Relatia UE cu Organismele Internationale

Extras din referat Cum descarc?

Uniunea Europeana a parcurs un drum lung de la cei 6 membri initiali ce au creat Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului in 1952 si Comunitatea Economica Europeana in 1958, pana in prezent cand are 27 de membri si se intinde de la Atlantic la Marea Neagra.
Uniunea Europeana a devenit cel mai important participant la tranzactiile comerciale pe piata mondiala. Acest lucru poate sa fie subliniat si de faptul ca in anii `90 schimburile comeciale ale UE reprezentau circa 40% din totalul mondial, in ultimul deceniu, dupa extinderea din 2004, aceste schimburi au crescut la peste 60% si acest procent este in continua crestere. 
Comertul este o activitate umana care ne priveste pe toti si care ne implica pe toti in fiecare zi, deci si regulile care guverneaza aceasta activitate ne privesc pe toti. Participarea la comertul mondial poate genera avutie care sa permita atat tarilor membre ale UE asigurarea unei mai bune calitati a vietii pentru cetatenii lor, cat si oportunitati de dezvoltare. 
Uniunea Europeana, ca entitate economica, este principalul actor mondial in domeniul comertului datorita urmatorilor factori :
o reprezinta cel mai mare exportator mondial, cu o pondere de aproximativ 20%;
o este cel mai mare exportator mondial de servicii, cu o pondere de circa 25%;
o este cea mai mare sursa a fluxurilor mondiale de investitii straine directe si a doua destinatie a acestora;
o reprezinta cea mai mare piata pentru exporturile provenind din circa 130 de tari, fapt ce sprijina dezvoltarea acestora;
o produce peste 30% din PIB-ul mondial, devenind astfel un jucator de prim rang pe plan mondial .
Comertul a reprezentat primul domeniu in care tarile membre ale UE de astazi au fost de acord sa isi delege o parte din suveranitate si sa transfere Comisiei Europene responsabilitatea de a decide in domeniul relatiilor comerciale, inclusiv in ceea ce priveste negocierea acordurilor internationale in domeniu. In consecinta, UE are o politica comerciala comuna bazata pe reguli uniforme. 
Este importanta existenta unei politici comerciale comune, deoarece aceasta ofera membrilor aceeasi pozitie pe plan international. Acest fapt este cu atat mai important intr-o lume caracterizata de globalizare in care economiile tind sa se concentreze in grupuri regionale mari. Ca urmare a adoptarii acestei politici, taxele vamale au fost eliminate in relatiile comerciale dintre membrii si au fost unificate taxele vamale pentru marfurile importate din tarile terte. 
Din perspectiva pozitiei sale de principala entitate economica a lumii, UE are un interes pregnant in asigurarea conditiilor favorabile pentru dezvoltarea comertului mondial. Aceasta pozitie predominanta determina insa si responsabilitati fata de celelalte tari ale lumii, ceea ce duce la faptul ca UE joaca un rol activ in negocierile privind comertul mondial, in cadrul OMC, actionand in favoarea unui comert echitabil si corect, precum si pentru valorificarea oportunitatilor determinate de globalizare.
Beneficiile pe care comertul le poate genera ajuta tarile membre ale UE sa ofere cetatenilor lor o mai buna calitate a vietii, prin generarea de avutie - atat in prezent, cat si pentru generatiile viitoare. Luand parte la activitatile comertului mondial de asemenea ofera tarilor oportunitati pentru cresterea economica, oportunitati de care au mare nevoie.
Conform estimarilor Comisiei Europene, intre 10 si 12 milioane de slujbe depind direct de exporturi. Prin aceste exporturi, este realizata aproximativ o treime din avutia noastra - vazuta prin prisma Produsului Intern Brut. Chiar ignorand schimburile comerciale care au loc intre statele membre, Uniunea este cel mai important partener comercial din lume. 
RELAITA UE - OMC 
UE a sprijinit intotdeauna sistemele comerciale multilaterale deoarece a considerat ca modalitatea optima de incurajare si sustinere a comertului mondial este adoptarea prin consens a unor reguli comerciale multilaterale . In acest sens, UE a jucat un rol major in infiintarea OMC si in functionarea ulterioara a acesteia. 
Imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, ca urmare a faptului ca acesta a afectat profund intreaga economie mondiala si relatiile economice internationale, unele tari au facut primul pas catre adoptarea unor reguli care sa guverneze relatiile comerciale internationale. Aceste eforturi au condus la adoptarea in anul 1948 a Acordului General pentru Tarife si Comert (GATT).


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatia UE cu Organismele Internationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!