Rolul triadei

Cuprins referat Cum descarc?

1.	Caracteristica generala si potentialul economic al tarilor dezvoltate
2.	Principalele caracteristici ale tarilor dezvoltate
3.	Locul si rolul TRIADEI in dezvoltarea economiei mondiale: SUA, Japonia si Uniunea Europeana
4.	Trasaturile specifice a tarilor din cadrul TRIADEI
5.	Principalii indicatori macroeconomici ai TRIADEI (2000/2009/2011)
6.	Concluzie
7.	Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Tarile dezvoltate reprezinta entitatile cu cel mai inalt potential economic. Dupa cel de-al doilea razboi mondial tarile dezvoltate erau numite occidentale. Prin ,,Occident" se intelege, mai degraba, o mentalitate, o filozofie social-politica, un mod de viata, decit o anumita zona geografica sau populatie. In literatura de specialitate statele cu un nivel de dezvoltare inalt mai sunt numite si ,,Tarile de Nord" sau ,,Centru" 
La inceputul sec. XXI in grupul statelor dezvoltate erau incluse aproximativ 40 de tari din America de Nord, Europa si Asia. Organismele internationale deseori prezinta o abordare numerica a tarilor dezvoltate. Fondul Monetar International identifica 32 de economii dezvoltate, iar Banca Mondiala enumera 65 de tari cu venituri ridicate. La rindul sau, Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) cuprinde 34 de tari cu nivel ridicat al calitatii vietii.
Un impact esential asupra economiei mondiale au statele cu un potential economic inalt ce au format ,,G7" sau ,,Grupul celor 7". Aici sunt incluse SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franta, Canada, Italia. Aceste state dicteaza cursul intregului sistem economic mondial, de asemenea tendintele progresului social-economic la nivel global. Din aceste sapte state, trei din ele se evidentiaza, si anume: SUA, Japonia si Germania (UE). Ele formeaza aproximativ o treime din PIB-ul global. 
Tarile dezvoltate domina economia mondiala, detinind primele locuri in ceea ce priveste produsul intern brut, comertul international, investitiile straine, tehnologia. Ponderea statelor dezvoltate in indicatorii globali de dezvoltare sunt reprezentati in tabelul 8.1.1.
Principalii indicatori macroeconomici raportati la indicatorii globali (2011) 
PIB-ul global
69.711.938 mil.$	Exportul Mondial 
18.211.462 mil. $	Intrari ISD globale 
1.515.182 mil. $
PIB-ul statelor dezvoltate:
43.309.629 mil. $	Exportul total al statelor dezvoltate
9.597.098 mil. $	Intrari ISD al statelor dezvoltate:
786.557 mil. $
Sursa: www.unctad.org/statisticbook2012, www.wto.org 
In tarile economic avansate traiesc 16,9% din populatia totala de pe glob, de asemenea ele acumuleaza 61% din PIB-ul mondial, 52.4% din fluxul de investitii straine (intrari) si 51% din comertul mondial la nivelul anului 2011.
Principalele caracteristici ale tarilor dezvoltate sunt: 
- 	Orientarea spre societatea postindustriala, bazata pe inovatii si informatii. Procesul de productie are la baza informatia si inalta tehnologie, ceea ce permite crearea bunurilor calitative la costuri mici de productie. Acesta este un factor important in asigurarea suprematiei pe piata mondiala; 
- 	Economie de piata, ceea ce presupune ca proprietatea privata constituie principala sursa a motivatiei si dinamicii acestor economii;
- 	Tip intensiv de crestere economica. Tarile dezvoltate poseda o economie bazata pe cunoastere ce se caracterizeaza prin:
- 	proces amplu de cercetare-dezvoltare;
- 	ritm rapid de dezvoltare a cunostintelor si tehnologiilor;
- 	sistem informatic performant, ca baza tehnica de asigurare a accesului la cunostinte si a comunicarii electronice;
- 	coeziune sociala cu efect stimulativ pentru crestere si dezvoltare.
- 	Veniturile pe locuitor sunt printre cele mai ridicate din lume. Spre exemplu cel mai mare PIB/c.loc in aceste tari este de 5,4 ori mai mare decit nivelul mediu pe glob si tara cu cel mai mare PIB/c.loc este Luxemburg cu 115 538 $ in anul 2011; 
- 	Eficienta economica e mult mai mare in comparatie cu alte grupuri de tari. Accentul e pus pe calitate si o productivitate a muncii inalta;
- 	Monedele celor mai dezvoltate tari constituie monedele de rezerva ale tuturor statelor lumii;
- 	Pietele financiare de referinta se afla in tarile dezvoltate;
- 	Aceste tari inregistreaza cele mai mari realizari in planul cercetarii dezvoltarii;
- 	Ponderea sectorului secundar si tertiar depaseste categoric sectorul primar. Agricultura detine o pondere intre 2-5% din PIB, industria intre 20-30%, iar sectorul serviciilor depaseste 60% din PIB;
- 	Nivelul de trai cel mai ridicat din lume: 
o	gradul de alfabetizare este de 100% sau aproape de 100%;
o	accesul la asistenta sanitara si la alte servicii de baza este asigurat pentru majoritatea populatiei;
o	in structura cererii predomina ponderea bunurilor de folosinta indelungata; 
o	speranta de viata depaseste 70 de ani; 
o	aportul zilnic de calorii depaseste nevoile reale; 
o	rata de scolarizare primara si secundara este de peste 90% 
- 	In structura exporturilor predomina produsele cu inalt grad de prelucrare. De asemenea, exportul de servicii are o pondere ridicata si in crestere in cazul acestor tari;
- 	Acest grup de tari a determinat transnationalizarea vietii economice, fiind tari de origine, dar si tari gazda ale celor mai multe STN (societati transnationale).
Caracteristicile mentionate mai sus se datoreaza schimbarilor si transformarilor din economia mondiala cit si politicilor economice eficiente adoptate de catre tarile dezvoltate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul triadei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- 	 www.unctad.org 
- 	 https://larisabc.wordpress.com/ 
- 	https://ro.wikipedia.org/wiki/Economia_Japoniei 
- 	https://ro.wikipedia.org/wiki/Economia_Statelor_Unite_ale_Americii


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!