Relatii Economice Financiare

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere - 2
2. Romania- prezentare generala - 4
3. Contextul macroeconomic al Romaniei - 5
4. Bibliografie - 10


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Dezvoltarea prin oameni si pentru oameni pune in evidenta cea de-a patra dimensiune a dezvoltarii umane: participarea cu sansele pe care le au la crearea bunastarii personale si implicit nationale.
Oamenii sunt instrumentele si beneficiarii, dar si victimele tuturor activitatilor de dezvoltare. Implicarea lor activa in procesul de dezvoltare este cheia succesului. Mai mult, daca nu ne gandim permanent la imbunatatirea vietii oamenilor, programele de mediu vor esua cu certitudine.
Saracii, in general, sunt cel mai puternic afectati de degradarea mediului si cel mai slab dotati pentru a se proteja, dar totodata ei sunt cei care produc cele mai mari pagube fie din cauza necesitatilor lor pe termen scurt, fie din cauza ignorantei sau lipsei de resurse.
De aceea, este foarte important sa-i implicam pe cei saraci si pe cei marginalizati in derularea procesului de dezvoltare, permitandu-le astfel sa-si satisfaca propriile nevoi prin intermediul eforturilor productive proprii.
Orice proces de dezvoltare trebuie sa aiba finalitate umana, altfel este sortit esecului.
Dezvoltarea durabila reprezinta o noua cale de dezvoltare care sustine progresul uman nu numai in cateva locuri si pentru cativa ani, ci pentru populatia intregii planete si intr-un viitor indelungat.
Dezvoltarea durabila subsumeaza si pune in corelatie urmatoarele elemente: expansiunea, cresterea, progresul, dezvoltarea si subdezvoltarea, cu dubla finalitate, dezvoltarea economica si dezvoltarea umana.
Ca dezvoltare umana, acest proces sustenabil reliefeaza, in primul rand, ca dezvoltarea este facuta pentru oameni si implica participarea acestora la obtinerea rezultatelor economice si la distribuirea echitabila a veniturilor. Venitul semnifica accesul individual la resursele necesare pentru a-si asigura un nivel de viata convenabil; el garanteaza satisfacerea trebuintelor personale decente, un consum normal de bunuri si servicii si mobilitatea sociala a individului.
Cea de-a doua trasatura a dezvoltarii umane releva ca dezvoltarea economico-sociala se realizeaza prin oameni si, de aceea, trebuie creat si perfectionat potentialul uman pe baza investitiilor in om, respectiv in domeniul invatamantului, al educatiei si culturii, al formarii profesionale si al sanatatii.
Nivelul de educatie reflecta capacitatea indivizilor de a dobandi cunostinte, de a comunica si participa la viata sociala, a comunitatii din care fac parte. Cunoasterea devine cel mai important factor de a crea avutia omului, dar si cel mai eficient mijloc pentru a realiza compatibilitatea intre mediul creat de om si mediul natural.
Aceasta resursa de a crea avutia - cunoasterea - poate fi folosita concomitent de oricine o detine si este accesibila si celor slabi si saraci, nu numai celor puternici.
,,Punand cunoasterea la baza fauririi economiei umane, se creeaza premisele reale pentru desfasurarea unor activitati economice curate, ale caror mecanisme de curatire vor functiona in permanenta in cadrul proceselor economice care, fiind integrate sintetic, vor permite controlul omului, cu parghiile mintii, atat in amonte, cat si in aval, companiile dezvoltand acest procedeu la intrarea, in timpul productiei propriu-zise, la iesirea si postfolosinta bunului sau serviciului" 
Repartizarea echitabila a veniturilor si investitiilor in om creeaza cadrul material si sociocultural al sperantei de viata a oamenilor, astfel ca longevitatea sau capacitatea individului de a duce o viata lunga si sanatoasa constituie cea de-a treia trasatura fundamentala a dezvoltarii umane.
O participare generalizata, la nivel local, national si mondial, va avea un impact profund asupra tuturor aspectelor dezvoltarii: ea poate sa imprime o noua dinamica procesului de dezvoltare, poate contura o societate reinnoita, mai echitabila decat cea existenta si centrata pe interesele fundamentale ale individului. In spiritul conceptului de dezvoltare umana, forma cea mai profunda si eficace de participare o constituie accesul la munca si remunerare, ceea ce inseamna ca un obiectiv prioritar al strategiilor de dezvoltare umana trebuie sa-l reprezinte crearea de noi locuri de munca, ameliorarea situatiei locurilor de munca existente, revizuirea conceptului de munca si de durata a muncii, extinderea conceptului de capital, care, pe langa capitalul fizic, financiar etc., sa cuprinda in capitalul uman si cel cultural.
Alocarea resurselor in cadrul noilor modele ale dezvoltarii umane viabile trebuie sa tina seama, intr-o mare masura, de indivizi si de mediul natural, deoarece aceasta este simultan nationala si internationala si tocmai aceasta viziune globala asupra dezvoltarii umane reprezinta o alta trasatura a conceptului de dezvoltare economica viabila.
Ea demonstreaza ca, atat pe plan national, cat si international, trebuie create noi modele si concepte de dezvoltare, respectiv:
- utilizarea de noi modele ale dezvoltarii durabile, care sa se articuleze in jurul trebuintelor oamenilor, pentru a nu marginaliza grupuri sau indivizi si a crea cadrul necesar pentru a investi in potentialul uman;
- elaborarea si infaptuirea unui nou concept de securitate, ca securitate a oamenilor, nu numai a statelor, o securitate asigurata de dezvoltarea umana, nu a armelor, respectiv o securitate alimentara, a locurilor de munca si a mediului, o securitate a aliantelor regionale economice si pentru pace, nu militara, deoarece este cunoscut faptul ca: ,,a polua echivaleaza cu o agresiune, pentru ca ea priveaza pe altii de bucuria pe care le-o confera folosinta in mod liber a drepturilor de proprietate" ;
- promovarea progresului economic printr-o mai judicioasa repartizare a rezultatelor cresterii, pentru eliminarea disparitatilor (Todoro, 1997);


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatii Economice Financiare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!