Republica Cehă și Czechinvest

Extras din referat

Cehia ,una dintre cele mai dezvoltate tari postcomuniste, are o economie bazata pe industrie ce concentreaza aproape 40% din populatia activa si asigura tot atat din PIB. Economia Cehiei s-a contractat cu 4,1% in 2009, dar a revenit la o crestere de 2,3% in 2010. Cu toate acestea, inasprirea fiscala a redus cresterea, prevazuta de 1,9%, in ANUL 2010, ceea ce inseamna ca dezvoltarea economica va trebui sa provina din cresterea productivitatii, din cercetare, dezvoltare si dezvoltarea spiritului antreprenorial - aspecte la care pana acum Cehia nu a stralucit, potrivit Financial Times (ziar). Credibilitatea guvernului a fost, de asemenea, afectata de o serie de scandaluri de coruptie, evidente mai ales in sectorul public. Cu toate acestea, aceste probleme nu au oprit venirea unui flux constant de noi investitori, iar investitiile straine directe au inregistrat in anul 2010 un total de 6,7 miliarde de dolari de la un minim de 2,9 miliarde in 2009 - principalul punct de atractie fiind legaturile economice stranse cu Germania.
Incepand cu a doua jumatate a anului 2011, economia ceha a fost intr-o recesiune, iar Activitatea economica trebuie, recuperata treptat in cursul anului 2013. Ministerul de Finante al Republicii Cehe se asteapta ca PIB -ul sa scada cu 1,0% in acest an, in timp ce in 2013 productia economica s-ar putea extinde cu 0,7%.
Economia Cehiei s-a contractat cu 0,2% in trimestrul al doilea din 2012, comparativ cu primul trimestru , prelungind recesiunea care a inceput la sfarsitul lui 2011, a anuntat Oficiul de statistica al Cehiei. 
Conform estimarii Bancii Centrale a Cehiei, economia va inregistra in anul 2012 o scadere de 0,9%, inainte de a reveni pe crestere in 2013.
In perioada aprilie - iunie 2012, Produsul Intern Brut al Cehiei a inregistrat un declin de 1% comparativ cu perioada similara din 2011, dupa ce masurile de austeritate din zona euro au diminuat cererea pentru produsele din Cehia.
Consumul gospodariilor a scazut cu 1,1%, iar investitiile fixe au crescut surprinzator, cu 7%, a anuntat Banca Centrala a Cehiei. Pentru a stimula cresterea economiei, Banca Cehiei a decis in iunie 2012 sa reduca rata dobanzii de la 0,75 la nivelul scazut record de 0,5%.
Republica Ceha este una dintre tarile cele mai de succes in ceea ce priveste atragerea investitiilor straine directe. Peste 173,000 din firmele cehe din toate sectoarele sunt acum sustinute de capital strain. Potrivit Bancii Nationale Ceha, investitiile straine directe au inregistrat un total in valoare de 74.4 miliarde euro inca din anul 1993 (Sursa: Banca Nationala a Cehiei, 2011).
Aderarea Republicii Cehe la Uniunea Europeana in 2004 si amendamentele legislative de investitii-au marit in continuare stimularea investitiilor. Potrivit bazei de date Economist Intelligence Unit, Republica Ceha si-a atras in mod constant o rata ridicata a investitiilor straine directe pe cap de locuitor din 2000, ceea ce confirma atractivitatea puternica a tarii pentru investitorii straini. 
CzechInvest este o agentie de stat infiintata in anul 1992, aflata in subordinea Ministerului Industriei si Comertului. Obiectivul principal al CzechInvest, Agentia pentru Investitii si Dezvoltarea Afacerilor, este de a consilia si sprijini antreprenorii noi si pe cei existenti, si investitorii straini in Republica Ceha.
Agentia ofera pe piata interna investitorilor straini si intreprinderilor o gama larga de servicii gratuite prin intermediul carora sprijina competitivitatea economiei cehe si ajuta la crearea unui mediu favorabil de afaceri pentru fluxul de investitii straine in Republica Ceha. CzechInvest ofera investitorilor straini servicii de ingrijire si se straduieste sa satisfaca maxim cererea pentru proprietatile de afaceri. 
Cum CzechInvest este o agentie de stat, toate serviciile pentru investitori sunt gratuite. Incepand cu anul 1992, echipa CzechInvest a exercitat profesionalism in lucrul cu clientii, inclusiv confidentialitatea cu privire la fiecare proiect de investitii. CzechInvest ofera o gama larga de servicii de-a lungul proiectului de investitii.
CzechInvest ofera urmatoarele servicii: 
o Servicii complete pentru investitori
o Informatii complete de asistenta
o Identificarea proprietatilor de afaceri
o Acces la fondurile structurale ale Uniunii Europene
o Manipularea stimulentelor pentru investitii
o Dezvoltarea infrastructurii de afaceri
o Cautarea potentialilor furnizori/ achizitia partenerilor
De asemenea, este singura organizatie care poate exclusiv depune cereri de stimulente pentru investitii in organele de conducere. Agentia, in general, se straduieste pentru a creste in mod constant competitivitatea economiei cehe si sprijina intreprinderile mici si mijlocii, inovarea si dezvoltarea infrastructurii de afaceri. In plus, sustine firmele cehe care sunt interesate in a se implica in lanturile de aprovizionare ale companiilor multinationale si desfasoara activitati legate de pregatirea, introducerea si administrarea proiectelor sprijinite cu fonduri de la Uniunea Europeana si de la bugetul de stat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Republica Ceha si CzechInvest.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!