Republica Moldova - Politica Economica

Cuprins referat Cum descarc?

o ISTORIE
o DATE GENERALE
o ECONOMIA
o CLIMAT INVESTITIONAL
o RELATIILE INTERNATIONALE
o COMERT EXTERIOR
o INTEGRAREA EUROPEANA
o REPUBLICA MOLDOVA SI ROMANIA


Extras din referat Cum descarc?

Republica Moldova
-politica economica-
o ISTORIE
Parte integranta a Europei, Moldova are o bogata istorie. Fiind situata in zona de contact a diferitelor curente culturale si istorice - carpato-balcanic, central-european si euroasiatic - pe parcursul a mai multe milenii a imbinat armonios diversele traditii culturale ale populatiilor protoindoeuropene, precum si ale celor mai arhaice ramuri ale indoeuropenilor, inclusiv ale tracilor, slavilor, celtilor, gotilor, hunilor. Pe parcurs, acestea au capatat trasaturi specifice si irepetabile.
Teritoriul Moldovei a fost populat din timpuri stravechi. Numeroase vestigii arheologice confirma faptul ca oamenii populeaza aceste locuri inca din epoca paleoliticului inferior (circa 500 mii de ani de ani in urma).
La limita mileniului V-IV i. Hr., in epoca eneolitica, se constituie una dintre cele mai remarcabile culturi, si anume Cucuteni-Tripolie, cu performante incomparabile in domeniul artei din acele timpuri.
Existenta civilizatiei geto-dacice se dateaza cu sec. VI-I i. Hr., aceasta fiind raspindita in toate zonele Moldovei. Incepind cu anul 105 i. Hr., in urma victoriilor imparatului Traian asupra Daciei, populatia acesteia a fost romanizata, ea preluind de la invingatori limba si cultura Imperiului Roman.
Dupa evacuarea legiunilor romane din aceste tinuturi (anul 271, in perioada imparatului Aurelian), incepe epoca "popoarelor migratoare" (gotii, hunii, avarii, slavii), care se incheie cu constituirea in 1359 a statului feudal moldovenesc, al carui intemeietor este considerat Bogdan I.
In 1812, ca rezultat al Tratatului de pace ruso-turc de la Bucuresti, partea de est a Moldovei, situata intre riurile Prut si Nistru, cu numele Basarabia, a fost anexata la Imperiul Rus, fiind gubernie ruseasca pina in anul 1918.In 1918, organul suprem al puterii de stat din Basarabia, Sfatul Tarii, ia decizia unirii tinutului cu Romania, stare ce dureaza pina in anul 1940, cind, ca rezultat al pactului Ribbentrop-Molotov din 1939, este anexat de catre Uniunea Sovietica. Ca unitate teritoriala in componenta URSS, a functionat pina in ultimul deceniu al secolului XX.
La 27 august 1991, Republica Moldova devine stat independent si suveran.
o DATE GENERALE
Republica Moldova este un stat situat in sudul Europei, intre Romania (vest) si Ucraina (est). Granita cu Romania urmeaza aproape in intregime raul Prut si pe o distanta foarte scurta Dunarea. Republica Moldova are iesire la Dunare pe o fasie de 600 m la extremitatea sa sudica (Giurgiulesti).Capitala acestei tari se numeste Chisinau, limba oficiala este romana denumita moldoveneasca iar din punct de vedere politic este o republica parlamentara. Republica Moldova este impartita in 32 de raioane, 3 municipalitati (Chisinau, Balti si Tighina) si doua regiuni cu statut special - Gagauzia si Transnistria (cu statut in disputa).
o ECONOMIA
"Situatia economica din Republica Moldova este unica in felul sau si deci nu poate fi aliniata la economia unei alte tari din care s-ar putea prelua metodele de solutionare a problemelor.Este imposibil de elaborat un program perfect de tranzitie de la economia centralizata la cea de piata.Uniunea Sovietica a fost un stat fara precedent.Deci si problemele pe care le-a lasat URSS n-au precedent nici in timp, nici in spatiu.Republica Moldova are propriile probleme economice, "imbinate"mult cu cele politice.
Cu o rata a saraciei de 81%, consemnata de statisticile internationale, Moldova a devenit cea mai saraca tara din Europa."[1]
Dupa destramarea URSS si declararea independentei la 27 august 1991, Republica Moldova a traversat o etapa complexa de tranzitie la economia de piata, infruntind un declin economic de proportii.
Criza economica a durat 10 ani (din 1990 si pana in 1999 inclusiv), perioada in care PIB s-a redus practic de trei ori. Incepand cu anul 2000 economia a inregistrat o oarecare stabilitate, normalizindu-se volumul de productie, ce a influentat partial si reducerea saraciei. In perioada 2000-2005 PIB, in termeni reali, s-a majorat cu 43%. Ca urmare, rata saraciei s-a redus cu 41,3%.
Republica Moldova continua sa mentina stabilitatea macroeconomica. In 2005 inflatia s-a redus de la 44% in 1999 pana la 10%, mentinindu-se un curs de schimb relativ stabil al monedei nationale, iar rezervele valutare s-au majorat semnificativ.
Cresterea economica si imprumuturile externe prudente au permis reducerea ponderii datoriei publice si datoriei publice garantate din PIB de la 79% in 2000 pana la 27% in 2005. Acest fapt s-a datorat promovarii unei politici monetar-creditare adecvate in ambianta cu o politica fiscal-bugetara rigida, precum si implementarii reformelor fiscale, avind drept scop perfectionarea sistemului de colectare a impozitelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Republica Moldova - Politica Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!