Rolul Cheltuielilor Publice in Conceptia lui J.M.Keynes

Cuprins referat Cum descarc?

CAP 1. John Maynard Keynes reprezentant al keynesismului
1.1. Keynsismul, curent al economiei de piata dirijate
1.2. Abordarea kenesista
CAP 2 . Cheltuielile publice in doctrina keynesista
2.1. Continutul notiunii de cheltuiela publica
2.2. Premise si directii ale utilizarii cheltuielilor publice pentru
influentarea activitatii economice
2.3. Utilizarea cheltuielilor publice in cadrul modelului IS-LM
Concluzii si propuneri


Extras din referat Cum descarc?

CAP 1. John Maynard Keynes reprezentant al keynesismului 
Keynesismul isi face aparitia dupa 1930, prin economistul englez J. M. Keynes, considerat de multi economisti contemporani ca fiind initiatorul unei noi conceptii care a produs o revolutie in gandirea economica. Keynes pune bazele unei noi teorii cu privire la evolutia economiei. Miscarea acesteia nu mai este numai rezultatul autoreglarii prin mecanismele pietei, ci ea face nacesara interventia statului pentru a realiza echilibrul in economie. In conceptie keynesiana, dezvoltarea reprezentata de cresterea venitului national, este variabila dependenta de consumul populatiei si preferintele intreprinzatorilor pentru investitii , considerate variabile dependente.
Se naste in 1883 la Cambridge. Fiu al lui John Neville Keynes, studiaza la Eton si Kings College din Cambridge. Absolva matematica si se specializeaza in economie studiind cu Alfred Marshall si A. Pigou. Intra ca functionar la India Office in 1906. Ramane doi ani in Asia pana ce in 1908 intra ca profesor de Economie la Cambridge, post pe care il mentine pana in 1915. In 1916 se angajeaza la Tezaurul britanic unde ocupa locuri importante. Reprezinta acest organism la Conferinta de Pace de la Paris, post din care demisioneaza in 1919 din cauza opozitiei sale fata de regimul de reparatii ce se impunea Germaniei. Se intoarce la Cambridge ca profesor, alternand munca sa docenta cu activitati particulare in firme de asigurari si investitii ceea ce ii aduce importante venituri. Critica politica deflationista a guvernului si se opune in mod inutil la intoarcerea stapanului aur.
In decada anilor treizeci tarile occidentale au suferit cea mai grava criza economica cunoscuta pana atunci: Marea Recesiune. Marginalismul nu era capacitat sa explice acest fenomen. In 1936 J.M. Keynes publica "Teoria Generala a mainii de lucru, dobanzii si a banilor", carte care, fara nici o indoiala, a influentat in forma cea mai profunda modul de viata al societatilor industriale dupa cel de-al doilea razboi mondial. Deciziile de economisire le iau indivizii in functie de veniturile lor in timp ce deciziile de investitii le iau intreprinzatorii in functie de asteptarile lor. Nu exista nici un motiv pentru care a economisi si a investi trebuie sa coincida. Cand asteptarile intreprinzatorilor sunt favorabile, cantitatile mari de investitii provoaca o faza expansiva. Cand asteptarile nu sunt favorabile contractia cererii poate provoca o depresiune. Statul poate impiedica caderea cererii crescandu-si propriile cheltuieli.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial Keynes se reancorporeaza la Tezaur. In 1944 conduce delegatia britanica la Conferinta de la Bretton Woods, unde vor lua nastere Banca Mondiala si Fondul Monetar International. Moare dupa doi ani, in 1946, in Sussex. 
1.1.Keynsismul, curent al economiei de piata dirijate
Economistul englez J.M.Keynes - care avea sa puna, in anii '30, bazele unui nou curent de gandire economica - a cunoscut foarte bine teoria economiei de piata in formele ei clasica (A.Smith, D.Ricardo, Th.R.Malthus, J.St.Mill) si neoclasica (W.St.Jevons, L.Walras, J.B.Clark, s.a.). La Cambridge, unde invatase, avusese ca profesori de economie pe A.Marshall si A.C.Pigou, exponenti ai neoclasicismului. El a cunoscut, poate si mai bine decat teoria, noile realitati, problemele acute cu care erau confruntate economiile tarilor lumii dupa primul razboi mondial. Un mare exeget al istoriei stiintei economice vedea un merit al mesajului keynesian in impactul sau "cu problemele arzatoare ale epocii" tot asa cum se formulase la timpul sau si mesajul ricardian.
Ca membru al delegatiei britanice la Conferinta de pace de la Paris, Keynes intra in contradictie cu viziunile inguste referitoare la viitorul lumii, se retrage din delegatie si scrie cartea Urmarile economice ale pacii, publicata in Anglia si Franta in 1919, iar in Romania in 1920. In prefata scrisa pentru editia in limba romana, el condamna orientarea spre avutie cat mai multa, obtinuta prin orice mijloace, si lipsa de preocupari serioase pentru convulsiile din economie si societate. El socotea
daunatoare si nerationala linia conform careia "cei bogati sa cheltuiasca mai mult si sa munceasca mai putin". In Europa, ca si in alte parti ale lumii postbelice, "nu-i vorba numai de dezordine ori de miscari muncitoresti, ci de viata ori de moarte, de foamete ori de existenta, - de zvarcolirile infricosatoare ale unei civilizatii care moare". Economia de piata a propulsat civilizatia industriala a imbogatirii, dar tot ea, observa Keynes imediat dupa prima conflagratie mondiala, lasata sa mearga de


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Cheltuielilor Publice in Conceptia lui J.M.Keynes.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!