Rolul Sistemului Informational in Organizatie

Extras din referat Cum descarc?

Retelele de calculatoare permit utilizatorilor sa foloseasca in comun resursele hard si soft disponibile; facilitatile oferite in acest sens asigura o colaborare facila intre persoane aflate la distante considerabile dar ale caror calculatoare sunt conectate la retea.
Reteaua globala Internet, cu un numar din ce in ce mai mare de utilizatori, a devenit un adevarat mediu electronic de informare si comunicare, sustinut de un soft accesibil, astfel incat gradul de utilizare a noilor servicii tinde sa il depaseasca pe cel al mijloacelor clasice. Modalitatile electronice de informare si comunicare au desfiintat practic, granitele geografice si s-au dovedit atat de utile, in diverse sfere de activitate - stiintifica, comerciala, profesionala -, incat se poate spune ca lumea devine din ce in ce mai dependenta de serviciile oferite in Internet. Mai mult, nu numai tehnicile clasice de informare/comunicare sunt inlocuite de mijloace electronice, ci tot mai multe activitati cotidiene se informatizeaza: retelele de calculatoare asigura accesul la distanta la aceste servicii, astfel incat nu mai este necesara prezenta fizica a persoanei interesate. Se poate spune ca procesul de informatizare a societatii, de creare a noii "societati informationale" a fost puternic promovat de retelele de calculatoare si de aplicatiile oferite de acestea.
Numarul de utilizatori ai retelei Internet a crescut exponential in ultimii ani. Astfel, odata cu scaderea pretului serviciilor de conectare si dezvoltarea unui soft accesibil, accesul la Internet s-a transformat dintr-un atuu al institutiilor de educatie, cercetare sau comerciale, intr-o facilitate accesibila pentru publicul larg.
In acest cadru, multe dintre activitatile cotidiene primesc forme electronice, prin dezvoltarea unei infrastructuri hardware si software adecvate si incep sa fie referite prin concepte specifice: "e-commerce", "e-working", "e-banking", "e-learning" etc. Aceste evolutii sunt evidente mai ales in Statele Unite, Uniunea Europeana si Japonia. Dispunand de un potential economic semnificativ si sesizand importanta sustinerii tuturor domeniilor care urmaresc prelucrarea si transmiterea informatiei, aceste state au fost primele care si-au creat programe concrete pentru sustinerea evolutiei catre "societatea informationala".
Avantajele retelelor de calculatoare si Internet-ului, ca mijloace globale de informare si comunicare, care integreaza facilitati diverse, sunt evidente. Azi oamenii pot comunica prin mesaje electronice rapide sau prin dialog on-line indiferent de localizarea lor geografica, daca au acces la Internet. In ultimii ani, prin intermediul tehnologiilor digitale, serviciile de comunicare din Internet s-au integrat tot mai mult cu alte metode (mai clasice) de comunicare: telefonia fixa sau mobila, care poate fi utilizata si din Internet (in sistemul digital), inclusiv mai recentul serviciu de mesaje scurte din telefonia mobila, sau fax-ul, care poate fi folosit si el din Internet prin intermediul calculatoarelor conectate la retea si a unor produse soft specifice.
Ce este Internetul ?
Internet-ul este un mediu hardware si software foarte dinamic, care acopera intreaga lume; el partajeaza resurse si ofera servicii multiple, reducand distantele geografice si eliminand barierele de comunicare impuse de granite fizice, economice sau sociale. Toate aceste facilitati, ca si cele care se vor dezvolta, sunt si vor fi oferite utilizatorilor in mod liber si pe baze egale, echitatea fiind unul din principiile fundamentale, nescrise, ale utilizarii Internetului.
Deci, se poate aprecia ca mediul Internet poate fi privit ca o retea de retele si un mediu informational si de calcul cu resurse si servicii extrem de bogate, biblioteci si baze de date; el reuneste, prin facilitatile de informare si comunicare oferite, o comunitate de persoane din toate domeniile vietii economico-sociale, raspunzand la solicitari diverse. Internetul nu este o entitate unificata, ci o combinatie de numeroase entitati (stocare de informatie si regasirea ei, comert, diseminarea cunostintelor, distractie, comunicare in spatiu si timp).
Internetul a evoluat dintr-o retea de calculatoare spre o retea umana. Dupa cum preciza Rolf Nordhagen: "Retelele inseamna comunicare, iar comunicarea este cooperare", deci Internetul poate fi definit de multiplele cooperari umane, care se formeaza prin intermediul


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Sistemului Informational in Organizatie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!