Riscuri potentiale ale utilizarii instrumentelor financiare derivate asupra Bancii Barings

Extras din referat Cum descarc?

De-a lungul timpului, sectorul bancar s-a confruntat cu o multime de cazuri frauduloase ce au avut loc in interiorul institutiilor. Unul dintre cele mai populare cazuri este cel al bancii engleze, Barings.
Barings este cea mai veche banca comerciala din Marea Britanie si a doua din lume dupa banca Berenberg. A fost fondata in anul 1762, fiind cunoscuta ca si Compania lui Jonh si Francis Baring.
Istoria acestei banci este una foarte vasta caracterizata printr-o multitudine de evenimente ce au avut loc de-a lungul timpului. Incepand cu anii 1790, Barings si-a extins foarte mult resursele, atat prin eforturile lui Francis, cat si prin asocierea cu cei mai importanti bancheri din Amsterdam (Hope & Co). In 1796, banca a ajutat la finantarea achizitiei de aproximativ 1 mil. de ari de teren ce va deveni parte a statului Maine. Ulterior, in 1800 John s-a retras, iar compania a fost reorganizata ca Francis Baring & Co. De asemena, banca a sprijinit finantarea cumpararii statului Louisiana in anul 1802 de la Imperiul Francez, cu toate ca Maria Britanie se afla in razboi cu Franta, sumele oferite au finantat efortul militar al lui Napoleon. In 1803, Francis a inceput sa se retraga din managementul activ, implicandu-i pe fratii mai mici Alexander si Henry pentru a deveni parteneri in urmatorul an. Noul parteneriat a fost numit Baring Brothers & Co., care a rezistat pana in anul 1890.
De asemenea, Barings a ajutat la finantarea guvernului Statelor Unite ale Americii in timpul razboiului din 1812, iar 6 ani mai tarziu, banca a fost numita ,,a sasea putere europeana" dupa Anglia, Franta, Prusia, Austria si Rusia.
Dupa o perioada de timp, majorarile de capital au provocat probleme majore pentru banca Barings, iar in 1890, aceasta a facut fata acestor dificultati datorita unui consortiu organizat de catre guvernatorul bancii Angliei, Lidderdale William. Aceasta interventie imediata a redus popularitatea bancii de care avea parte pana atunci, insa acest dezavantaj a fost echilibrat mai tarziu, salvand-o astfel de la pagube considerabile in momentul in care banca a refuzat sa sprijine reconstructia Germaniei dupa Primul Razboi Mondial. Ulterior, noua abordare a bancii a ajutat la formarea unor legaturi cu regale George V, incepand astfel o relatie stransa si cu monarhia britanica, care e rezistat pana la colapsul Barings din 1995.
Un eveniment de tensiune a avut loc in industria bancara Barings, la data de 26 februarie 1995 cand un angajat al bancii, Nick Leeson a realizat o pierdere de 1.3 mild. USD speculand pe Singapore International Monetary Exchange (SIMEX), ca urmare a utilizarii contractelor futures. Implicarea acestuia in operatiunile speculative in care a utilizat banii clientilor bancii, a avut ca rezultat pierderea unor sume semnificative si falimetul unei banci importante de investitii. Dupa cateva zile, Nick Leeson a fost arestat in Frankfurt fiind condamnat la 6,5 ani de inchisoare, iar banca Barings a fost vanduta societatii financiare daneze ING pentru suma de 1 lira sterlina, astfel, incheindu-se 233 de ani de istorie pentru banca britanica. Noul nume al bancii era Baring Asset Management, insa ulterior a fost divizata si cedata catre Mutual Northern Trust in luna martie a anului 2005.
2.Cauze
Cauzele care au determinat manifestarea Colapsului Barings sunt:
- Efectuarea tranzactiilor neautorizate cu contracte derivate;
- Adoptarea unor pozitii riscante;
- Lipsa supravegherii din partea managerilor superiori;
- Managementul deficitar al riscului;
- Controlul intern neeficient;
Falimentul Bancii Barings din anul 1995 se bazeaza pe nefunctionarea clara a managementului riscului. Colapsul a fost unul neasteptat, astfel in decursul a catorva zile, Barings a ajuns de la o pozitie puternica pe piata la faliment.
Printre cauzele care au dus la falimentul bancii din Marea Britanie, se pot numara si tranzactiile neautorizate cu contracte derivate a lui Nick Leeson. In fapt, el a asumat bancii pozitii destul de riscante prin vanzarile si cumpararile realizate cu diferite contracte futures, de diferite valori.
Primul pas spre desfasurarea colapsului l-a reprezentat pozitia short (vanzare) pe care Leeson a adoptat-o pentru derivatele de pe pietele bursiere: Tokyo si Singapore, mizand pe nefluctuarea pietei peste noapte. Leeson ar fi trebuit sa aplice o strategie cu risc scazut, in urma carora sa poata optine profit din diferentele de pret pentru contractele futures Nikkei 225 de pe pietele din Osaka (OSE) si din Singapore (SIMEX). Pozitia adoptata de el presupune vanzarea si cumpararea simultana de contracte identice ca volum pe cele doua piete bursiere, care nu erau in totalitate acoperite. Investitiile lui Leeson au fost trase in colapsul asiatic din cauza cutremurului Kobe din Japonia. Nick Leeson a incercat printr-o serie de investitii sa recupereze pierderile, investitii extrem de riscante, prin care traderul bancii spera la o revenire rapida, lucru care nu s-a concretizat si care a condus la dezvoltarea unei imense gauri financiare in valoare de 1,4 mld. USD, dublul capitalului disponibil al bancii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscuri potentiale ale utilizarii instrumentelor financiare derivate asupra Bancii Barings.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.http://www.ZiarulFinanciar.ro
2.http://www.banknews.ro/stire/15113_cazuri_celebre_de_fraude_bancare.html
3.http://documentarystorm.com/money-industries/25-million-pounds/ 
4.http://www.nickleeson.com/biography/full_biography.html
5.http://www.ziare.com/economie/stiri-economice/fraude-bancare-ce-au-facut-inconjurul-lumii-223482
6.https://www.Money.ro
7. https://www.finextra.com


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!