Riscul in Activitatea Intreprinderii

Extras din referat Cum descarc?

1. Consideratii generale privind analiza riscului intreprinderii
Orice activitate economica se desfasoara in conditii de risc, aceste riscuri fiind mai mult sau mai putin grave, mai mult sau mai putin cunoscute, mai usor sau mai greu de evitat. 
Inainte de a incepe orice tip de activitate se impune o identificare si evaluare a riscurilor ce pot aparea, eliminarea sau reducerea lor pe cat posibil, acceptandu-se doar acele riscuri care nu afecteaza decat in mica masura activitatea firmei. Insuficienta cunoastere a riscului, evaluarea sa gresita, lipsa unei protectii adecvate impotriva acestuia va afecta in mod direct rezultatul final al activitatii desfasurate.
In viata economico-financiara, riscul este o componenta a oricarei activitati, regasindu-se in agenda zilnica a managerilor companiilor. In orice moment trebuie sa stii care este si cat este riscul si daca acest risc nu este mai mare decat castigul. Modificari neprevazute in evolutia ratei dobanzii, ale riscului de schimb sau ale pretului unui produs nu numai ca afecteaza rezultatele financiare ale unei firme, dar pot determina chiar falimentul acesteia. De fapt, deciziile financiare implica incertitudine. Deciziile financiare sunt luate in functie de cash-flow-urile prevazute de contractele viitoare, care sunt prin excelenta incerte. Riscul este deci o componenta incerta a deciziilor financiare. Nu este deloc surprinzator ca o functie importanta a sistemului financiar este alocarea riscului legat de evolutia ratei dobanzii, pretul actiunilor, ratele de schimb sau pretul anumitor marfuri etc. De altfel, si procesul de productie este influentat de o serie de factori generatori de riscuri, care pot fi intalnite in procesul de proiectare si implementare a noilor tehnologii de varf, precum si in imbinarea factorilor de productie care inseamna organizarea muncii, a productiei si a conducerii.
1. Riscul atribut al activitatii economico - financiare
Fundamentele teoriilor decizionale clasice, bazate pe presupozitia certitudinii, sunt
din ce in ce mai puternic erodate de situatiile reale care nu corespund cerintelor de cunoastere completa si corecta a tuturor conditiilor si efectelor producerii unui eveniment. Ca o consecinta directa a acestui fapt, in teoria moderna a deciziei nu se mai opereaza cu certitudini absolute, cu estimari precise ale evolutiei unui anumit element sau fenomen, ci decidentii recurg tot mai des la estimari probabile incerte, la notiuni ca risc si incertitudine. Cele mai multe decizii se iau in conditii de risc si incertitudine, incompleta cunoastere a uneia sau mai multor <<variabile>> fiind o constanta a activitatii economice si o cauza care explica intr-o masura mai mica sau mai mare diferentele intre rentabilitatea diverselor proiecte de afaceri.
Riscul este privit ca un fenomen care provine din circumstante pentru care decidentul este in masura sa identifice evenimente posibile si chiar probabilitatea producerii (materializarii) acestora, fara a fi insa in masura sa precizeze cu exactitate care din aceste evenimente se va produce efectiv.
Se poate spune deci, ca riscul provine din imposibilitatea de a aprecia cu o anumita
acuratete care este evenimentul posibil, identificat ca atare de decident, care se va materializa efectiv si va determina un anumit nivel al riscului. Chiar daca probabilitatea estimata pentru materializarea efectiva a unui anumit factor generator de risc este ridicata, decidentul nu poate fi sigur daca acel eveniment este cel care se va produce cu certitudine si nu altul; este posibil chiar sa se produca un fenomen a carui probabilitate era apreciata la un nivel redus sau chiar un eveniment neprevazut.
2. Acceptiuni ale conceptului de risc
In literatura de specialitate riscul cunoaste mai multe acceptiuni. Astfel, riscul poate fi privit ca ,,reprezentand incapacitatea unei firme de a se adapta la timp si la cel mai mic cost la modificarile de mediu" - semnificatia economica a riscului. Privit din acest punct de vedere, riscul unei investitii efectuate de o intreprindere are ca principala sursa instabilitatea climatului de afaceri (element exogen firmei) si incapacitatea agentului economic de a contracara la timp si fara costuri ridicate efectele generate de aceasta evolutie continua. Se lanseaza astfel ideea ca o afacere foarte bine definita si rentabila din punct de vedere economic poate deveni nerentabila ca urmare a modificarilor conditiilor de mediu initiale; de aceea, acest asa numit ,,risc de mediu" trebuie avut in vedere in fundamentarea unei afaceri si trebuie prevazute mecanisme eficace care sa evidentieze rapid modificarile intervenite si modul in care vor fi gestionate.
Din punct de vedere probabilistic ,,riscul poate insemna si variabilitatea profitului fata de media profitabilitatii din ultimii ani". Aceasta acceptiune se concentreaza pe variatia profitului intreprinderii fata de un anumit nivel mediu, numit si nivel de referinta. Realizarea unor profituri viitoare mai mici decat nivelul mediu poate sa conduca la aparitia unor situatii de criza si sa afecteze in mod negativ activitatea economica a intrprinderii.
Alte defintii ale riscului intreprinderii sunt: 
- riscul reprezinta variabilitatea rezultatului posibil in functie de un eveniment nesigur, incert;
- probabilitatea producerii unui eveniment nedorit;
- incertitudinea cu privire la o pierdere;
- intr-o acceptiune sintetica, riscul semnifica variabilitatea rezultatului sub presiunea mediului;
- posibilitatea ca pierderile sa fie mai mari decat nivelul preconiyat initial;
- incertitudinea cu privire la producerea unei pagube;
- prin variabilitatea profitului fata de media rentabilitatii in ultimele exercitii financiare;
- un element de incertitudine care poate afecta activitatea unui agent economic sau derularea unei operatiuni economice.
Toate aceste defintii au in comun mai multe elemente comune. In primul rand se poate spune ca riscul deriva din incertitudine: adoptarea deciziei are loc in prezent iar punerea in practica si rezultatele generate se vor produce in viitor; incertitudinea provine din necunoasterea cu privire la care eveniment din cele identificate se va produce si la ce moment, care vor fi efectele reale si amplitudinea producerii acestuia. In al doilea rand, riscul implica ideea de pierdere potentiala (de orice tip), generat de o evolutie a unui factor in sens contrar asteptarilor decidentului.
3. Tipologia riscurilor


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul in Activitatea Intreprinderii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!