Reorganizarea unei societati comerciale

Extras din referat Cum descarc?

In ultimii 25 de ani, pornind de la momentul, Marii Revolutii, intentiile de reformare au fost o constanta a discursului politic,insa, reusite in materie de transformari esentiale nu prea s-au inregistrat. Cu unele exceptii, clasa politica nu si-a putut asuma responsabilitatea si, respectiv, costurile legate de promovarea unor transformari cardinale. Evident, reformele orientate spre crearea unei economii de piata functionale nu s-ar fi putut realiza fara suportarea unor costuri sociale, insa, aceste "pierderi" erau inevitabile si ar fi fost mici in comparatie cu avantajele generate de crearea unei economii competitive, care ar fi asigurat o dezvoltare durabila si calitativa. 
Pe de alta parte, neimplicarea in realizarea unor profunde transformari a generat o situatie in care economia nationala a acumulat dezechilibre structurale si functionale. Astfel, Romania are o situatie social-econimica ce nu avantajeaza "supravietuirea" societatilor comerciale, decat daca acestea functioneaza pe baza unui fond bine consolidat. Politicile publice nu au stimulat indeajuns crearea unor capacitati de productie si, in prezent, statul nostru are un potential productiv redus. Principalele probleme ale realitatii de azi ramin a fi instabilitatea politica, coruptia mare si monopolizarea pietei interne, penetrate de intelegerile de coluziune (de cartel).
Multa lume considera ca procedura de "insolventa" este acelasi lucru cu "falimentul". In ceea ce priveste "reorganizarea" majoritatea asociaza acest cuvant cu insolventa/falimentul, fara sa cunoasca, in concret, care este legatura dintre ele. 
Trebuie stiut insa faptul ca, desi cele doua (2) notiuni (insolventa si falimentul ) au legatura una cu celelalte, ele nu se confunda, ci au semnificatii distincte. 
Procedura "insolventei" este acea procedura legala care se deschide, la cererea debitorului sau a creditorilor, in cazul in care o societatea se afla in stare de insolventa. Conform legii, starea de insolventa reprezinta acea stare a patrimoniului unei societati care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile.
Procedura "falimentului" reprezinta procedura de insolventa care se aplica debitorului in vederea lichidarii averii acestuia pentru acoperirea pasivului, fiind urmata de radierea debitorului din registrul in care este inmatriculat.
Procedura de "reorganizare" judiciara este procedura de insolventa care se aplica debitorului in vederea achitarii datoriilor acestuia, conform programului de plata a creantelor. Procedura de reorganizare presupune intocmirea, aprobarea, implementarea si respectarea unui plan, numit plan de reorganizare.
In cazul reorganizarii, societatea comerciala va fi condusa de aceiasi manageri, insa in cazul in care judecatorul sindic va aprecia ca redresarea societatii depinde de schimbarea acestora, vor fi numiti alti manageri.
De asemenea, societatea comerciala se va supune unui plan de reorganizare, al carui scop este asigurarea posibilitatilor societatii de plata a datoriilor. In cazul in care planul de reorganizare reuseste, societatea comerciala isi va continua activitatea, iar in cazul in care debitorul nu se conformeaza planului sau planul nu reuseste, judecatorul sindic poate sa aprobe inceperea procedurii falimentului. 
1.SOCIETATEA COMERCIALA
Societatea comerciala poate fi privita cel putin in doua sensuri :
- ca o institututie juridica in sine, considerata a fi un organism, constituit de regula pe baze asociative, cu scopul obtinerii unei anumit profit de catre cei care s-au asociat, si in vederea realizarii unei activitati comerciale;
- ca un contract, cu caracteristici propii, determinate de specificul scopului pentru care s-au asociat, si in vederea realizarii unei activitati comerciale.
Cele doua sensuri in care trebuie privita societatea comerciala explica de astfel si natura sa juridica cu totul specifica, natura ce rezulta din intelelerea conceptelor de societate-cotract si societate-institutie.1 
Potrivit art. 2 din Legea nr. 31/1990, societatea comerciala se poate constitui intr-una din urmatoarele forme juridice:
- societatea in nume colectiv - societate ale carei obligatii sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a tuturor asociatilor;
- societatea in comandita simpla - societatea ale carei obligatii sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a asociatilor comanditati; asociatii comanditari raspund numai pana la concurenta aportului lor;
- societatea pe actiuni - societatea al carui capital social este impartit in actiuni, iar obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social; actionarii raspund numai in limita aportului lor;
- societatea in comandita pe actiuni - este societatea al carui capital social este impartit in actiuni, iar obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a asociatilor comanditati; asociatii comanditati raspund numai pana la concurenta aportului lor;
- societatea cu raspundere limitata - este societatea ale carui obligatii sociale sunt garantate cu patrimoniul social; asociatii raspund numai in limita aportului lor. 
Obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social. Raspunderea asociatilor difera in functie de forma de societate aleasa. Asociatii in societatea in nume colectiv si asociatii comanditati in societatea in comandita simpla sau in comandita pe actiuni raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile sociale.  g


Fisiere in arhiva (1):

  • Reorganizarea unei societati comerciale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- S. Angheni,M. Volonciu,C. Stoica, Drept comercial Editia 3 Editura All Beck Bucuresti anul 2004
- S. D. Carpenaru, Drept Comercial Roman Editura All Beck Bucuresti
- http://legeaz.net/dictionar-juridic/societate-comerciala
- http://www.ccib.ro/ro/CCIB/4/48/123/tipuri+de+societati+comerciale.html
- http://pro-legal.ro/diferentele-dintre-insolventa-faliment-si-reorganizare/
- http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_20714/Ce-se-intampla-cu-datoriile-unei-firme-in-faliment.html
- http://pro-legal.ro/diferentele-dintre-insolventa-faliment-si-reorganizare/#ixzz3s4rJrECC
- ]http://www.referatele.com/referate/economie/online3/Faliment---Referat-Falimentul-referatele-com.php
- http://www.rva.ro/documenteupload/articole/material_citr.pdf
- http://www.timpul.md/articol/20-ani-de-reforme-economice-realizari-probleme-propuneri--26650.html
- http://ideideafaceri.manager.ro/articole/management/10-factori-care-conduc-la-faliment-460.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!