Revolutia industriala

Extras din referat Cum descarc?

Revolutia industriala si manifestarile acesteia in diferite state
Revolutia industriala este un proces complex care, datorita dezvoltarii capitalismului, tehnicii, productiei si comunicatiilor au modificat modul de gandire si actiunea umana. Asa cum aprecia Arnold Toynbee, s-a pierdut o lume traditionala, dar s-a castigat un alt viitor pentru omenire.
Revolutia industriala, moment de rascruce in evolutia economica a omenirii, a fost un proces complex, cu o dubla natura , tehnica si social-economica , din care au rezultat performante economice, sociale, politice, cultural, fara precedent in istorie. Factorii principali care au determinat declansarea procesului de revolutie sunt declinul feudalismului si al sistemului de caste,dezvoltarea comertului si nu in ultimul rand descoperirile din domeniul stiintific care impulsionat aparitia unor tehnici si inventii moderne.
Revoutia industriala a aparut in Anglia si s-a raspandit in intreaga lume. Acest fenomen a inceput la sfarsitul sec. XVII si a luat sfarsit la finele sec XIX.
o Anglia
Revolutia industriala in Anglia s-a declansat la sfarsitul secolului XVIII in primele decenii ale secolului XIX. Mana de lucru ieftina a fost folosita in manufacturile textile, unde s-au facut primele descoperiri si perfectionari tehnice. In industria engleza textila se declanseaza revolutia industriala. In 1733, John Kay inventeaza suveica zburatoare. Urmatoarea inventie a fost o masina de tors mecanica, apoi o masina de filat mecanica. Cea mai importanta a fost perfectionarea masinii cu aburi de catre James Watt, 1784.Aplicarea masinii cu aburi este startul in formarea industriei textile moderne de fabrica si urbana. 
Tot de la industria textila incepe perfectionarea industriei chimice, pentru albirea, degresarea, uscarea, vopsirea tesaturilor.Cerinta crescanda de utilaje antreneaza dezvoltarea industriei metalurgice, unde sau descoperit si perfectionat multe procedee pentru fabricarea cocsului, a fontei, pentru obtinerea otelului.Metalurgia isi schimba locul de desfasurare, mutandu-se din mijlocul padurilor in bazinele carbonifere. Anglia devine prima tara capitalista cu o industrie carbonifera dezvoltata. Capacitatile de extractie au crescut in anii urmatori.Un efect al industriei metalurgice il constituie dezvoltarea transporturilor, mai intai cele pe apa, pe canalele interioare, apoi pe calea ferata 
La inceputul secolului al XIX-lea (1830) Anglia va deveni prima tara din lume unde industria devine ramura economica fundamentala. Anglia a detinut intre 1850 - 1870 suprematia in industrie, cu tot felul de perfectionari in ramurile industriale, folosind atat materia prima din tara cat si din colonii (bumbac). 
o Germania
In Germania, revolutia industriala a inceput mai tarziu, in secolul al XIX-lea, datorita faramitarii politice, in 1819 are loc crearea Uniunii vamale initiate de Prusia.Dupa 1850, ca urmare a cresterii demografice si a reformelor agrare, Germania evolueaza spre revolutia industriala, mai ales in industria grea si miniera. Se deschide atunci bazinul carbonifer Ruhr, cel mai bogat din Europa.Germania si-a realizat statalitatea dupa 1870, dupa infrangerea Frantei, a dezvoltat metalurgia, constructia de masini, constructia de material rulant, chimia. Au avut mari inventii (motorul Otto, Diesel, electric)In 1890 avea 43000 de km de cale ferata. 
Dezbinarea politica din Germania -- cu cele peste treizeci de state -- si conservatorismul ei omniprezent a facut dificila construirea de cai ferate in anii 1830. Totusi, in anii 1840, tronsoane de cai ferate legau marile orase; fiecare stat German a fost responsabil pentru liniile din interiorul propriilor sale frontiere. Lipsiti de o baza tehnologica la inceput, germanii au importat technologia si utilajele din Marea Britanie, dar au deprins rapid abilitatile necesare pentru a opera si extinde caile ferate. 
In multe orase, institutiile feroviare au fost centre tehnologice de initiere si formare, astfel incat in anii 1850 Germania a devenit capabila sa-si satisfaca cerintele interne de constructie de cale ferata, iar caile ferate au reprezentat un impuls major pentru cresterea noii industrii siderurgice. Unii observatori au constatat ca si dupa 1890 ingineria germana era inferioara celei din Marea Britanie. 
o Franta
Cu traditii deosebite in industria manufacturiera textila, Franta cunoaste o dezvoltare relativ tarzie datorita unor evenimente istorice, precum razboaiele duse de Napoleon,dimensiunea redusa a proprietatii funciare tipic franceze.In a doua jumatate a secoului 19 industria cunoaste realizari remarcabile in ramuri de varf, in domeniul chimiei, otelurilor speciale, metalurgiei, aviatiei sau aeronauticii,autovehiculelor, si in alte domenii. 
Urbanizarea cunoaste si ea o dezvoltare deosebita odata cu industria, agricultura franceza are caracteristici proprii de dezvoltare pana astazi. Este o agricultura bazata pe cooperatie de tip capitalist.In Franta un roman a pus bazele aeronauticii mondiale (Traian Vuia - 1906). 
Franta ramane cu o imensa datorie externa si finante dezorganizate. Pe acest fundal, economia evolueaza lent, sub nivelul posibilitatilor economice. Statisticile arata prabusirea economica a Frantei: 80% din intreprinderile industriale au intre 3 si 5 lucratori (cu patron cu tot). 
La jumatatea sec 19 se semneaza un tratat comercial franco-britanic incheiat din initiativa englezilor. Acesta presupune respectarea principiul liberului schimb. Cele doua tari isi exceptau reciproc marfurile de la taxe. Efectul este negativ, industria franceza fiind puternic falimentata de economia engleza. Franta pierde Alsacia si Lorena si e obligata sa plateasca datorii Germaniei. Aceste datorii se materializa in 40% din rezervele de aur franceze. Aproape doua decenii, moneda lor este una slaba.


Fisiere in arhiva (2):

  • Revolutia industriala.docx
  • Revolutia industriala.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Prof.Univ.Dr. Dan Popescu, ,,Istorie economia. Istoria economiei nationale", editura ,,Continent", 2000
2. Prof.Univ.Dr. Maria Muresan, Lect.Univ.Dr. Andrei Josan, ,,Istoria economiei europene de la revolutia industriala la Uniunea Europeana", biblioteca online ASE (http://www.biblioteca-digitala.ase.ro/biblioteca/pagina2.asp?id=cap1)
3. http://www.economiczoom.ro/stiri-economice-financiare-de-afaceri/a-patra-revolutie-industriala-un-tsunami-la-care-lumea-nu-e-inca-pregatita-principalele-idei-ale-world-economic-forum-davos-2016.html
4. https://en.wikipedia.org/wiki/Industry_4.0
5. http://www.jurnaluldeafaceri.ro/medicina-viitorului-dependenta-de-tehnologie/
6. http://www.plattform-i40.de/I40/Navigation/EN/Industrie40/AreasOfAction/areas-of-action.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!