Relațiile Comerciale dintre România și Australia

Referat
6/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2614
Mărime: 16.44KB (arhivat)
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Australia este a cincea tara din lume ca marime si cel mai mic continent . Este, de asemenea, cea mai joasa si mai plata întindere de uscat si continentul cel mai secetos. Contine mai mult desert decât orice alt continent: doua treimi reprezinta zone aride sau semiaride.

Economia foarte dezvoltata a Australiei se bazeaza pe aportul finantelor, industriei si al serviciilor. Australia este unul dintre principalii producatori de lâna, grâu, carne, produse lactate, zahar si fructe ai lumii. Bogatia sa minerala este mare. Industria prelucratoare este concentrata în jurul oraselor mari. Principalele produse sunt: autovehiculele, avioanele, instalatiile electrice, produsele chimice si textile. Principalii parteneri de comert sunt: Japonia, S.U.A., Coreea de Sud, Noua Zeelanda, Singapore, Marea Britanie si Hong Kong .

Geopolitica Asiei a fost transformata în mod dramatic: de noile conflicte separatiste si de miscarile radicale islamiste, de arma nucleara nord-coreena si de câstigarea unui rol global de catre China. S-au modificat si raporturile dintre marii actori din Asia - foarte vizibil în cazul noilor relatii SUA - India si India - Rusia, China - India sau India - Japonia. La fel, Australia renunta la ideea de avanpost european, pentru a se recunoaste drept stat asiatic, cu interese în regiune – stârnind preocuparea Indoneziei si Malaieziei.

Alta valoare comuna a Japoniei si Australiei este piata. Acordul comercial din 1957 a permis Australiei sa devina cea mai mare piata de export pentru Japonia (vehicule si alte masinarii) si invers (carbune, gaze naturale, carne de vita) – cu schimburi bilaterale, de bunuri si servicii în valoare de circa 35 miliarde de dolari în anul 2005-2006. Un tratat de liber schimb, a carui negociere urmeaza sa înceapa luna viitoare, ar amplifica schimburile dintre cele doua economii complementare – chit ca Japonia se teme pentru propria agricultura.

Pentru Australia însa, China devine tot mai apropiata, gratie importului oricaror resurse - în baza unui deja existent tratat de liber schimb. Beijingul nu are însa relatii la fel de bune cu Tokyo sau Washington-ul, de unde si mersul pe sârma al veteranului diplomat John Howard. Australia a declarat Japonia drept cel mai bun partener din Asia - Pacific. Japonia se teme tot mai mult de cresterea bugetului militar al Chinei. Beijingul poate invoca acum chiar noua alianta militara Australia - Japonia+SUA pentru aceasta crestere.

România - Australia

Relatiile diplomatice

România si Australia au stabilit relatii diplomatice la nivel de ambasada la 18 martie 1968.

Ministrul afacerilor externe al României a avut întrevederi cu ministrul australian al comertului (în 2002) si cu secretarul parlamentar al ministrului australian al afacerilor externe (în 2003), cu ocazia unor reuniuni internationale.

Delegatii parlamentare române si australiene au efectuat schimburi reciproce de vizite si au participat la lucrarile Conferintei Uniunii Interparlamentare (Canberra - 1993; Bucuresti - 1995). In perioada 13-15 aprilie 2003 a avut loc vizita în România a presedintelui Comisiei pentru politica externa, aparare si comert a Parlamentului Federal al Australiei, în fruntea unei misiuni parlamentare economice.

Între România si Australia au avut loc mai multe runde de consultari pe linia ministerelor afacerilor externe la Canberra (mai 1997, octombrie 2001) si Bucuresti (octombrie 1999, martie 2002).

Relatii economice

La sfârsitul anului 2005, volumul schimburilor comerciale dintre România si Australia s-a situat, conform statisticilor australiene, la 84,735 milioane dolari australieni. Exporturile românesti au însumat 34,057 milioane dolari australieni (din care majoritatea reprezinta produse ale industriei chimice, confectii, încaltaminte, mobila, tevi de otel, aparate de încalzire si racire, echipamente de telecomunicatii, jocuri si articole de divertisment, sticlarie, brânzeturi). Importurile s-au ridicat la 50,678 milioane dolari australieni (din care majoritatea reprezinta minereuri concentrate de fier, alte minereuri, carbune, material plastic).

