Republica Cehă și Czechinvest

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2794
Mărime: 19.88KB (arhivat)
Publicat de: Grigore Nistor
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Cehia ,una dintre cele mai dezvoltate tari postcomuniste, are o economie bazata pe industrie ce concentreaza aproape 40% din populatia activa si asigura tot atat din PIB. Economia Cehiei s-a contractat cu 4,1% în 2009, dar a revenit la o creştere de 2,3% în 2010. Cu toate acestea, înăsprirea fiscală a redus creşterea, prevăzută de 1,9%, în ANUL 2010, ceea ce înseamnă că dezvoltarea economică va trebui să provină din creşterea productivităţii, din cercetare, dezvoltare şi dezvoltarea spiritului antreprenorial – aspecte la care până acum Cehia nu a strălucit, potrivit Financial Times (ziar). Credibilitatea guvernului a fost, de asemenea, afectată de o serie de scandaluri de corupţie, evidente mai ales în sectorul public. Cu toate acestea, aceste probleme nu au oprit venirea unui flux constant de noi investitori, iar investiţiile străine directe au înregistrat in anul 2010 un total de 6,7 miliarde de dolari de la un minim de 2,9 miliarde în 2009 – principalul punct de atracţie fiind legăturile economice strânse cu Germania.

Începând cu a doua jumătate a anului 2011, economia cehă a fost într-o recesiune, iar Activitatea economică trebuie, recuperata treptat în cursul anului 2013. Ministerul de Finanțe al Republicii Cehe se așteaptă ca PIB –ul să scadă cu 1,0% în acest an, în timp ce în 2013 producția economică s-ar putea extinde cu 0,7%.

Economia Cehiei s-a contractat cu 0,2% în trimestrul al doilea din 2012, comparativ cu primul trimestru , prelungind recesiunea care a început la sfârșitul lui 2011, a anunțat Oficiul de statistica al Cehiei.

Conform estimării Băncii Centrale a Cehiei, economia va înregistra în anul 2012 o scădere de 0,9%, înainte de a reveni pe creștere in 2013.

În perioada aprilie - iunie 2012, Produsul Intern Brut al Cehiei a înregistrat un declin de 1% comparativ cu perioada similară din 2011, dupa ce măsurile de austeritate din zona euro au diminuat cererea pentru produsele din Cehia.

Consumul gospodariilor a scăzut cu 1,1%, iar investițiile fixe au crescut surprinzător, cu 7%, a anunțat Banca Centrala a Cehiei. Pentru a stimula creșterea economiei, Banca Cehiei a decis în iunie 2012 să reducă rata dobânzii de la 0,75 la nivelul scăzut record de 0,5%.

Republica Cehă este una dintre țările cele mai de succes în ceea ce privește atragerea investițiilor străine directe. Peste 173,000 din firmele cehe din toate sectoarele sunt acum susținute de capital străin. Potrivit Bancii Naționale Cehă, investițiile străine directe au inregistrat un total in valoare de 74.4 miliarde euro încă din anul 1993 (Sursa: Banca Națională a Cehiei, 2011).

Aderarea Republicii Cehe la Uniunea Europeană în 2004 și amendamentele legislative de investiții-au mărit în continuare stimularea investițiilor. Potrivit bazei de date Economist Intelligence Unit, Republica Cehă și-a atras în mod constant o rată ridicată a investițiilor străine directe pe cap de locuitor din 2000, ceea ce confirmă atractivitatea puternica a țării pentru investitorii străini.

CzechInvest este o agenție de stat infiintata in anul 1992, aflata în subordinea Ministerului Industriei și Comerțului. Obiectivul principal al CzechInvest, Agenția pentru Investitii si Dezvoltarea Afacerilor, este de a consilia și sprijini antreprenorii noi și pe cei existenti, și investitorii străini în Republica Cehă.

Agenția oferă pe piata interna investitorilor străini și întreprinderilor o gamă largă de servicii gratuite prin intermediul carora sprijină competitivitatea economiei cehe și ajută la crearea unui mediu favorabil de afaceri pentru fluxul de investiții străine în Republica Cehă. CzechInvest oferă investitorilor străini servicii de ingrijire si se straduieste sa satisfaca maxim cererea pentru proprietatile de afaceri.

Cum CzechInvest este o agenție de stat, toate serviciile pentru investitori sunt gratuite. Începând cu anul 1992, echipa CzechInvest a exercitat profesionalism in lucrul cu clientii, inclusiv confidențialitatea cu privire la fiecare proiect de investiții. CzechInvest oferă o gamă largă de servicii de-a lungul proiectului de investiții.

CzechInvest oferă următoarele servicii:

• Servicii complete pentru investitori

• Informații complete de asistență

• Identificarea proprietăților de afaceri

• Acces la fondurile structurale ale Uniunii Europene

• Manipularea stimulentelor pentru investiții

• Dezvoltarea infrastructurii de afaceri

• Căutarea potențialilor furnizori/ achiziția partenerilor

De asemenea, este singura organizație care poate exclusiv depune cereri de stimulente pentru investiții în organele de conducere. Agenția, în general, se straduieste pentru a crește în mod constant competitivitatea economiei cehe și sprijină întreprinderile mici și mijlocii, inovarea și dezvoltarea infrastructurii de afaceri. În plus, susține firmele cehe care sunt interesate în a se implica în lanțurile de aprovizionare ale companiilor multinaționale și desfășoară activități legate de pregătirea, introducerea și administrarea proiectelor sprijinite cu fonduri de la Uniunea Europeană și de la bugetul de stat.

Preview document

Republica Cehă și Czechinvest - Pagina 1
Republica Cehă și Czechinvest - Pagina 2
Republica Cehă și Czechinvest - Pagina 3
Republica Cehă și Czechinvest - Pagina 4
Republica Cehă și Czechinvest - Pagina 5
Republica Cehă și Czechinvest - Pagina 6
Republica Cehă și Czechinvest - Pagina 7
Republica Cehă și Czechinvest - Pagina 8
Republica Cehă și Czechinvest - Pagina 9
Republica Cehă și Czechinvest - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Republica Ceha si CzechInvest.doc

Te-ar putea interesa și

Economia întreprinderii

Întreprinderea este o unitate economică autonomă organizată pentru a pune în funcţiune un ansamblu de factori de producţie în vederea obţinerii de...

Seminarii Abstract

Abstract – Human Capital Development Subcapitolul 2.1 • Stocul de competente in regiunea SEE este scazut. Lipsa fortei de munca calificata si asa...

Ai nevoie de altceva?