Romania in Perioada Interbelica

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1 - Economia Romaniei in perioada interbelica
Capitolul 2 - Doctrina economica liberala si neoliberala 
Capitolul 3 - Doctrina economica a taranismului
Capitolul 4 - Conflictul dintre burghezie si taranisti


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1
Economia Romaniei in perioada interbelica
Analiza evolutiei economice a Romaniei interbelice nu poate fi desprinsa de marea realizare a poporului roman din 1918 - desavarsirea unitatii nationale. Marea Unire din 1918 a avut consecinte multiple asupra evolutiei sociale economice si politice a Romaniei in perioada interbelica. Potentialul demografic al tarii a crescut de la 8 milioane la 18 milioane locuitori, teritoriul a ajuns la 295 049 km2 fata de suprafata de 137 000 km2 cum era inaintea unirii, suprafata pamantului arabil a crescut de asemenea de la 6,6 milioane hectare la 14,6 milioane hectare, padurile ocupau acum 7,3 milioane hectare fata de 2,5 milioane hectare, iar totalul cailor ferate a crescut de la 4300 km la 11 000 km. Astfel, a crescut potentialul material, intelectual si stiintific al tarii, iar politica guvernamentala si-a asumat obiectivul dificil de omogenizare a noii Romanii.
Unirea a schimbat raportul dintre mosierime si burghezie, in favoarea burgheziei, crescand rolul acesteia in viata sociala economica ca si politica a tarii. Aceasta fusese favorizata de legea electorala(noiembrie 1918) si cadrul democratic si avea un potential economic si financiar in crestere. Mosierimea pierdea din pozitii fiind defavorizata de reforma agrara si cea electorala. . Prin reforma agrara s-au expropriat proprietatile ce dapaseau 100 de hectare si astfel 1,4 mil familii au primit 6,6 mil hectare, gospodariile mijlocii ajungand la 95% din total.Clasa cea mai numeroasa din Romania interbelica era taranimea, reprezentand 80% din populatie. Numarul muncitorilor era in crestere.
Legaturile economice traditionale au capatat dupa Unire cadrul geografic - statal adecvat, ceea ce a asigurat pietei nationale o deplina unitate. Provinciile romanesti unite s-au incadrat organic in economia nationala, fapt confirmat de puternica lor dezvoltare ulterioara, Basarabia, Bucovina si Transilvania recapatindu-si astfel rolul istoric in cuprinsul neamului romanesc.
Incheierea procesului de formare a statului national unitar roman coincide, in timp, cu terminarea primului razboi mondial, si ca urmare, repunerea in functiune a potentialului economic al tarii reintregite. Dezvoltarea economiei a fost pusa in dificultate de povara lasata de razboi, precum si de o serie de greutati inerente procesului de unificare.
Marile distrugeri provocate de razboi, precum si cheltuielile facute de statul roman pentru participarea la acesta, au condus la un important dezechilibru al organismului economiei nationale.
Pierderile umane, de circa un milion de decedati, la care se adauga, desigur, ranitii, invalizii si mutilatii de razboi, au insemnat diminuarea cu circa o cincime a fortei de munca active fata de perioada dinaintea razboiului. Insuficienta acuta a bratelor de munca, in agricultura indeosebi, va ingreuna si intarzia, in timp, procesul de refacere a economiei.
Pierderile materiale, apreciate de autoritatile romanesti la 72 miliarde lei-aur, sunt recunoscute in mod oficial prin tratatele de pace incheiate la sfarsitul razboiului in suma de doar 31 miliarde lei-aur. Considerand valoarea productiei anuale a economiei romanesti antebelice la circa 2 miliarde lei-aur, putem aprecia ca in cei doi ani de razboi au fost distruse bunuri materiale pentru care romanii au trudit 16 ani.
Viata economica, privita in ansamblu, dar si pe domenii, era marcata de dezorganizare si ruina.
Agricultura, sector cu mare pondere in economia nationala, se afla intr-o situatie extrem de critica. Era epuizat intregul stoc de cereale, astfel incat nu se puteau asigura nici hrana pentru populatie si nici insamantarile pentru recolta viitoare. Urmare a acestei situatii, in 1919 se importa 220 mii tone cereale, precum si alte produse alimentare necesare pentru acoperirea consumului intern.
O situatie grea si complicata a cunoscut industria. In aceasta ramura, distrugerile de razboi, ridicarea de catre ocupanti a utilajelor unor intreprinderi si uzine, dispersarea altor intreprinderi in Moldova si Rusia au condus la scaderea capacitatilor de productie ale industriei. La inceputul anului 1919 nu mai functionau decit circa un sfert din intreprinderi incurajate de stat, iar productia industriala se redusese la mai putin de 50% fata de nivelul antebelic. Industria extractiva a petrolului si-a redus productia cu aproape 48%, iar cea de carbune cu 55%.
Caile ferate, parcul de locomotive si vagoane au suferit serioase distrugeri si deteriorari. Numarul de locomotive a scazut cu 71%, cel de vagoane de marfuri cu 85%, iar cel de calatori cu 61,5%. Cit priveste transportul rutier, 26% din reteaua de sosele necesita o refacere completa.
Oglindind situatia economica generala, finantele tarii erau, la rindul lor dezorganizate, deficitele bugetare fiind considerabile iar puterea contributiva a maselor muncitoare era secatuita de razboi si urmarile acestuia. Circulatia monetara era dominata de o inflatie puternica, determinata de neacoperirea materiala reala a monedei, de reducerea insemnata a productiei si a fondului comercial de marfuri. S-a produs o depreciere simtitoare a leului pe piata interna, iar pe cea externa cursul valutar a scazut foarte mult.
Procesul refacerii economice din Romania urmarea infaptuirea a o serie de obiective: 
- refacerea productiei industriale si agricole; 
- refacerea transporturilor; 
- echilibrarea bugetului; 
- reglementarea circulatiei monetare si stagnarea inflatiei; 
- echilibrarea balantei comerciale si de plati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Romania in Perioada Interbelica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!