În 2005 exporturile românesti în Australia au fost de 9,6 milioane dolari si au constat în: produse chimice (3,3 milioane dolari), masini si utilaje (2,7 milioane dolari), produse metalurgice (1,4 milioane dolari), marfuri diverse (1,3 milioane dolari), articole din sticla (0,3 milioane dolari), instrumente optice (0,3 milioane dolari), produse ale regnului animal (0,2 milioane dolari), materiale textile (0,1 milioane dolari).

În 2005 importurile românesti din Australia au fost de 50,9 milioane dolari si au constat în: produse minerale (37,3 milioane dolari), pasta de lemn (5,3 milioane dolari), masini si aparate electrice (2,7 milioane dolari), articole textile (1,8 milioane dolari), marfuri diverse (1,8 milioane dolari), instrumente optice (1,1 milioane dolari) si produse ale regnului animal (0,9 milioane dolari).

Investitiile australiene în România se situeaza în jurul valorii de 50 de milioane dolari australieni, concentrate în principal în investitii greenfield .

Relatiile politice

Schimburi de vizite la nivel înalt si guvernamental:

În anul 1993, ministrul australian al afacerilor externe a vizitat România.

Presedintele României si guvernatorul general al Australiei au avut convorbiri cu prilejul Sesiunii jubiliare a Adunarii Generale a ONU, la New York, la 23 octombrie 1995.

În 1994 ministrul român al comertului a efectuat o vizita în Australia.

În 1996 ministrul australian al industriei si energiei a vizitat România. În anul 1996, secretarul australian pentru comert a vizitat România.

În 1999 ministrul australian al comertului a vizitat România, participând la deschiderea oficiala a Consulatului General al Australiei la Bucuresti.

În 2000 presedintele României a vizitat Australia, cu prilejul Jocurilor Olimpice de la Sydney din 2000.

În 2000 a avut loc o vizita în Australia la nivel de secretar de stat din Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

În 2001 au avut loc în Australia, consultari bilaterale la nivel de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

Preview document

Relațiile Comerciale dintre România și Australia - Pagina 1
Relațiile Comerciale dintre România și Australia - Pagina 2
Relațiile Comerciale dintre România și Australia - Pagina 3
Relațiile Comerciale dintre România și Australia - Pagina 4
Relațiile Comerciale dintre România și Australia - Pagina 5
Relațiile Comerciale dintre România și Australia - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Relatiile Comerciale dintre Romania si Australia.doc

Te-ar putea interesa și

Practică de specialitate - Arabesque

Capitolul I Prezentarea companiei S.C.Arabesque 1.1. Istoricul firmei si activitatea sa S.C.Arabesque SA s-a infiintat in 1994 avand capital...

Comunicarea în cadrul organizațiilor economice

Relatiile publice reprezinta o modalitate de comunicare intre o organizatie si "publicurile" sale. Activitatea de relatii publice, pe de o parte ii...

Leasingul - instrument modern de finanțare

Capitolul 1 -Aspecte generale privind operaţiunile de leasing- 1.1. Scurt istoric al dezvoltării sistemului de leasing Operaţiunea de leasing...

Tranzacții SC Vinia SA Iași

1.Rezumat În acest proiect ne-am propus să analizăm transpunerea strategiei de internaţionalizare a firmei S.C Vinia S.A în termenii...

Proiecte de Marketing - Arabesque

Cap I. - Prezentarea firmei „S.C.ARABESQUE SRL” I.1 Scurt istoric Companie cu capital integral românesc, S.C.ARABESQUE SRL şi-a făcut apariţia pe...

Practică de producție la SC Franzeluța SA

Introducere Acest raport de practica are ca scop studierea activitatii intreprinderii “Floare-Carpet”SA, la fel si analizarea situatiei...

Merceologia Produselor Alimentare

INTRODUCERE Pe strada sau pe plaja, la cumparaturi sau la mare, inghetata reuseste sa ne incante simturile cu gustul delicios si consistenta...

Grupări regionale din Asia - integrare economică

Aprecieri cu caracter general Grupările regionale constituie o realitate a lumii contemporane. Aşa cum sublinia şi Armando Toledano Laredo, în...

Ai nevoie de altceva?