Robert Mundell

Extras din referat Cum descarc?

Rober Mundell, laureat al premiului Nobel in economie, s-a nascul in 1932, in Canada.
A adus contributii semnificative prin analizele sale asupra politicii monetare si fiscale sub diferite regimuri de curs valutar si pentru analiza zonelor monetare optime. 
Profesorul Mundell a fost consilier al Fondului Monetar International, Bancii Mondiale sau  Comisiei Europene.A fost consilier pentru guvernele unor tari din America Latina si Europa, precum si pentru Consiliul de Administratie al Rezervelor Federale, Trezoreria SUA si Guvernul Canadei.
Robert Mundell a formulat primul plan pentru o moneda comuna in Europa si este cunoscut drept fondatorul teoriei zonelor monetare optime. A fost un pionier al teoriei politicii monetare si fiscale mixte, al teoriei inflatiei, dobanzii si dezvoltarii, al abordarii monetare a balantei de plati,si co-fondatorul economiei ofertei.De asemenea, a fost preocupat de istoria Sistemlui Monetar International.
Lucrarile lui Robert Mundell includ:
1.	Sistemul Monetar International: conflict si reforma (1965)
2.	Omul si economia (1968)
3.	Economia Internationala 
4.	Teoria Monetara: dobanda, inflatia si dezvoltarea in economia mondiala (1971)
5.	Dezechilibrul global (1990)
6.	Datorii, deficite si performanta economica (1991)
7.	Construind o noua Europa (1992)
Punctele cheie in analizele lui Mundell: Politica economica, cursurile de schimb si mobilitatea capitalului
Modelul Mundell-Fleming
Economistul introduce comertul exterior si miscarile de capital in modelul IS-LM al unei economii inchise, initial elaborat de Sir John Hicks, laureat al premiului Nobel in economie (1972).Acest lucru i-a permis sa arate ca efectele politicii de stabilizare depind de gradul de mobilitate al capitalului.
In particular, a demonstrat si importanta regimului cursurilor de schimb (la un curs flotant, politica monetara devine puternica si politica fiscala fara putere, iar opusul are loc atunci cand exista un curs de schimb fix).In cazul unei mobilitati mari a capitalului, ratele externe ale dobanzii  si ratele interne ale dobanzii coincid.
In conditiile unui curs de schimb fix, banca centrala pierde controlul asupra ofertei de moneda, pe care o adapteaza pasiv la cererea de moneda.
Un curs de schimb flotant este determinat de piata din momentul in care banca centrala renunta la interventia pe asupra monedei.Politica fiscala devine acum fara putere. In conditiile unei politici monetare neschimbate, cheltuielile guvernamentale in crestere duc la cresterea cererii de bani si la o rata a dobanzii mai mare. Intrarile de capital duc la aprecierea monedei nationale pana la punctul in care exporturile nete mici elimina efectul cheltuielilor guvernamentale mari. Totusi, in cadrul unui curs de schimb flotant, politica monetara devine un instrument puternic de influentare a activitaii economice.Extinderea ofertei de bani tinde sa promoveze rate ale dobanzii mici, determinand iesiri de capital si deprecierea monedei. Aceste conditii determina cresterea economica si cresterea exporturilor nete.
Cursurile de schimb flotante si mobilitatea perfecta a capitalului descriu regimul monetar actual al multor tari.
Mobilitatea perfecta a capitalului
In acest caz se impun trei conditii de echilibru:
(1) Y= G+ A(y,r,e)
(2) D+R= L(y,r)
(3)R=r*
Potrivit primei ecuatii, Y este dat de cererea agregata, adica suma dintre cheltuielile publice (G) si cererea privata (A).Cererea privatapinde pozitiv de Pib(y) si, negativ, de rata dobanzii interne (r). Cum preturile sunt presupuse a fi constante pe termen scurt, cursul de schimb (e) determina preturile relative intre bunurile interne si cele straine.Asadar, cererea privata depinde pozitiv, datorita exporturilor nete, de cursul de schimb.
Ecuatia (2) defineste oferta de bani ca D+R, unde D= obligatiuni guvernamentale interne detinute de bancile centrale, si R= titluri de valoare straine (rezervele de valute straine).
In situatia de echilibru, oferta de bani corespunde cererii private pentru bani (L), care depinde pozitiv de Pib(y) si negativ de rata dobanzii interne (r*), cand exista asteptari ale unei evolutii statice a cursului de schimb.Daca rata dobanzii interne cade sub sau urca deasupra nivelului ratei externe, o iesire sau o intrare de capital va egaliza cele doua rate.Instrumentele polticii de stabilizare, politica fiscala (G) si politica monetara (D), sunt variabile exogene, controlate de guvern si de banca centrala.
In conditiile unui curs de schimb fix, bancile centrale trebuie sa faca fata unui anumit nivel al cursului de schimb.La acest nivel, banca centrala trebuie sa satisfaca cererea de moneda straina prin interventia pe piata valutara, ceea ce duce la schimbari in rezervele sale. 
Cursul de schimb(e) este o variabila exogena, pe gand R devine endogena.Masurile de politica fiscala expansiva, cum ar fi cresterea G, maresc nivelul activitatii interne si Pib, fara ca acest lucru sa fie impiedicat de aprecierea monedei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Robert Mundell.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!