Revolutia Industriala

Extras din referat Cum descarc?

Revolutia industriala , conform dictionarului enciclopedic Larousse, reprezinta un ansamblu de fenomene care au insotit , incepand din secolul XVIII, transformarea lumii moderne, datorita dezvoltarii capitalismului, tehnicii, productiei si comunicatiilor.
Anglia constituie prima tara in care s-a declansat revolutia industriala si neavand vreun model de imitat se poate afirma ca evolutia ei a fost originala. Procesul de transformare a implicat progrese in domenii diferite, multe dintre ele nu aveau nimic in comun cu procesele industriale, dar actionau convergent asupra economiei, producand efecte atat de spectaculoase incat puteau fi considerate revolutionare. 
Unul din factorii care au dus la dezvoltarea Marii Britanii este sporul demografic. In urma unui recensamant, efectuat in 1801, populatia Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei este estimata la 16 milioane, iar in 1821 ajunge la 20,8 milioane. Evolutia pozitiva a sporului demografic a garantat o piata interna de proportii considerabile si, de asemenea, o sursa importanta de forta de munca. Cauzele maririi populatiei au fost multiple. Dezvoltarea rapida a industriei, asigurand si folosirea copiilor (din nefericire,chiar si a celor mai mici dintre ei), a incurajat familiile sarace sa se inmulteasca, iar mutarea lucratorilor de la tara la oras i-a inghesuit in case prea mici, suprapopulate, in care sentimentele traditionale de pudoare si retinere s-au facut nesimtite. In timp ce se marea numarul nasterilor, progresele medicinii micsorau pe cel al deceselor. Se terminase cu intinsele epidemii care secerau dintr-o lovitura o treime din locuitorii Londrei;copiii si mamele erau mai bine ingrijiti in momentul nasterii; in cea mai mare parte a oraselor s-au deschis spitale. Pentru o populatie mai mare era nevoie si de mai multa hrana, ducand la necesitatea extinderii suprafetelor cultivate si a veniturilor sigure pentru proprietarii de pamant.
La jumatatea secolului al XVIII-lea, agricultura engleza nu era cu mult diferita fata de celelalte tari ale Europei, fiind practicata cu tehnici si tehnologii traditionale. In aceasta perioada incepe sa se manifeste asa-numitul ,,proces de imprejmuire" a pamanturilor de catre landlorzi ; in realitate, acest proces a reprezentat deposedarea de pamant a taranilor, prin rascumparare sau violenta. Actul de imprejmuire era acordat doar acelora care dovedeau ca dispun de suficiente sume pentru a exploata agricol intreaga suprafata imprejmuita. Urmarile acestui fenomen s-au facut remarcate din doua puncte de vedere : economic (prin comasarea pamanturilor s-au format ferme mari, ceea ce a dus la cresterea productiilor agricole), respectiv social(clasa mijlocie rurala dispare, iar taranii expropriati sau lipsiti de campurile comune devin muncitori agricoli, mana de lucru ieftina pentru industria textila sau emigranti in Statele Unite ale Americii ).
Evolutia rapida a populatiei engleze pe parcursul unui secol determina o discrepanta vizibila intre cerintele de pe piata interna in extindere si posibilitatea de productie ale manufacturilor. Aceasta discrepanta starneste o serie de perfectionari si descoperiri tehnice, prezentate in tabelul urmator :
Anul aparitiei Inventia Autorul inventiei
1733 Suveica zburatoare John Kay
1765 Masina de tors James Hargreaves
1769 Masina de filat Richard Arkwright
1784 Masina cu abur James Watt
1785 Masina de filat Samuel Crompton
Datorita acestor inventii si a altora industria a cunoscut o expansiune remarcabila. Dezvoltarea industriei grele antreneaza cautari si descoperiri in industria chimica pentru efectuarea operatiunilor privind albirea, degresarea, uscarea, colorarea firelor si tesaturilor. Cererea in crestere a utilajelor determina dezvoltarea industriei metalurgice, domeniu in care au loc insemnate descoperiri, de exemplu :
- Procedeul fabricarii cocsului, inventat de Abraham Darby, in 1709;
- Procedeul prelucrarii fontei in fier forjabil, inventat de Benjamin Huntsman, in 1750;
- Perfectionarea procesului de pudlare prin care se obtine otel, inventat de Henry Cort, in 1784;
Fierul reprezinta un simbol al revolutiei industriale din Anglia, el fiind folosit in diverse lucrari, cum ar fi poduri, vapoare, locomotive. Un element indispensabil procesului de expansiune industriala a fost productia in cantitati mari a carbunelui. Cocsul era necesar la topirea fierului si alimentarea motoarelor cu aburi care actionau utilaje de productie, furnale, vapoare si locomotive. Populatia in crestere necesita cantitati mari de carbune pentru scopuri casnice. Din fericire, Marea Britanie dispunea de mari si bogate depozite carbonifere in apropierea zacamintelor de fier. De la inceputul secolului al XVIII-lea, motoarele cu aburi erau folosite pentru a pompa apa din mine. Saparea zacamintelor de car-bune ramanea ,,cea mai grea munca de pe pamant" si intreaga structura a civilizatiei industriale a secolului al XIX-lea se baza pe oameni ce munceau din greu sub pamant.
La inceputul secolului XIX, Anglia dispunea de o retea de canale de circa 6400 km, fapt care facilita transporturile de marfuri si bunuri, ele devenind ieftine si rapide. La 15 septembrie 1830, pe traseul Liverpool - Manchester se inaugureaza prima linie de cale ferata comerciala, cu un traseu de 51 km ; in 1850, caile ferate au oferit un spor de viteza de deplasare a marfurilor si calatorilor, de volum si siguranta, precum si o ieftinire a costurilor transporturilor.
Economia engleza, prin nivelul de dezvoltare atins, isi consolideaza statutul de ,,atelierele lumii", ,,carausul lumii" si ,,Imperiul unde soarele nu apune niciodata" .
Ca orice proces de dezvoltare sau de orice natura, revolutia industriala a avut si urmari negative:
- disparitia clasei mijlocii rurale;
- folosirea in industria textila a mainii de lucru ieftine;
- folosirea muncii femeilor si a copiilor in productie;
- aparitia somajului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Revolutia Industriala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!