Rolul Inovarii in Dezvoltarea Social-Economica a Tarii

Extras din referat Cum descarc?

Ce sint inovatiile? Inovatiile, de fapt, semnifica modernizarea, careva schimbari a modului de a fi. Si daca privim in jur, observam, ca toate in jurul nostru se schimba foarte repede. Putem spune, ca aceste schimbari sunt niste inovatii - unele mai bune, altele mai rele, unele se produc mai rapid, altele - mai incet, toate difera de la industrie la industrie, insa acestea au loc, si odata ce au loc aceste schimbari, inseamna ca ele sunt inovative. Cu timpul viteza schimbarilor creste, si acest fapt raspunde la intrebarea sintem noi inovativi sau nu. Raspunsul, evident, e da, deoarece in conditiile in care viteza de viata creste, cresc si necesitatile de schimbare. Daca e sa ne intoarcem inapoi cu 100- 200 de ani, vom observa ca ritmurile vietii atunci erau mai lente, respectiv si ritmurile schimbarilor erau mai lente. Dar ce avem noi la ziua de astazi? In fiecare an apar modele de masini noi, poate chiar mai des, deci insusi stilul/viteza schimbarilor se mareste - vrem noi sau nu vrem. Schimbarile devin un stil de viata - ceea ce a fost ieri actual, azi nu mai este, ceea ce dimineata e nou, seara deja nu mai este, noutatea de dimineata de toti e uitata. Aceste schimbari ne demonstreaza, ca noi suntem receptivi la inovatie. De fapt aceasta defineste capacitatea societatii de a accepta inovatiile prin capacitatea de a percepe schimbarile care au loc. Unele schimbari se produc repede - sunt domenii unde schimbarile au loc intr-un ritm foarte accelerat. Persoanele, care nu au conexiuni la aceste domenii, nici nu le inteleg sau le inteleg foatre slab. De exemplu, domeniul tehnologiilor informationale - acestea atat de repede se schimba, ca oamenii care nu au interactiune cu ele le percep doar la nivel de schimbare a design-ului sau aparitia unor functii noi si atit. Posibil, ca nivelul acesta de percepere este un lucru bun, deoarece aceasta ne ajuta sa intelegem doar aparenta schimbarii, fara a intra in esenta ei, altfel pentru multi ar fi foarte greu sa suporte multitudinea de schimbari care se produc in fiecare ora si la fiece pas. Astfel, putem spune, ca societatea R.Moldova, cat si intreaga lume are un nivel inalt de percepere a inovatiei. In acest context, tinand cont de faptul, ca societatea are un nivel inalt de percepere a inovatilor, ceea ce inseamna ca exista cerere, putem spune, ca suntem pregatiti pentru inovatie, pentru schimbari.
Apare, insa partea reversa a intrebarii: e pregatita economia sa dea inovatiile acestea? Putem vorbi si de faptul, daca economia e pregatita sa faca fata cererilor? Daca privim in jur spunem ca e pregatita, in masura in care se importa produse de ultima ora. Desigur, cu o mica intarziere (de o luna-doua), dar toate produsele care exista pe pietele tuturor tarilor, sunt vandute in Chisinau. Totul depinde de viteza de promovare a acestor produse. Acum apare intrebarea - caracterul acesta e inovational? Are el un trend global? Observam, ca capacitatea de patrundere e extraordinara. In astfel de conditii economia are 3 cai: sau importa inovatiile in forma de produse, sau importa inovatii sub forma de tehnologii pentru a produce produse, sau genereaza tehnologii noi pentru a produce produse la nivel mai inalt, mai competitiv fata de nivelul mondial.
Capitolul 1. ROLUL INOVARII IN DEZVOLTAREA SOCIAL-ECONOMICA A TARII.
In Republica Moldova in ultimul timp se vorbeste tot mai mult si mai mult despre inovatii, si ce implicatii au acestea intr-o companie, mai mult, ce implicatii au acestea in societate. Se stie, ca inovatia este strans legata de dezvoltare si presupune punerea in practica a unor noi produse, servicii, modele, relatii, idei, solutii care sa raspunda oportun nevoilor social-economice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Inovarii in Dezvoltarea Social-Economica a Tarii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!