Riscul Investitonal

Extras din referat Cum descarc?

Riscul unui proiect de investitii
Cea mai importanta decizie a unui agent economic priveste investitia, fiindca aceasta antreneaza o cheltuiala in prezent pentru a mari productia in viitor. Relatia dintre marimea si structura investitiilor, pe de o parte, si succesul ori esecul lor este foarte puternica pentru ca un numar de factori, combinati intre ei in proportii diferite, actioneaza cu vigoare asupra patrimoniului si a potentialului productive detinut de interprinzatori. Dar, in acelasi timp, ei fac sa planeze incertitudinea asupra viitorului fiecarei firme in parte si asupra afacerilor, in general. Intr-o prima instanta, acest fapt se explica prin aceea ca rezultatele posibile alea unei investitii nu se pot prevedea si controla in totalitate de catre cei care le efectueaza, deoarece, pentru a le conferi operationalitate, ei trebuie sa cumpere si sa exploateze imobilizari corporale si necorporale variate, de pe o piata si pentru o piata a caror preturi si dimensiuni sunt rggeu de anticipat. Astfel ca, in domeniul investitional. Hazardul si abilitatea personala a celor care cinduc firmele influenteaza in mare masura rezultatele care se obtin.
Cu toate acestea, in mod current, in dezbateri stiintifice cu caracter economic si de politica economica, se pune un accent mai mare pe nevoia de a aplica in productie idei noi, de a schimba structura de fabricatie, de a imbunatati caracteristicile produselor existente si de a le obtine la un cost mai redus. Insa, capacitateaunei firme de a ramane competitive si de a supravietui pe piata depinde, in mod prioritar, de proceperea, care ii asigura maximizarea valorii ei. 
Toate tipurile de proiecte, pe care le poate desfasura o firma, ridica probleme complexe de decizie privind sursele de finantare, modul de implementare, de recuperare etc. 
Fiind vorba, in fiecare caz in parte, de o alegere dintre mai multe alternative si de dimensiunea si costurile diferite ale fluxurilor ce capital antrenate in realizarea proiectului de investitii, se particuleaza si marimea si natura riscului generat de ele pe tipuri de proiecte. Totusi, privite din aceasta perspectiva cele mai importante sunt investitiile strategice, atat cele offensive, cat si cele defensive, deoarece prin ele se urmareste reducerea riscurilor care decurg pentru fiecare firma din noile descoperiri in domeniul stiintific si ethnic, din intensificarea concurentei sau din fuziunile si achizitiile preconizate. Aceastea sunt de altfel si principalele motive pentru care ele sunt considerate investitii inevitabile.
Nevoia de investitii, de un fel sau altul, la nivel de firma, este permanenta, ea se manifesta in timp, dar cu intensitate diferita. Ei ii raspund firmele performante, prin crearea unui climat favorabil nasterii si formarii de idei noi, capabile sa se materializeze in investitii profitabile. Daca creativitatea proprie in acest domeniu nu atinge paramentri multumitori, se poate apela la piata, unde se gasesc de regula furnizori de idei, dar, mai ales, de propuneri de proiecte. Indiferent de sursele ideilor si a proiectelor obtinute, retinute sau luate in considerare, acestea sunt analizate sub aspect finaciar, ethnic, juridic, dar si al impctului aplicarii lor asupra pietei, al resurselor umane utilizate si al obligatiilor fiscale generate. Pentru a identifica care sunt punctele forte si eventualele slabiciuni, se evalueaza variabilele lor principale care influentaza, in final, rezultatele inregistrate de firma care aplica respectivul proiect. Ele sunt valoarea capitalului investit, durata de viata a obiectului, fluxurile de lichiditati nete, valoarea reziduala si rata de actualizare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul Investitonal.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!