Reguli și principii de organizare a contabilității financiare

Extras din referat Cum descarc?

Organizarea contabilitatii agentilor economici
Contabilitatea agentilor economici din Romania este organizata in dublu circuit. Informatiile publicabile tertilor, utilizate si de agentul economic sunt furnizate de contabilitatea financiara, iar informatiile confidentiale, utilizate numai de agentul economic, sunt furnizate de contabilitatea de gestiune.
Contabilitatea financiara, numita si generala are ca obiect inregistrarea tuturor operatiilor care afecteaza patromoniu intreprinderii spre a determina rezultatul financiar al acesteia.
Faptul ca obiectul sau este omogen, fara diferente apreciabile de la o unitate la alta, face ca, in practica, contabilitatea financiara sa fie unitara si in acelasi timp obligatorie.
Ea prezinta un interes major pentru stat, care vrea sa controleze aplicarea metodelor de evaluarea diferitelor elemente ale patrimoniului si stabilirea rezultatelor ce formeaza baza de determinare a impozitelor pretinse de fisc.
Contabilitatea financiara prezinta urmatoarele caracteristici:
- se realizeaza dupa o schema normalizata, respectiv unificata, impusa de catre autoritatile fiscale si de cerintelede control ale statului ;
- este organizata in vederea prezentarii patrimoniului organismelor si persoanelor externe ;
- prezinta patrimoniul unitatilor intr-o viziune globala, nepropunandu-si furnizarea unor informatii in detaliu;
- din ratiuni juridice si fiscale, rezultatele financiare au in vedere, de regula, un ciclu de un an, numit exercitiu financiar.
- In Romania, exercitiul financiar coincide cu anul calendaristic si se poate nota cu ,,N". El incepe la 1 ianuarie si se incheie la 31 decembrie, cu exceptia primului an de activitate cand acesta incepe la data infiintari. Exercitiu financiar precedent se noteaza cu ,,N-1" , iar cel viitorcu ,,N+1". 
Contabilitateafinanciara are si anumite limite si anume:
- nu permite decat comparari in timp si in spatiu (intre intreprinderi) ale rezultatului 
global si ale bilantului contabil;
- rezultatul global, calculat provizoriu lunar si definitivat annual, nu este suficient 
pentru a conduce bine gestiunea unitatii. Nu permite cunoasterea contributiei fiecarui 
produs sau sector de activitate la rezultatele financiare ale agentului ecomomic.
Aceste limite ale contabilitati financiare sunt suplinite de contabilitatea de gestiune.
Contabilitaatea financiara este unul dintre centrii nervosi ai agentului economic al carui rol este de a dirija si regla relatile economice interne si externe ale acestuia.
- Pe plan intern, contabilitatea financiara este instrumentul de informare cu privire la gestionarea financiara a patrimoniului unitatii.
- Pe plan extern, contabilitatea financiara este instrumentul care permite informarea tertilor, inclusiv a statului, despre rezultatele financiare ale unitatii.
Contabilitatea financiara nu este nu numai un sistem de colectare a informatiilor exprimate in cifre. Ea este si un instrument de analiza si de sinteza, realizand astfel un control al eficientei gestiunii economice.
Contabilitatea financiara faciliteaza alegerea variantelor posibile de dezvoltare a unitatilor si de crestere a profitului. Dar ea nu va oferi niciodata o decizie gata realizata. Ainformatiile pe care le furnizeaza sunt supuse analizei economice in urma careia conducatorul unitatii adopta decizii pertinente.
Contabilitatea de gestiune mai poate fi definita si contabilitate manageriala sau contabilitate interna. Conducerea ei nu este, in general, obligatorie pentru agentii economici, dar este utila, fiind considerata in fapt contabilitatea activitatii de productie. Caracteristicile contabilitatii de gestiune pot fi formulate astfel:
- are ca obiect gestiunea interna a patrimoniuluisi ofera un evantai de solutii pentru gestionarea concreta unitatii;
- este o contabilitate supla, adica adaptabila la toti agentii economici oricare ar fi marimea, activitatea si structura lor;
- este condusa cu o periodicitate variabila, adesea legata de ciclul de exploatare; 
acopera insuficientele contabilitatii financiare in materie de gestiune interna a 
unitatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reguli si Principii de Organizare a Contabilitatii Financiare..doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!