate in considerare se situau atat pe plan intern (nevoia de a aduce Uniunea si Institutiile sale mult mai aproape de cetateni), cat si pe plan international (fenomenul globalizarii, in principal). 
Sarcina esentiala a acestei Conventii a fost aceea de a redefini Uniunea Europeana, in sensul cresterii rolului sau atat fata de cetatenii sai (in sensul apropierii fata de acestia), cat si pe plan mondial.
Conventia si-a inceput activitatea in martie 2002 si reprezinta o metoda noua de revizuire a tratatelor, metoda mai deschisa si mai transparenta. Au fost constituite zece grupuri de lucru, fiecare avand de dezbatut o anumita tema considerata importanta pentru clarificarea viitorului Uniunii Europene. Pe parcursul anului 2002 toate aceste grupuri de lucruri si-au prezentat in fata adunarilor in plen ale Conventiei raporturile finale, sinteza a concluziilor la care s-a ajuns. 
In decembrie 2002, a fost constituit ultimul Grup de lucru avand ca tema Europa Sociala, ca urmare a necesitatii de a aprofunda aceasta tema, dupa cum a reiesit din discutiile Grupului de lucru privind guvernanta economica. Acest Grup si-a prezentat la randul sau raportul, la inceputul lunii februarie 2003.
Un prim proiect, continand primele 16 articole ale Tratatului, a fost prezentat de Conventie la 7 februarie 2003. In iunie 2003, in conformitate cu calendarul stabilit, Conventia a prezentat Consiliului European de la Salonic textul integral al Proiectului de Tratat Constitutional. Un proiect revizuit si completat al Tratatului a fost publicat la 18 iulie 2003. Pe baza lucrarilor Conventiei privind viitorul Europei, in toamna anului 2003 au demarat lucrarile Conferintei Interguvernamentale. Aparentul esec al acesteia, din cadrul Consiliului European de la Bruxelles din 17 decembrie 2003 ar fi parut a amana cu cel putin doi ani dezideratul Uniunii de a avea un text fundamental unic. Cu toate acestea, dorinta reala a statelor si cetatenilor Uniunii de a ajunge la un compromis s-a reflectat in rezultatul pozitiv al Summit-ului din 17-18 iunie 2004, in urma caruia a fost adoptat textul final. Semnarea Tratatului, dupa operarea ajustarilor necesare si realizarea traducerii in toate limbile oficiale ale Uniunii, a fost stabilita pentru 29 octombrie 2004, la Roma - loc simbolic din perspectiva semnarii primelor tratate institutive ale Comunitatilor Europene.


Fisiere in arhiva (1):

  • Romania si Tratatul Constitutional UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!