Rolul Bursei de Valori

Extras din referat Cum descarc?

Tributara conditiilor in care s-a format si dezvoltat, piata capitalului reuneste sub aceasta sintagma conceptii diferite. Conceptia continental-europeana atribuie acestei piete o structura mai cuprinzatoare, continand piata monetara, piata ipotecara si piata financiara.
In conceptia anglo-saxona, pe care practica economica a adoptat-o si in tara noastra, piata capitalului este o componenta a pietei financiare alaturi de piata monetara si de piata asigurarilor.

Piata capitalului sau piata financiara reprezinta locul de intalnire dintre nevoile banesti ale intreprinzatorilor si disponibilitatile banesti ale menajelor, gospodariilor de familie. Aceasta piata asigura plasarea economiilor populatiei si ale societatilor de asigurari in titluri de valoare pe termen lung (actiuni si obligatiuni) emise de societatile comerciale pe actiuni si de administratiile publice, ca instrumente de finantare externa.
Este o piata a carei necesitate este de necontestat, o structura extrem de dinamica si inovativa, in
permanenta adaptare la mediul economic si in acelasi timp factor de influenta al acestuia, generatoare de oportunitati si in egala masura de risc pentru toate categoriile de participanti la activitatea economica, fiind o replica a unei economii nationale la scara restransa dar totusi deosebit de reprezentativa.

Piata capitalului cunoaste doua forme: piata primara si piata secundara.

Piata primara a capitalurilor are ca scop emisiunea si plasarea de titluri de valoare noi. Pe aceasta piata se intalnesc, in calitate de vanzatori, cei care emit titlurile de valoare si urmaresc obtinerea unui capital banesc, cu cei care detin economii, cumparatorii, care urmaresc plasarea acestora in diferite investitii. 
Piata primara a capitalurilor este deci segmentul prin care se realizeaza functia de finantare a activitatii economice de catre piata capitalurilor, prin mobilizarea economiilor celor care le detin si transformarea lor in investitii de capital.

Piata secundara a capitalurilor are ca scop vanzarea si cumpararea titlurilor de valoare emise anterior, tranzactii care se efectueaza prin intermediari, brokeri, la bursa de valori. 
Piata secundara este deci un mijloc de evaluare a investitiilor initiale si un mediu de transfer prin vanzare-cumparare a capitalului la pretul format in baza raportului dintre cererea si oferta de astfel de titluri in cadrul acestui segment. Piata secundara asigura un grad ridicat de lichiditate a investitiei initiale si mobilitatea capitalurilor, intr-un mediu organizat si reglementat.

In afara pietei primare si a celei secundare se mai pot forma si alte piete ca: 

- piata tertiara - este specifica titlurilor de valoare, administrate colectiv si revandute ca un mixt de actiuni si obligatiuni;
- piata gri - este specifica tranzactiilor de titluri de valoare in afara pietei oficiale;
- piata neagra - reprezinta piata titlurilor financiare vandute ilegal.

Institutiile ce functioneaza pe piata capitalului (financiara) sunt:

- Comisia titlurilor de valoare este o institutie financiara care se ocupa cu:
- inregistrarea tuturor titlurilor de valoare emise pe piata primara;
- confirmarea caselor de brokeraj si a brokerilor si urmarirea activitatii acestora;
- controlarea activitatii bursei de valori;
- aprobarea infiintarii a noi burse de valori.

- Casele de brokeraj sunt institutii financiare ce au ca obiect de activitate:
- introducerea pe piata a noilor emisiuni de titluri de valoare;
- se ocupa cu tranzactionarea titlurilor de valoare pe piata secundara;
- efectueaza tranzactii pe cont propriu (dealing);
- acorda asistenta de specialitate in probleme de investitii financiare;
- gestioneaza portofoliile titlurilor de valoare.

- Bursa de valori este o piata organizata pentru tranzactii cu titluri de valori emise anterior de societatile comerciale pe actiuni, precum si de administratia centrala si locala de stat.

Bursa de valori

Bursa de valori, prin activitatile pe care le desfasoara : negocierea titlurilor de valoare, a contractelor la termen, gestionarea conturilor clientilor, ca si a portofoliilor, precum si prin modul de functionare, dupa reguli clare si obligatorii se apropie de piata cu concurenta perfecta, pura.
Bursa de valori este organizata ca societate comerciala (pe actiuni) privata, publica sau mixta, este condusa de Consiliul Bursei (format din reprezentantii alesi ai actionarilor, ai emitentilor si ai salariatilor si isi desfasoara activitatea pe baza actelor juridice ale tarii, din momentul dat. 
Ca un titlu de valoare sa fie admis a fi tranzactionat la bursa trebuie sa indeplineasca anumite conditii, respectiv emitentul sa se inscrie in anumiti parametrii: sa dispuna de un anumit volum de capital propriu, sa se inscrie intr-un nivel de rentabilitate, sa aiba obiective strategice precise, sa ofere publicului informatii privind activitatea economico-financiara desfasurata.
Pe piata bursiera, preturile titlurilor de valoare, cursul acestora, se stabileste zilnic ca balanta a anticiparilor, in cadrul sedintelor de licitatii, pe baza cererii si ofertei care se egalizeaza zilnic.
Activitatea principala a bursei de valori o reprezinta stabilirea cursului titlurilor de valoare. Nivelul si dinamica cursului titlurilor de valoare se stabilesc pe baza unor factori generali si anume: cererea si oferta de pe piata respectiva; marimea dividendului asigurat; dinamica preturilor; rata dobanzii; situatia politica si sociala interna; conjunctura internationala; etc.
Tranzactiile la bursele de valori au loc prin doua genuri de operatiuni:
- la vedere, acelea care presupun livrarea imediata, in limitele regulamentului, al titlurilor de valoare la cursul, pretul zilei acceptat de agentii participanti;
- la termen, sunt acelea care la momentul incheierii tranzactiei se stabileste cursul de schimb si numarul titlurilor de valoare, urmand ca la o data ulterioara, la scadenta, sa aiba loc schimbul efectiv al titlurilor pe bani.(sunt speculative - unul din parteneri castigand, iar altul pierzand)


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Bursei de Valori.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!