Relatia Nevoi - Resurse

Extras din referat Cum descarc?

Abordarea umanista in analiza psihologica  a naturii umane vorbeste despre reactiile indivizilor la anumiti stimului, obiceiuri si impulsuri instinctive in procesul de dezvoltare si maturizare sociala. O privire generala asupra notiunii de nevoie identifica termini cheie ca : dorinta, lipsa, satisfacere. Dorinta care intervine in urma constientizarii, definirii catre propria persoana a unui lips, a unei privatiuni, se defineste in nevoie, Nevoia inglobeaza un imperativ, de satisfacerea ei depinzand confortul fizic si psihic al individului.Si astfel intervine preocuparea pentru satisfacerea nevoilor, care implica anumite resurse pentru a se atinge scopul (satisfacerea).Ecuatia nevoi-resurse-satisfacere se desfasoara intr-un context definit economic, cu instrumente cu functii bine definite, roluri si reguli ce tin sa aduca intr-un mediu organizat si eficient satisfacerea nevoilor umane.
Psihologul american Abraham Maslow face o ierarhizare a acestor nevoi umane, cunoscuta in literatura de specialitate ca "piramida lui Maslow". Acesta trece peste punctul comun al nevoilor - acela ca nevoile umane sunt instinctive - accentueaza diferenta de intensitate a nevoilor. Aseaza astfel la baza unei piramide nevoile cele mai puternice, iar cu cat o nevoie este identificata mai aproape de varful piramidei, cu atat intensitatea sa este mai slaba si se "personalizeaza" in fiecare individ: nevoi fiziologice, nevoia de siguranta, nevoia de dragoste si apartenenta, nevoia de autorespect si nevoia de autorealizare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatia Nevoi - Resurse.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!