Rolul Actual al Aurului

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1-Istoria aurului 3
1.1 -Primele datari despre aur 4
1.2-Febra aurului 4
1.3- Aurul si progresul omenirii 5
1.4- Aurul a dus la infiintarea bancilor 5
CAPITOLUL 2- Evolutia banilor si formele sale 6
2.1-Teorii ale banilor 6
2.2-Evolutia banilor 8
2.3-Proprietatile aurului 9
CAPITOLUL 3-Aurul ca si moneda 11
3.1-Aparitia primelor obiecte de aur 12
3.2-Date definitoare ale monedei de aur moderne 13
CAPITOLUL 4-Etalon Monetar.Sisteme Monetare 14
4.1-Sistemul monetar bimetalist 14
4.1.1-Bimetalismul integral 15
4.1.2-Bimetalismul paralel 15
4.1.3-Bimetalismul partial 15
4.2- Etaloane monetare 15
4.2.1- Etalonul aur-moneda(Gold Specie Standard) 16
4.2.2- Etalonul aur-lingouri(Gold Bullion Standard) 16
4.2.3- Etalonul aur-devize(Gold exchange standard) 17
4.3- Bretton-Woods 17
CAPITOLUL 5-Rolul actual al aurului 19
ANEXA-TERMENI 20
BIBLIOGRAFIE 22


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1-ISTORIA AURULUI
Aurul este cel mai controversat metal din istoria omenirii care a dus la descoperirea de noi continente si la inventarea bancilor Tot aurul descoperit in lume insumeaza aproape 120 de mii de tone, ceea ce inseamna spatiul a trei vile cu 12 camere 
Aurul, un simbol omniprezent in istoria umanitatii, a fost, de-a lungul timpului, o modalitate de conservare a valorii sau una de schimb, un metal pretios care si-a schimbat semnificatiile de la o perioada la alta si de la o regiune a lumii la alta.Aurul a fost motiv de crima si de razbunare si a fost mirajul care i-a manat pe exploratori catre noi continente.
1.1-Primele urme ale aurului dateaza de 40.000 de ani
Aurul a fost, timp de secole, principalul mijloc de schimb, dar si un metal pretios generator de pasiuni si conflicte, o obsesie cotidiana pentru omenire. Urmele aurului dateaza de aproximativ 40 de mii de ani, dar a fost folosit pentru prima data ca moneda de schimb in vestul Turciei, in jurul anului 700 inainte de Hristos. La inceput, fiind atat de rar si de pretuit era considerat un material divin, interzis claselor inferioare. O buna parte a mirajului Americii este intretinut de povestile mirifice despre aurul care poate fi gasit pe acest continent, despre podoabele care stau la indemina cuceritorilor. Pentru aur, casele regale din Europa au trimis corabii in zone necunoscute ale lumii, fara a se sfii sa sacrifice oameni pentru atigerea acestui scop. Aurul este motivul a numeroase conflicte din diverse zone ale lumii, dar si mijlocul prin care sunt intretinute razboaiele
1.2-Febra aurului
In ianuarie 1848, americanul James Wilson Marshall descoperea aur in timp ce construia o moara pe raul Sacramento. La aflarea acestei vesti, sute de mii de imigranti din toate partile lumii au luat cu asalt continentul american in speranta imbogatirii rapide. Pamintul a fost cernut chiar si cu miinile goale, in cautarea prafului magic care poate sa schimbe radical viata unui om. Chiar daca asa-numita ,,febra a aurului" incepuse mai demult, in California anilor 1850 a atins un moment de apogeu.
1.3-Aurul si progresul omenirii
Dezvoltarea statului-natiune, in secolul XVI, este legata strans de acumularea bogatiei si a puterii, aurul fiind in centrul acestui sistem. Un curent de gandire al vremii, mercantilismul, cuantifica puterea unui stat intr-un mod foarte simplu: in functie de cat de mult aur si argint aduna natiunea respectiva. Spania colonialista exploata nemilos aurul din colonii, iar sistemul era atat de bine pus la punct incat coloniile erau conduse treptat catre ideea ca cedarea aurului este un lucru benefic. Astfel, daca o putere coloniala exporta mai mult decat importa din tarile vasale, se crea un deficit al balantei comerciale, iar cea mai buna metoda de a acoperi acest deficit era cedarea aurului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Actual al Aurului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!