Renta

Extras din referat Cum descarc?

1.1 Conceptul de renta. Natura rentei. Teorii cuprinse la renta.
Renta continua sa prezinte o mare importanta practica si un deosebit interes economic. Fiind legata de cea mai veche forma de activitate umana, renta a polarizat de timpuriu preocuparile unui larg cerc de specialisti in domeniu.
Atat in plan istoric cat si in contemporaneitate s-au conturat, exista si se confrunta cu mai multe linii de abordare si de explicare a venitului - renta.
Mult timp a predominat optica conform careia renta este venitul ce se cuvine proprietarului de terenuri, pentru acordarea dreptului de folosinta a terenului catre arendas.
In acest context, rentei I se atribuie si un sens peiorativ, iar rentierul este considerat un personaj negativ.
Alti specialisti explica renta pe baza comportamentelor specifice ale agentilor economici pe piata terenurilor agricole si cu alte destinatii, ca piete derivate ale pietelor bunurilor agroalimentare.
In sfarsit s-a conturat, punctul de vedre cu privire la caracterul universal al rentei, ca venit care apare atunci cand si acolo unde un anume factor de productie deosebit ca importanta economica este monopolizati de anumiti producatori - ofertanti. "Masinile, utilajul industrial, uzinele, amelioratiunile durabile si toate capitalurile productiei" - sustine H. Guitton - pot sa dea rente analoage precedentelor.
Aceste optici generale privitoare la renta au fost fundamentate in maniere specifice de catre specialisti in teoria economica.
"Renta funciara - sustine W. Petty - reprezinta surplusul obtinut de pe un teren oarecare, dupa ce, din venitul obtinut, s-au scazut cheltuielile cu intretinerea lucratorului agricol si celelalte cheltuieli de exploatare a terenului".
Pornind de la premisa existenta ca lucratorul agricol produce mai multe bunuri decat consuma, Fr. Quesnay ajunge la concluzia ca numai munca agricola creeaza valoare si produs net, respectiv renta. Produsul net, excedentul de bogatie creata peste cea consumata, este considerata ca o darnicie a naturii.
A. Smith considera ca renta este pretul platit pentru obtinerea dreptului de folosire a pamantului ca factor de productie originar. Renta este un produs al puterii naturii. Daca salariul si profitul sunt factori ai pretului - remarca A. Smith - renta este efect al formarii unui anume pret.
Creatorul teoriei moderne a rentei a fost si este considerat David Ricardo. El a abordat renta atat static, cat si intr-o perspectiva dinamica. Ricardo si-a concentrat atentia atat in sensul explicarii mecanismului rentei, cat si in cel al evolutiei. El a demonstrat ca partea ce revine proprietarilor funciari depinde de costurile unitare diferite ale productiei, costuri care sunt functie de fertilitatea terenurilor cultivate.
Autorul "formulei trinitrare", J. B. Say sustinea ca renta este o recompensa pentru serviciile aduse de pamantul-natura, asa cum profitul recompenseaza capitalul, iar salariul - munca.
Totti marii economisti din tara noastra au cercetat cu mare atentie si cu succes natura si formele rentei funciare, evidentiind specificul ei in agricultura romaneasca. Sunt demne de retinut contributiile aduse la aprofundarea rentei funciare de catre Ion Ionescu de la Brad, Pentru S. Aurelian, Stefan Zeletin, Ion Raducanu, Gr. Mladenatz, V. Madgearu. Acesta din urma a explicat renta diferentiala pe baza legii fertilitatii descrescande a solului si a structurii proprietatii funciare din Romania.
In conditiile actuale, predomina teoria neoclasica asupra rentei. Teoria ricardiana asupra rentei a devenit o problema de istorie economica si doctrinara.
Renta este acel venit fundamental care revine posesorului (proprietarului) oricarui factor de productie, a carui oferta este rigida sau foarte putin elastica; este venitul pretins de proprietar pentru transferarea dreptului de folosinta si de uzufruct a factorilor de productie cu insusiri speciale catre alte persoane (intreprinzatori). Pentru utilizatorul factorului respectiv, renta constituie plata pentru folosirea temporara a acestui factor, pe baza de contract.
In functie de natura cauzelor ofertei rigide (naturale, tehnologice, economice, sociale) renta poate dobandi caracter de venit stabil sau de venit temporal.


Fisiere in arhiva (1):

  • Renta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!