Rolul băncilor centrale în asigurarea stabilității financiare

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2
Cap.1 Conceptul de stabilitate financiara si implicatiile acesteia 3
1.1. Definirea si caracteristicile stabilitatii financiare 3
1.2.Raportul stabilitatea preturilor-stabilitate financiara in elaborarea politicii monetare 6
Cap.2 Rolul bancilor centrale din diferite tari in asigurarea stabilitatii financiare 9
2.1.Criterii de indeplinit pentru implicarea bancilor centrale in asigurarea stabilitatii financiare 10
2.2.Masuri adoptate de bancile centrale pentru contracararea efectelor crizei financiare internationale 11
2.3. Rolul Bancii Nationale a Angliei, Bancii Centrale Europene si a Bancii Nationale a Japoniei in asigurarea stabilitatii financiare 12
Cap.3 Rolul Bancii Nationale a Romaniei in asigurarea stabilitatii financiare 16
3.1.Cooperarea BNR in domeniul stabilitatii financiare 17
3.2. Rolul BNR in gestionarea actualelor amenintari financiare 20
Concluzii 24
BIBLIOGRAFIE 25


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Stabilitatea financiara a capatat o importanta din ce in ce mai mare in mediul economic si financiar actual, devenind un deziderat pe care bancile centrale ale statelor lumii trebuie sa il realizeze si sa il mentina. Acest referat isi propune sa analizeze rolul bancilor centrale in asigurarea acestui obiectiv, rol deosebit de important deoarece un sistem financiar stabil este o preconditie esentiala pentru asigurarea unei transmisii eficiente si lipsite de tensiuni a politicii monetare, contribuind in ultima instanta la realizarea obiectivului stabilitatii preturilor pe termen lung.
Conceptul de stabilitate financiara si principalele caracteristici ale acesteia sunt prezentate in primul capitol al referatului. Intrucat in contextul nou creat, este deosebit de important sa se evalueze masura in care banca centrala detine capacitatea de a asigura concomitent stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara, prin utilizarea instrumentelor aflate la dispozitia sa, precum si modalitatea in care cele doua categorii de stabilitate pot fi reconciliate in ipoteza in care realizarea acestora necesita adoptarea unor masuri conflictuale, am considerat utila prezentarea tot in acest capitol a raportului stabilitatea preturilor-stabilitate financiara in elaborarea politicii monetare.
Capitolul doi face o trecere in revista a rolului bancilor centrale din diferite tari in asigurarea stabilitatii financiare, punand accent pe criteriile de indeplinit pentru implicarea bancilor centrale in asigurarea stabilitatii financiare, pe masurile adoptate de bancile centrale pentru contracararea efectelor crizei financiare internationale si pe rolul Bancii Nationale din Anglia, Japonia si Banca Centrala Europeana in asigurarea stabilitatii financiare.
Capitolul trei al referatului trateaza situatia actuala a Romaniei si riscurile cu care se confrunta, masurile luate de BNR in gestionarea manifestarilor turbulente recente si cooperarea ei cu alte organisme in vederea mentinerii stabilitatii preturilor. 
Referatul se incheie cu concluziile desprinse din analiza rolului bancilor centrale in vederea mentinerii stabilitatii financiare.
Cap.1 Conceptul de stabilitate financiara si implicatiile acesteia
1.1. Definirea si caracteristicile stabilitatii financiare
Nu exista in literatura de specialitate o definitie general acceptata a stabilitatii financiare si nici un model sau cadru analitic standardizat de evaluare. Dar au fost concepute anumite definitii care evidentiaza sensul larg si sensul restrans al acesteia.
Astfel, o definitie in sens larg, care pune accent pe functionarea de ansamblu a sistemului financiar este urmatoarea: stabilitatea financiara reprezinta situatia in care sistemul financiar este capabil sa atraga si sa plaseze fonduri banesti in mod eficient si sa reziste la socuri fara a aduce prejudicii economiei reale . Astfel se sugereaza ca supravegherea prudentiala detine rolul principal in promovarea stabilitatii financiare; politica monetara prezinta importanta din perspectiva alocarii eficiente a resurselor in masura in care poate contribui la stabilitatea preturilor.
Intr-o abordare mai ingusta, dar mai utila din perspectiva unei banci centrale, care pune accent pe evitarea crizelor, stabilitatea financiara constituie situatia in care nu se produc crize bancare, iar pretul activelor si in special rata dobanzii manifesta un grad ridicat de stabilitate. Astfel se poate defini stabilitatea financiara ca fiind in special traiectoria ,,neteda" a ratelor dobanzilor, politica monetara avand un rol mai important, iar spatiul de manevra in privinta utilizarii instrumentului sau (rata dobanzii de politica monetara) poate face obiectul unei limitari - astfel, am putea asista la un conflict intre stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara.
Stabilitatea financiara este observabila in situatiile in care nu se manifesta nici o criza sistemica. Totodata, se poate aprecia ca un sistem financiar este stabil atunci cand acesta este capabil:
o sa aloce eficient resursele economice (spatial si temporal);
o sa evalueze si sa administreze in mod adecvat riscurile financiare;
o sa se autocorecteze atunci cand este afectat de socuri exogene.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Bancilor Centrale in Asigurarea Stabilitatii Financiare.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!