Relatii Economice Internationale

Extras din referat Cum descarc?

Asa dupa cum se cunoaste, societatea umana este rezultatul activitatii omului de a-si procura cele trebuincioase nu numai in mod simplist din natura, ci cu precadere de a prelucra natura in folosul propriilor sale nevoi,viata oamenilor se deosebeste de cea a altor vietuitoare tocmai prin "activitatea practica ce consta din toate actele si faptele, ca si din formele de organizare, ce se delimiteaza in actiunea sociala pe baza criteriilor de rationalitate si eficienta "in lunga" sa existenta, omul a parcurs amplul proces al propriei transformari de la fiinta, naturala la omul social, de la unealta vie la manuitorul de unealta, de la individul mai mult sau mai putin singuratic la omul social si numai social. Toata aceasta transformare s-a putut realiza numai in contextul dezvoltarii fortelor de productie,singurul motor al dezvoltarii sociale, trecand de la productia pentru sine la productia pentru altul, omul s-a distantat de izolare, deplasindu-se spre social. Societatea a devenit modul sau vital de existenta, aceasta a presupus noi comportamente, a condus la stabilirea de legaturi cu cei din jur, constiente si ancorate in nevoile sale materiale si spirituale, in planul economic, cel al transformarii naturii spre folosul sau fiziologic si mai tarziu social si spiritual, rational si premeditat, chiar omul a realizat un anumit tip de legaturi cu semenii sai, legaturi care au avut un puternic continut economic. Cresterea productivitatii muncii, amplificata si de diviziunea sociala a muncii, a determinat relatia de schimburi economice, de transferuri ale unor activitati umane materializate in marfuri, de la producator la consumator, direct sau mijlocit de o alta veriga a lantului de legaturi economice. Aceasta legatura ce poate fi azi defmita ca relatie economica este in esenta o functie a relatiei Bani-Marfa -Bani. 
Procesul de productie a dus la perfectionarea tuturor componentelor sale, dar mai ales a omului, ca forta de productie, si la o continua diviziune a muncii intre oameni. Munca umana, prin care intelegem angajarea capacitatii fizice si psihice a omului pentru realizarea unui scop productiv, nu este si nu poate fi una si aceeasi la toti indivizii. De aici si. nevoia si suportul diferentierii activitatilor, fie in functie de capacitatea fiecaruia de a presta o munca utila, fie chiar in functie de o anumita atractie sau chiar Insusire pentru o munca sau alta. Rezultatele muncii depind insa nu numai de efortul individului, ci si de organizarea activitatii sale. 
Dezvoltarea productiei materiale si o data cu aceasta dezvoltarea societatii umane de la cea primitiva la societatea bazata pe productia capitalista se suprapune, practic, cu insasi istoria acumularii de capital si a dezvoltarii economice in lume. Inceputurile sale se regasesc in acea perioada in care are loc trecerea de la economia naturala la economia bazata pe productia de marfuri, acel stadiu cand se trece de la productia pentru sine la productia pentru altii, de la practicarea meseriilor in cadrul micilor ateliere la aparitia primelor manufacturi izolate si apoi grupate in diverse forme de organizare asociativa, perioada ce s-a localizat in secolele XVI-XVIII, o perioada de o deosebita intindere in timp, ceea ce explica si profundele dificultati, dar si complexitatea procesului in sine. 
Procesul de acumulare a capitalului si de dezvoltare capitalista a economiilor statelor europene, ca si a celor extraeuropene, nu s-a facut fara amestecul puterii. Mai mult, asa cum subliniaza acad. N.N. Constantinescu In lucrarea amintita, "ceea ce este comun tuturor acestor procese este brutalitatea lor si faptul ca pentru a acce.lera procesul de transformare a ,nodului de productie feudal in cel capitalist si pentnl a scurta tranzitia, toate metodele folosite s-au sprijinit pe forta statului. " 
Formele de acumulare de capital nu difera, in esenta, prea mult, de la o tara la alta. Este deja o realitate istorica faptul ca primele acumulari de capital au imbracat forma capitalului camataresc si comercial. in lucrarea sa "Avutia natiunilor, cercetare asupra naturii si cauzelor ei", Adam Smith scria ca "acumularea capitalului trebuie sa fie, prin natura lucrurilor, premergatoare diviziunii muncii, iar acad. N.N. Constantinescll releva in lucrarea amintita anterior ca o cale de trecere de la modul de productie feudal la cel capitalist a constat in punerea, de catre comercianti, a stapanirii pe procesul de productie. 
Ajunsa In stadiul de economie de piata, adica o economie a productiei pentru altii si a jocului permanent dintre cerere si oferta, ca forta esentiala a dezvoltarii, locul de realizare a productiei a devenit obiect de importante studii si cercetari de specialitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatii Economice Internationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!