Relațiile dintre micile și marile întreprinderi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Fie ca sunt mici sau mari, intreprinderile nu pot ramane izolate, ele sunt nevoite sa coopereze pe plan financiar, comercial.

I. Acordurile de parteneriat privesc atat marile grupuri cat si intreprinderile mici si mijlocii. Exista urmatoarele tipuri de parteneriat: 1. Parteneriat financiar - aceasta forma de cooperare se exprima in principal prin ajutorul sub forma de capital atunci cand o intreprindere mare ia participatie intr-o intreprindere mai mica nou constituita pentru a face posibil demarajul sau, sau prin credite de echipament concretizate in spriin pentru modernizarea capacitatilor de productie; 2. Parteneriat tehnologic are loc atunci cand o intreprindere pune la dispozitia altor intreprinderi experienta si competentele cercetatorilor sai, fie in scopul obtinerii sinergiilor pe planul cercetarilor, dezvoltarii, fie pentru a permite mai buna difuzare a unor informatii prin intermediul transferului de tehnologie sau prin acorduri de licenta. Acordul de licenta permite beneficiarului sa-si imbunatateasca pozitia pe piata.

3. Parteneriat prin cooperare - permite intreprinderii sa-si uneasca eforturile in special in domeniul exportului.

4. Parteneriat de tip roire. Acest tip de parteneriat consta in a incita salariatii sa-si creeze propriile intreprinderi, dandu-le ajutorul financiar, tehnic si de alta natura, de care acestia au nevoie. Roirea vazuta ca aparitie a unei multitudini de intreprinderi mici in jurul marilor grupuri de intreprinderi este considerata un raspuns la problemele puse de restructurarea acestor grupuri.

II. Subfurnizarea. Se vorbeste de subfurnizare cand o intrepindere realizeaza o parte a productiei altor intreprinderi, numiti donatori de ordine. Subfurnizarea este apreciata ca fiind in primul rand o sursa de inovare. Faptul ca o intreprindere recurge la subfurnitura ii permite acesteia sa beneficieze de competentele si experienta altor intreprinderi.

Donatorul de ordine poate sa obtina mijloace suplimentare pentru propriile activitati de cercetare si dezvoltare. Subfurnizarea poate fi un factor de reducere a structurilor. Ea permite intreprinderii care recurge la aceasta forma de cooperare sa-si reduca structurile tehnice sau comerciale.

Ea poate sa se dapateze la fluctuatiile mediului sau si sa sesizeze eventualele oportunitati de expansiune.

Subfurnizarea poate fi si un factor de productivitate. Ea presupune ca fiecare face ceea ce stie mai bine, deci se specializeaza in domeniului in care are vocatie si in care dispune de cele mai bune atuuri.

Aceasta va avea ca efect obtinerea de economie de scara si o utilizare mai buna a resurselor.

In practica exista 3 forme de subfurnizare: - subfurnizare de capacitate. In acest caz intreprinderea donatorare de ordine este echipata pentru a fabrica un anumit produs dar prefera subfurnizare pentru o parte a productiei. Exista mai multi factori care explica o astfel de practica: o cerere conjuncturala puternica, grevele care paralizeaza ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Relatiile Dintre Micile Si Marile Intreprinderi
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
687 cuvinte
Nr caractere:
4 121 caractere
Marime:
2.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!