Relatii Internationale

Extras din referat Cum descarc?

1. RELATIILE INTERNATIONALE
1.1. Avantajele comertului international
Fara comert international am fi cu totii mult mai saraci. Ar fi unele produse, ca ananasul, cafeaua, vacantele in strainatate etc. care pur si simplu ar disparea pentru noi. Asa cum ar fi alte produse pe care le-am produce mult mai scump si, de multe ori, mai ineficient, ca de exemplu in industria de tehnica de varf, ca sa dam un banal exemplu. Privit astfel, comertul international, este avantajos si benefic pentru toate tarile participante. 
Cu toate acestea, comertul absolut liber poate crea probleme anumitor tari sau grupuri de oameni din aceste tari. Foarte multi sustin cu fermitate restrictiile in calea comertului liber. Sa ne oprim nu mai departe decat la producatorii si exportatorii romani de grau din anul trecut. Dar aceste grupuri sau tari sunt cu adevarat indreptatiti sa se teama de competitia internationala, sau doar incearca sa-si protejeze anumite interese personale pentru a-si mentine profiturile rezultate din anumite situatii conjuncturale?
Ne vom opri in cursul acestui curs si asupra acordurilor partiale de comert liber. Acestea apar atunci cand un grup de tari cad de acord sa liberalizeze comertul dintre ele, pastrand, totodata, restrictii de comert cu celelalte tari. Uniunea Europeana este cel mai cunoscut exemplu.
1.1.1 Importanta legaturilor economice internationale
Specializarea ca baza a comertului. Ca sa raspundem la intrebarea "De ce fac comert tarile si cum de castiga din acest comert?" trebuie sa privim la motivele pentru care oamenii fac comert in interiorul unei comunitati, a unei natiuni. Comertul international este doar o extensie a celui intern. Indivizii se specializeaza in munca lor, iar, ca urmare a acesteia castiga bani pe care ii cheltuiesc pe produse sau servicii pe care le furnizeaza altii, care s-au specializat in alte domenii. De exemplu, fermele intensive se specializeaza in producerea stricta a anumitor produse. Aceasta le permite sa-si exploateze cu maximum de eficienta resursele antreprenoriale, manageriale sau umane. Le permite, pe de alta parte, sa obtina beneficii prin exploatarea anumitor particularitati zonale sau ale tehnologiei pe care o detin. Cu veniturile pe care le obtin cumpara input-urile de care au nevoie de la alte ferme sau din sectorul industrial. Astfel, fermele sunt nevoite sa faca comert.
In acelasi fel, tarile se specializeaza. Ele produc mai mult decat au nevoie pentru consumul propriu din anumite bunuri, iar ceea ce produc si nu se consuma in tara trebuie sa se exporte. Veniturile obtinute din aceste exporturi sunt folosite pentru importul bunurilor care nu se produc, sau care se produc intr-o insuficienta masura in tara. Dar in producerea caror bunuri ar trebui sa se specializeze o tara- Cum stie o tara ce trebuie sa exporte si ce trebuie sa importe- Raspunsul este ca fiecare tara trebuie sa se specializeze in acele produse la care are avantaj comparativ.
Legea avantajului comparativ. Fiecare tara are anumite particularitati ale factorilor de productie. Exista diferente in ceea ce priveste densitate populatiei, particularitatile fortei de munca, climatul, materiile prime, dotarea tehnologica etc. Aceste diferente tind sa se pastreze deoarece anumiti factori sunt relativi imobili. Desigur, clima si particularitatile solului sunt absolut imobile intre tari, dar chiar si capitalul si forta de munca au libertate de miscare mult mai mare in cadrul tarilor decat intre ele. Astfel, capacitatea ce de a oferii anumite bunuri difera de la tara la tara.
Altfel spus, costul relativ de productie a anumitor bunuri va varia foarte mult. De exemplu, o tara poate fi capabila sa produca un frigider la acelasi cost la care obtine 6 tone de grau sau 3 covoare, in timp ce alta poate produce 1 frigider la pretul a doar trei tone de grau, dar a 4 covoare. Aceste diferente ale costurilor relative stau la baza comertului international. La acest nivel trebuie sa facem distinctie intre avantajul absolut si cel comparativ.
- Avantajul absolut la anumit bun apare cand o tara il poate produce cu mai putine resurse decat alta tara. Daca Romania poate produce vin cu mai putine resurse decat Scotia, iar Scotia produce whisky cu mai putine resurse decat Romania, atunci Romania are avantaj absolut la vin, iar Scotia avantaj absolut la whisky. Fiecare din aceste doua tari se va specializa in produsul la care are avantaj absolut, iar, prin comertul reciproc vor castiga amandoua.
- Avantajul comparativ poate aparea chiar in conditiile in care o tara produce toate bunurile cu mai putina resursa decat alta, provenind din diferentele de eficienta relativa cu care pot fi produse bunurile intre cele doua tari. Asadar, o tara are un avantaj comparativ asupra alteia in producerea unui bun daca-l poate produce la un cost de oportunitate mai redus, ceea ce inseamna ca bunurile la a caror producere trebuie sa renunte sunt mai putine. Considerand doua tari, una dezvoltata ti una mai putin dezvoltata, iar avantajul absolut in producerea de grau si de haine este de partea celei dintai. Presupunand ca, pentru fiecare tara costul necesar pentru producerea celor doua bunuri (munca, capital, si pamant) este dat in tabelul de mai jos.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatii Internationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!