Riscurile Implicate de Investitiile Straine Directe

Extras din referat Cum descarc?

CAP. 1 ASPECTE GENERALE ALE INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE 
Problematica investitiilor straine directe (ISD) a fost si este intens dezbatuta, existand, in acest sens, preocupari atat la nivel national cat si international.
Investitiile straine reprezinta acea componenta a fluxurilor internationale care reflecta scopul unei entitati (persoana fizica sau juridica) rezidente intr-o tara, de a obtine un interes (pe termen scurt sau lung) intr-o companie rezidenta in alta tara.
Investitia internationala presupune existenta a cel putin doi agenti economici, agentul economic emitent si agentul economic receptor, situati in spatii nationale diferite. In functie de raportul stabilit intre emitentul si receptorul investitiei se disting doua categorii de investitii internationale: investitiile straine directe (ISD) si investitiile straine de portofoliu (ISP). Din punct de vedere istoric, investitiile straine de portofoliu preced investitiile straine directe. 
In cazul investitiilor straine directe interesul investitorului strain si, in consecinta, implicarea acestuia se manifesta pe termen lung, ceea ce exclude posibilitatea desfasurarii unor activitati speculative posibile in situatia investitiilor straine de portofoliu.
Investitiile straine, in cadrul unei industrii globale, constituie factorul-cheie fara participarea caruia procesul productiei internationale ar fi fost imposibil.
Intr-un volum si o structura corespunzatoare, investitiile asigura inlocuirea si modernizarea tehnicii si tehnologiilor, sporirea productiei si ofertei de bunuri, imbunatatirea calitatii si competitivitatii acestora, crearea de noi locuri de munca si nu in cele din urma, cresterea calitatii vietii. Pornind de la aceste considerente, fiecare agent economic si fiecare economie nationala construieste intr-un mod explicit si implicit o strategie a dezvoltarii economice in cadrul careia investitiile au un rol precumpanitor. 
In plan teoretic, investitia constituie un plasament pe termen lung pentru care se prezuma efecte favorabile; o alocare de resurse, de capitaluri economisite, in activitati profitabile, in speranta recuperarii lor pe seama veniturilor viitoare, superioare; o modificare a patrimoniului generata de realizarea unor imobilizari corporale, necorporale si chiar financiare; un proces economic complex, generator al altor procese (de exploatare, de productie, prestatii etc).
In plan practic, tot ceea ce intreprinde omul, entitatea sau comunitatea, pentru a-si depasi ,,conditia" statica, deci intr-un context temporal dinamic inseamna, in fapt, investitie, fiind vorba despre orice efort de crestere si instruire a tinerei generatii, de formare a fortei de munca constituie o investitie continua. Constructiile de case, de fabrici, de intreprinderi, de scoli si spitale, achizitiile de bunuri pentru folosinta indelungata, achizitiile de titluri si active financiare etc. constituie forme concrete, reale si diversificate ale investitiilor . 
In general, in literatura de specialitate dedicata aspectelor financiare ale functionarii economiei, notiunea de investitii sau cheltuieli de investitii a fost si este interpretata diferit si utilizata cu mai multe sensuri. Acest concept este tratat fie destul de ingust si contradictoriu, fie atribuindu-i-se semnificatii destul de ample si expansive. 
Sub aspect conceptual, investitia straina directa presupune internalizarea unor active tangibile si intangibile in urmatoarele conditii: agentii economici implicati sa fie situati in spatii nationale diferite; interesul investitorului sa se manifeste pe termen lung; investitorul sa exercite controlul asupra activelor in care s-a realizat investitia.
Prin investitiile straine directe realizate, firmele urmaresc obtinerea celui mai mare castig posibil din valorificarea ,,avantajelor" proprii. Drept urmare, acestea internalizeaza pietele externe, generand fluxuri interne (in cadrul structurilor lor organizatorice) de bunuri, servicii, cunostinte etc.. Asadar, firmele realizeaza ISD atunci cand dispun de "avantaje" ce pot fi valorificate cu rentabilitate mai mare in afara granitelor nationale, ceea ce implica, in opinia noastra, faptul ca s-a atins un anumit nivel de dezvoltare economica al tarilor sursa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscurile Implicate de Investitiile Straine Directe.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!