Restrangerea Teritoriului Vamal

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Restrangerea teritoriului vamal (excluderea sau exceptarea vamala) presupune exceptarea de la regimul vamal a unei portiuni dintr-un stat national. Formele restrangerii teritoriului vamal sunt considerate ca si mijloace de atenuare a protectionismului. Aceste restrangeri se pot materializa intr-o zona comerciala, industriala, un port, un depozit in care marfurile pot fi depozitate, ambalate, prelucrate, fara a se plati taxe vamale. Aceste zone exceptate de la teritoriul vamal poarta denumirea de zone libere. 
Pe plan international le putem intalni sub denumiri diferite: zone libere comerciale, zone econimice speciale, zone libere de depozitare, porturi libere, porturi franco etc. Trebuie precizat ca, marfurile straine introduse in aceste zone sunt scutite de plata taxelor vamale pana la precizarea ulterioara a destinatiei lor, dar ele trebuie sa suporte plata taxelor de depozitare. Aceste marfuri pot fi orientate spre piata interna a tarii din care face parte zona libera, caz in care vor fi supuse impunerii vamale, ca si orice marfa importata, sau pot iesi din zona libera, si implicit din teritoriul statului respectiv pe care il pot tranzita spre alte state, ramanand scutite de plata taxelor vamale de import sau de tranzit. 
De obicei, in interiorul zonelor libere sunt create diferite intreprinderi in cadrul carora produsele vor suferi unele transformari, pentru a fi ulterior exportate, fara perceperea de taxe vamale. Un statut similar zonelor libere il au antrepozitele vamale, care sunt depozite in care marfurile pot fi pastrate o perioada determinata de timp, fara plata taxelor vamale. Perceperea de taxe vamale are loc numai in situatia in care, dupa expirarea perioadei de pastrare, marfurile sunt introduse pe teritoriul vamal al statului. In practica apare o deosebire intre antrepozitele reale si cele nominale. 
Antrepozitele reale presupun existenta unor constructii special amenajate in vederea depozitarii in bune conditii a marfurilor pe o perioada limitata de timp (in general, maxim 2 ani). Antrepozitele nominale au acelasi regim ca si cele reale, dar nu intrunesc toate conditiile necesare pentru pastrarea anumitor produse; in unele cazuri constructia propriu-zisa poate lipsi.
In general, taxele de antrepozitare percepute in cazul antrepozitelor nominale sunt mai mici decat cele percepute in antrepozitele reale. Prin crearea unor zone libere sau antrepozite, statul poate urmari dezvoltarea zonelor respective, punerea in valoare a resurselor interne sau a fortei de munca, atragerea capitalului strain, incurajarea tranzitului etc. "
Prezentarea generala a zonelor economice libere.
O "zona de liber schimb" este un ansamblu geografic si economic in care nu exista nici un obstacol al schimburilor de marfuri si servicii, nici taxe vamale, nici obstacole tarifare. Formarea unei zone de liber schimb poate sa fie considerata ca un prim pas spre unificarea economica a regiunii respective. "Zona libera" reprezinta portul , aeroportul sau o parte a teritoriului national, in care comertul, in special cu produse industriale este liberalizat prin desfiintarea oricarei restrictii cantitative sau taxe vamale. Crearea zonelor economice libere (ZEL) este facuta cu scopul de a favoriza dezvoltarea si integrarea economica in zona respectiva.
Prima zona economica libera au infiintat-o englezii in Gibraltar (1705) apoi, in secolul trecut au aparut alte zone libere create tot de englezi in sud-estul Asiei: Macao (1849) si Hong-Kong (1860). Cea mai mare parte a zonelor libere au fost realizate insa in ultimul deceniu printre acestea numarindu-se cele din insula Cipru, Ins. Man - Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite.
Accesul liber al marfurilor in ZEL, care este un perimetru bine delimitat al unui teritoriu national, permite totodata atragerea de investitii de capital strain, datorita facilitatilor respective acordate. Organizarea ZEL are la baza legi si diferite alte acte normative ce stabilesc regulile de functionare, conducere, precum si modul de comunicare cu interiorul si exteriorul tarii care le realizeaza. Pe baza acestor acte juridice este permis accesul marfurilor in regim vamal liberalizat si fara restrictii de cantitate, cu conditia ca acestea sa nu fie prohibite de legislatia tarii respective. Marfurile sint introduse in interiorul unei ZEL de regula, in scopul prelucrarii lor, din care sa rezulte alte marfuri de export.
ZEL sint amplasate pe suprafete de teren ce apartin statului respectiv sau au fost expropiate legal, limitele de frontiere naturale sau artificiale (este obligatoriu a fi imprejmuite), situate in imediata vecinatate a unei cai de transport (nod de cale ferata, port fluvial sau maritim, aeroport) si prin care se tranziteaza astfel un volum mare de marfuri. 
Suprafata ZEL difera, de regula, ca marime. Acestea pot fi clasificate astfel:
o foarte mici, pina la 10 ha (Singapore-4 ha, ins. Man-8 ha);
o mici, pina la 100 ha (Baguio, ins Filipine-62 ha; Curacao, in Antilele Olandeze-64 ha; aeroportul Larnaca, Ins. Cipru-80 ha);
o mijlocii, intre 100 si 300 ha (Panama-120 ha;Mactan, ins. Filipine-119 ha; Shannon, port+aeroport in Irlanda-120 ha; Liberia, capitala Monroviei-200 ha; ins. Bahamas-220 ha; golful Aquaba, Iordania-300 ha);
o mari, intre 301 si 1000 ha;
o foarte mari, peste 1000 ha (Bataan, In Filipine-1300 ha).
Caracteristicile actuale ale ZEL servesc integrarii economice in zona si sint urmatoarele:
a) dezvoltarea cu precadere a activitatii de depozitare a marfurilor in defavoarea celor de prelucrare industriala;
b) proliferarea ZEL in toate zonele mapamondului, chiar si in cele apartind unor tari sarace;
c) diversificarea activitatilor specifice.


Fisiere in arhiva (2):

  • Restrangerea Teritoriului Vamal.ppt
  • Restrangerea Teritoriului Vamal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!