Rolul sistemului bancar românesc în desfășurarea operațiunilor de plăți

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE
CAPITOLUL I
ROLUL SI STRUCTURA SISTEMULUI BANCAR IN DESFASURAREA OPERATIUNILOR DE PLATI 6
CAPITOLUL II
I. BANCILE COMERCIALE -VERIGA DE BAZA A SISTEMULUI BANCAR 9
II. OPERATIUNILE DE PLATI SI ROLUL LOR IN ACTIVITATEA BANCILOR COMERCIALE 9
III. INSTRUMENTE DE PLATA 10
A. Plata Prin Intermediul Numerarului 10
B. Instrumente De Plata Pe Suport De Hartie 11
1. Ordinul De Plata 11
2. Cecul 12
3. Cambia 12
4. Biletul la ordin 13
CAPITOLUL II
STUDIU PRIVIND OPERATIUNILE DE PLATI LA ,.14
CONCLUZII 25
BIBLIOGRAFIE 26


Extras din referat Cum descarc?

Scopul studiului
Scopul acestui studiu este acela de a va arata ca sistemul bancar este un pilon, intrucat abordeaza atat din perspectiva teoretica cat si practica instrumentele de plata Totodata principalii intermediari financiari sunt bancile , a caror caracteristica importanta consta in capacitatea lor de a pune in circulatie creante asupra lor , sporind volumul mijloacelor si operatiunilor de plata si , implicit, al masei monetare Ele faciliteaza formularea capitalului disponibil in economie si permit coordonarea procesului economisire- investire in scopul sporirii volumului total de resurse allocate economiei.
Sistemul bancar din Romania, ca intermediar financiar, trebuie sa gaseasca structura optima de depozite si credite, astfel incat sa continue creditarea clientilor (gospodarii si corporate) viabili si sa isi minimizeze riscurile asumate.
Definirea obiectivelor
Obiectivele presupune supravegherea functionarii sigure si eficiente a sistemelor de plati si a sistemelor de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare pentru asigurarea si mentinerea stabilitatii financiare.
Obiectivele sunt :
1. mentinerea stabilitatii financiare
2. asigurarea unui canal adecvat de transmitere a politicii monetare
3. asigurarea eficientei sistemelor de plati
4. respectarea de catre operatorii de sisteme de plati a cadrului legal
5. mentinerea increderii publicului in sistemele de plati, in instrumentele de plata si in moneda nationala
1. Mentinerea stabilitatii financiare
Bancile centrale sunt interesate in functionarea si operarea sigura si eficienta a sistemelor de plati care afecteaza stabilitatea sectorului financiar. Participantii au incredere in functionarea si operarea eficienta a sistemelor si, atunci cand sunt parte a unei tranzactii, anticipeaza fluxurile de fonduri. Orice defectiune aparuta in cadrul fluxurilor de fonduri cauzata de ineficienta sistemelor de plati nationale poate conduce la aparitia si cresterea efectelor negative asupra participantilor la sistem(e).
2. Asigurarea unui canal adecvat de transmitere a politicii monetare
Bancile centrale utilizeaza o gama larga de operatiuni de piata monetara pentru implementarea propriilor politicii monetare. De exemplu, finalizarea swap-urilor sau a tranzactiilor de vanzare/cumparare de instrumente financiare depinde de functionarea si operarea sigura si eficienta a sistemelor de plati care asigura decontarea fondurilor.
3. Asigurarea eficientei sistemelor de plati 
Bancile centrale depun eforturi pentru a preveni aparitia oricarei defectiuni tehnice a infrastructurilor utilizate de catre sisteme, si/sau disfunctionalitati organizationale la nivelul operatorului de sistem, si/sau la nivelul participantilor, si solicita principii si proceduri eficace si transparente de conducere a sistemului.
4. Respectarea de catre operatorii de sisteme de plati a cadrului legal 
Asigurarea si respectarea unui cadru legal bine fundamentat in toate sistemele de drept relevante pentru sistem reprezinta o parte importanta a operarii sistemelor.
5. Mentinerea increderii publicului in sistemele de plati, in instrumentele de plata si in moneda nationala 
Sistemele de plati permit clientilor institutiilor de credit sa transfere fonduri si/sau sa efectueze plati. Cresterea sigurantei si eficientei acestor sisteme de plati contribuie la cresterea increderii publicului in efectuarea platilor dispuse, in instrumentele de plata folosite, in sistemele de plati si implicit in moneda nationala, ron.
Cuvinte cheie 
- Sistem bancar 
- Banca Nationala a Romaniei - banca centrala a tarii, institutia de emisiune a statului roman 
- Banca centrala
- Societati comerciale
- Instrumente de plata BRD
Introducere
Sistemul bancar care are da obiect instrumentele si tehnicile de plata , ce reprezinta un domeniu de pregnanta importanta in desfasurarea operatiunilor de plata economice si financiare in economia de piata. 
Evolutiile in domeniu, care au fost determinate atit de cresterea considerabila a dimensiunilor fluxului de plati si respectiv de eforturi organizatorice de a opera cu maxima eficienta, dar si cu tehnologii noi angajate in domeniu au condus la constituirea unui segment independent de abordare stiintifica a sistemului bancar. 
Sistemul bancar ca o parte specifica a relatiilor monetare privind instrumentile si operatiunile de plata s-a dezvoltat puternic sustinuta de tehnologia moderna, de progresile intense ale informaticii si telecomunicatiilor. 
In tarile dezvoltate, ultimii 10 - 15 ani au reprezentat o etapa de ample transformari in domeniul bancar care au solicitat actiuni ample de organizare si reorganizare a retelelor de plati si compensare, echipari si reechipari tehnologice, functie de progresiile rapide in domeniu. Un asemenea proces continua cu efervescenta, promovat fiind de cerintele cresterii eficientei activitatii bancare. 
Sistemul bancar , in sfera de abordare, lucrarea in cauza ,apare in conditiile in care in tara noastra organizarea sistemului bancar esta in etapa de formare si dezvoltare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Sistemului Bancar Romanesc in Desfasurarea Operatiunilor de Plati.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!