Relațiile economice ale României cu Uniunea Europeană

Extras din referat Cum descarc?

Mult inaintea instituirii unei Piete Unice Europene atat Comisia Europeana in Brussels cat si Parlamentul European au realizat cerinta unui instrument legal specific care sa ajute cooperarea transnationala si interprofesionala intre operatorii economici, in special intreprinderile mici si mijlocii (IMM). Primele propuneri in legatura cu acest subiect au venit din partea Parlamentului European la inceputul anilor "70, dar s-a ajuns la un acord la nivelul Uniunii Europene numai pe la mijlocul anilor "80, in cadrul de atunci al inceputului legislatiei Pietei Unice a Uniunii Europene.
Gruparea Europeana de Interes Economic (GEIE), o noua - si mai degraba necunoscuta - forma legala pentru o companie conceputa dupa exemplul formei companiei franceze numita G.i.e. (grupare de interes economic). Bine cunoscute exemple de G.i.e. in Franta sunt sau au fost producatorul de avioane Airbus Industries in Toulouse, compania spatiala Arianespace si organizatia "Carte bleue". Gruparile de interes economic sunt un instrument legal obisnuit in Franta fiind inregistrate mai mult de 10.000 de fondari.
Inca din clipa in care Romania a dobandit calitatea de stat membru al Uniunii Europene, Gruparea Europeana de Interes Economic reprezinta un instrument care se afla la indemana societatilor romanesti, persoanelor fizice, firmelor sau altor entitati juridice ( de exemplu universitati si instituii de cercetare, asociatii si toate cele care vor dori sa conlucreze intr-un cadru larg european. GEIE este o forma constituita de catre parti cu privire la scopul sau - o forma cu adevarat europeana - noua pentru legislatia societatilor romanesti. Asa cum aceasta forma a fost asimilata intr-un mod foarte lent de catre cele 10 state membre noi incepand cu 1 mai 2004 (in Lituania a fost inregistrata numai o GEIE pe 2 martie 2006), este indreptatit ca eventualii parteneri romani ai unei GEIE sa se confrunte cu aceasta situatie. Mediul de afaceri romanesc are multe conexiuni cu Uniunea Europeana, cu Italia, Franta, Germania, Austria, cu alte tari din Europa Centrala si de Est si este cu desavarsire necesar ca societatile romanesti, firmele, persoanele fizice si alte entitati juridice sa se gandeasca cum efectul Pietei Unice Europene poate fi metamorfozat in sensul dobandirii unui caracter pozitiv, asa cum colaborarea in afaceri in general si in Europa poate repurta mai multe succese decat stand in Romania si asteptand posibilii clienti.
Grupurile europene de interes economic (GEIE) au fost reglementate prin Regulamentul Consiliului de Ministri ai Comunitatii Europene nr. 2137/85 din 25 iulie 1985 , cu scopul de a incuraja si de a inlesni cooperarea intre intreprinderile europene de nationalitate distincta, respectiv scop exclusiv ,,inlesnirea sau dezvoltarea activitatii economice a membrilor sai precum si imbunatatirea rezultatelor activitatii respective" , prin oferirea unui instrument juridic suplu, capabil sa inlature formalismul excesiv care marca, in epoca, constituirea societatilor comerciale ( la 31 ianuarie 1995 existau in Uniunea Europeana 616 grupuri europene de interes economic, ceea ce denota interesul comunitatii de afaceri pentru acest tip de organizare a societatilor comerciale) 
In spiritul acestui scop, G.E.I.E. are o natura subsidiara activitatii membrilor sai pe care nu-i poate substitui in operatiunile economice si nu poate, in relatie cu o terta parte, sa efectueze operatiuni proprii exercitarii unei profesii, de exemplu, in nume propriu - ,,conceptul de activitati economice fiind interpretat in sensul cel mai larg" . Scopul grupului nu este de a obtine profit pentru sine.
Constructia de drept comunitar urmeaza indeaproape reglementarea si caracteristicile grupurilor de interes economic din legislatia franceza, reglementarea citata, puternic influentata de atatornicia franceza a grupurilor de interes economic, a constituit, la randul ei, sursa de inspiratie a legiuitorului roman.
Astfel Gruparile Europene de Interes Economic sunt armonizate in masura in care se face trimitere la o singura lege, Regulamentul Comunitatilor Europene, care este acelasi pentru toate tarile membre ale U.E. (si valid de asemenea in statele membre ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS) ale Spatiului Economic European (SEE) al Norvegiei, Islanda si Liechtenstein). 
Mai putin armonizata este denumirea: fiecare limba a Uniunii Europene are propriul sau mod de exprimare cu privire la Gruparea Europeana de Interes Economic si abrevierea sa GEIE (sau in engleza EEIG), de exemplu in: 
Franceza - Groupement europeen d'interet economique - G.e.i.e. 
Germana - Europaeische wirtschaftliche Interessenvereinigung - EWIV 
Italiana - Guppo europeo di interesse economico - G.e.i.e. 
Olandeza - Europees economisch samenwerkingverband - EESV etc.
Specialistii UE in legislatia societatilor comerciale precum si intreprinzatorii considera ca din punct de vedere al armonizarii este o lipsa certa ca aceasta forma juridica are cate un nume diferit sau abreviere in fiecare limba oficiala a Uniunii Europene - cu toate acestea, multi afirma zambind ca aceasta se potriveste mai bine intr-o Uniune Europeana multi-lingvistica. Estimarea exacta a numarului total de GEIE fondate in Uniunea Europeana reprezinta o sarcina provocatoare. In ciuda obligatiei inscrierii in obisnuitul registru national al companiilor, grupurile sunt inregistrate si publicate in Jurnalul Oficial al UE (care de obicei publica achizitiile publice) adesea cu o intarziere de cateva luni, chiar daca ele deja functioneaza de foarte mult timp. Nu exista un registru principal al Uniunii Europene pentru GEIE. De asemenea, foarte adesea registrele nationale nu aproba inregistrarile nationale cu privire la GEIE.
Grupul European de Interes Economic cu siguranta nu poate fi considerat o "quantite negligeable" in cadrul legislatiei societatilor comerciale europene, chiar daca acest instrument legal si potentialurile sale sunt inca in mare masura necunoscute.
Grupurile trebuie sa fie constituite pe baza conditiilor enuntate in Regulamentul European, dar ele sunt un instrument legal foarte flexibil care se pot adapta la diferite conditii economice. Regulamentul asigura o considerabila libertate pentru membrii sai in organizarea interna si in relatiile lor contractuale .


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatiile Economice ale Romaniei cu Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!