Relatiile Comerciale dintre Romania si Australia

Extras din referat Cum descarc?

Australia este a cincea tara din lume ca marime si cel mai mic continent . Este, de asemenea, cea mai joasa si mai plata intindere de uscat si continentul cel mai secetos. Contine mai mult desert decat orice alt continent: doua treimi reprezinta zone aride sau semiaride.
Economia foarte dezvoltata a Australiei se bazeaza pe aportul finantelor, industriei si al serviciilor. Australia este unul dintre principalii producatori de lana, grau, carne, produse lactate, zahar si fructe ai lumii. Bogatia sa minerala este mare. Industria prelucratoare este concentrata in jurul oraselor mari. Principalele produse sunt: autovehiculele, avioanele, instalatiile electrice, produsele chimice si textile. Principalii parteneri de comert sunt: Japonia, S.U.A., Coreea de Sud, Noua Zeelanda, Singapore, Marea Britanie si Hong Kong .
Geopolitica Asiei a fost transformata in mod dramatic: de noile conflicte separatiste si de miscarile radicale islamiste, de arma nucleara nord-coreena si de castigarea unui rol global de catre China. S-au modificat si raporturile dintre marii actori din Asia - foarte vizibil in cazul noilor relatii SUA - India si India - Rusia, China - India sau India - Japonia. La fel, Australia renunta la ideea de avanpost european, pentru a se recunoaste drept stat asiatic, cu interese in regiune - starnind preocuparea Indoneziei si Malaieziei.
Alta valoare comuna a Japoniei si Australiei este piata. Acordul comercial din 1957 a permis Australiei sa devina cea mai mare piata de export pentru Japonia (vehicule si alte masinarii) si invers (carbune, gaze naturale, carne de vita) - cu schimburi bilaterale, de bunuri si servicii in valoare de circa 35 miliarde de dolari in anul 2005-2006. Un tratat de liber schimb, a carui negociere urmeaza sa inceapa luna viitoare, ar amplifica schimburile dintre cele doua economii complementare - chit ca Japonia se teme pentru propria agricultura. 
Pentru Australia insa, China devine tot mai apropiata, gratie importului oricaror resurse - in baza unui deja existent tratat de liber schimb. Beijingul nu are insa relatii la fel de bune cu Tokyo sau Washington-ul, de unde si mersul pe sarma al veteranului diplomat John Howard. Australia a declarat Japonia drept cel mai bun partener din Asia - Pacific. Japonia se teme tot mai mult de cresterea bugetului militar al Chinei. Beijingul poate invoca acum chiar noua alianta militara Australia - Japonia+SUA pentru aceasta crestere. 
Romania - Australia
Relatiile diplomatice
Romania si Australia au stabilit relatii diplomatice la nivel de ambasada la 18 martie 1968.
Ministrul afacerilor externe al Romaniei a avut intrevederi cu ministrul australian al comertului (in 2002) si cu secretarul parlamentar al ministrului australian al afacerilor externe (in 2003), cu ocazia unor reuniuni internationale.
Delegatii parlamentare romane si australiene au efectuat schimburi reciproce de vizite si au participat la lucrarile Conferintei Uniunii Interparlamentare (Canberra - 1993; Bucuresti - 1995). In perioada 13-15 aprilie 2003 a avut loc vizita in Romania a presedintelui Comisiei pentru politica externa, aparare si comert a Parlamentului Federal al Australiei, in fruntea unei misiuni parlamentare economice.
Intre Romania si Australia au avut loc mai multe runde de consultari pe linia ministerelor afacerilor externe la Canberra (mai 1997, octombrie 2001) si Bucuresti (octombrie 1999, martie 2002).
Relatii economice
La sfarsitul anului 2005, volumul schimburilor comerciale dintre Romania si Australia s-a situat, conform statisticilor australiene, la 84,735 milioane dolari australieni. Exporturile romanesti au insumat 34,057 milioane dolari australieni (din care majoritatea reprezinta produse ale industriei chimice, confectii, incaltaminte, mobila, tevi de otel, aparate de incalzire si racire, echipamente de telecomunicatii, jocuri si articole de divertisment, sticlarie, branzeturi). Importurile s-au ridicat la 50,678 milioane dolari australieni (din care majoritatea reprezinta minereuri concentrate de fier, alte minereuri, carbune, material plastic). 
In 2005 exporturile romanesti in Australia au fost de 9,6 milioane dolari si au constat in: produse chimice (3,3 milioane dolari), masini si utilaje (2,7 milioane dolari), produse metalurgice (1,4 milioane dolari), marfuri diverse (1,3 milioane dolari), articole din sticla (0,3 milioane dolari), instrumente optice (0,3 milioane dolari), produse ale regnului animal (0,2 milioane dolari), materiale textile (0,1 milioane dolari). 
In 2005 importurile romanesti din Australia au fost de 50,9 milioane dolari si au constat in: produse minerale (37,3 milioane dolari), pasta de lemn (5,3 milioane dolari), masini si aparate electrice (2,7 milioane dolari), articole textile (1,8 milioane dolari), marfuri diverse (1,8 milioane dolari), instrumente optice (1,1 milioane dolari) si produse ale regnului animal (0,9 milioane dolari). 
Investitiile australiene in Romania se situeaza in jurul valorii de 50 de milioane dolari australieni, concentrate in principal in investitii greenfield .
Relatiile politice
Schimburi de vizite la nivel inalt si guvernamental:
In anul 1993, ministrul australian al afacerilor externe a vizitat Romania.
Presedintele Romaniei si guvernatorul general al Australiei au avut convorbiri cu prilejul Sesiunii jubiliare a Adunarii Generale a ONU, la New York, la 23 octombrie 1995.
In 1994 ministrul roman al comertului a efectuat o vizita in Australia. 
In 1996 ministrul australian al industriei si energiei a vizitat Romania. In anul 1996, secretarul australian pentru comert a vizitat Romania.
In 1999 ministrul australian al comertului a vizitat Romania, participand la deschiderea oficiala a Consulatului General al Australiei la Bucuresti.
In 2000 presedintele Romaniei a vizitat Australia, cu prilejul Jocurilor Olimpice de la Sydney din 2000. 
In 2000 a avut loc o vizita in Australia la nivel de secretar de stat din Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
In 2001 au avut loc in Australia, consultari bilaterale la nivel de secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatiile Comerciale dintre Romania si Australia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!