Rolul si Functiile Monedei

Cuprins referat Cum descarc?

1. Evolutia monedei 1
2. Rolul monedei in economie 2
3. Functiile monedei 2
A. Functia de standard sau etalon al valorii 3
B. Functia de unitate de cont 5
C. Functia de miloc de plata 5
D. Functia de rezerva a valorii (miloc de tezaurizare) 6
E. Functia de stadard al platilor amanate 6
Concluzii 7
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Evolutia monedei
Moneda, insotind permanent viata cotidiana a omului, isi releva cu putere functia sociala. Totusi, ea ramane o notiune extrem de complexa, dificil de definit si de cuantificat. Definirea monedei se poate face atat intr-o maniera indirecta, evidentiindu-i functiile, cat si intr-o maniera directa, relevandu-i continutul. 
Etimologic, cuvantul moneda deriva din cuvantul latin ,,moneta", care inseamna ,,aceea care avertizeaza". Intr-o prima definitie extensiva, moneda este constituita de ansamblul mijloacelor de plata direct utilizabile pentru a efectua platile pe pietele de bunuri si servicii, adica ansamblul de active acceptate pretutindeni, de catre toti si totdeauna, pentru a regla datoriile generate prin schimbul de marfuri. Moneda apare deci ca un activ care poate fi detinut, schimbat, imprumutat, conservat. Pentru a fi acceptata de catre toti, valoarea monedei trebuie sa se bazeze pe increderea acelora care o vor detine, incredere circumscrisa unei anumite comunitati nationale sau internationale.
Banii se afla la dispozitia lumii occidentale de cel putin 27 de secole. Originea banilor se afla in schimbul care la inceput s-a desfasurat ca troc. Datorita dificultatii cu care se realiza schimbul marfurilor prin troc, oamenii au cautat un etalon mai general (scoici, piei, sarea, blanuri, bucati de metal etc.).
Moneda materiala a cunoscut mai multe faze succesive:
o moneda - marfa: se alegeau marfurile care aveau calitati adecvate (conservare, divizibilitate, incredere, valoarea de intrebuintare), ca de exemplu: scoici, vite, piei, blanuri, sarea, ceaiul;
o moneda-metalica: prin calitatile lor (frumusete, raritate, divizibilitate, inalterabilitate) metalele pretioase (aur, argint) au fost folosite de omenire timp de 26 de secole ca metal monetar;
o moneda - semn care a cunoscut urmatoarele forme: 
- biletul sau bancnota (moneda fiduciara). La origine, un simplu certificat de depozit de moneda metalica la o banca, biletul (bancnota) s-a transformat intr-o veritabila moneda fiduciara, emitandu-se bilete de o valoare mult mai mare decat aceea conservata de metal, avand la baza increderea ca nu toti detinatorii de bilete vor solicita, in acelasi timp, conversia acestora in metalul din depozitele bancare; 
- contul (moneda scripturala). Depozitarea biletelor la banca a condus la utilizarea acestor depozite pentru a se efectua reglementarea datoriei prin virament (transfer intre conturi). Moneda scripturala este creata de banci, alimentarea conturilor facandu-se prin acordarea de credite bancare. In prezent are loc emisiunea de moneda in context international de catre FMI (sub denumirea de DST).
- cartile electronice de plata si de credit (moneda electronica) care permit stocarea unei puteri de cumparare intr-o cartela magnetica.
2. Rolul monedei in economie
Rolul monedei in viata economica si sociala necesita abordarea evolutiei si a functiilor indeplinite de aceasta inca din perioada circulatiei pieselor din metale pretioase.
Trecerea economiilor de la forma preponderent naturala (bazata pe troc) la economia de schimb, concurentiala, antreneaza importante modificari in rolul indeplinit de bani in cadrul tuturor laturilor activitatii umane si economice. Posibilitatea utilizarii, sau nu, a banilor ca instrumente pentru reglarea mecanismelor economiei este evidentiata in cadrul teoriilor care s-au dezvoltat prin studierea acestui domeniu.
Potrivit tezei neutralitatii, fenomene precum crizele economice, recesiunea, somajul nu pot fi reglate prin instrumentarea masei monetare. 
Rolul activ al monedei ca instrument de influentare a economiei a fost evidentiat, pentru prima data, de economistul John Maynard Keynes, in lucrarea ,,Teoria generala a folosirii manii de lucru, a dobanzii si a banilor" (1936) si demonstreaza modul in care statul poate regla circulatia monetara si creditul in scopul echilibrarii economiei.
O reconsiderare esentiala a rolului banilor in viata economica este realizata in cadrul teoriei cunoscute sub numele de ,,monetarism". Potrivit acestei conceptii, se sustine ideea unei cresteri a masei monetare in circulatie cu 3-5 % anual, ceea ce asigura cantitatea de moneda necesara platilor, fara antrenarea de fenomene inflationiste. Reprezentantii monetarismului sunt cunoscuti in literatura de specialitate ca reprezentanti ai ,,Scolii de la Chicago" in frunte cu Milton Friedman, si sunt apreciati ca principalii oponenti ai modului de gandire Keynesian.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul si Functiile Monedei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!