Reglementarea Operatiunilor Valutare in Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

In baza Legii Republicii Moldova cu privire la Banca Nationala a Moldovei, din 12 iulie 1995, detine dreptul de a reglementa si a supraveghea operatiunele cu valuta pe teritoriul Republicii Moldova. De competenta Banca Nationala a Moldovei privind reglementarile valutare sunt:
- emiterea de acte bancare normative privind reglementarea operatiunelor persoanelor fizice si juridice, inclusiv ale bancilor comerciale si ale organelor de stat;
- eliberarea si retragerea autorizatiilor, supravegherea si reglementarea activitatii unitatilor de schimb valutar si a bancilor;
- stabilirea restrictiilor pozitiilor valutare pentru bancile comerciale;
- determinarea modalitatilor de stabilire a cursului leului moldovenesc in raport cu alte monede.
In scopul reglementarii operatiunelor valutare, Banca Nationala a Moldovei are dreptul sa emita acte normateve bancare care ofera posibilitatea de a supraveghea totalitatea operatiunelor efectuate de participantii pietii valutare interne.
In principal, putem mentiona urmatoarele acte normative elaborate de Banca Nationala a Moldovei ce reglementeaza efectuarea operatiunilor cu valuta de bancile comerciale:
- Regulamentul privind eglementarea valutara pe teritoriul Republicii Moldova din 13.01.94;
- Regulamentul privind pozitia valutara deschisa a bancii nr. 126 din 28.11.97;
- Regulamentul cu privire la autorizarea si functionarea caselor de schimb valutar nr10018-20 din 06.05.1994;
- Instructiunea privind modul de transferare,scoatere din Republica Moldova a mijloacelor banesti de catre unele categorii de persoane fizice nr.196 din 07.08.2003;
- Instuctiunea privind ordinea acordarii creditelor in valuta straina nr. 8-1001din 02.02.1996.
Regulamentul cu privire la reglementarea valutara pe teritoriul Republicii Moldova din 13.01.1994 serveste drept baza pentru gestionarea operatiunelor valutare in Republica Moldova.
In Republica Moldova, conform actelor normative sunt acceptate 12 valute liber convertibile:euro,lira sterlina,frncul elvetian.coroana daneza, coroana islandeza, coroana norvegiana, coroana suedeza, dolarul SUA, dolarul canadian,dolarul australian,dolarul neozeelandez, yenul japonez. Valuta convertibila este moneda care se schimba liber contra altei monede nationale.
Valuta convertibila presupune existenta unui angajament al tarii emitente de a converti propria moneda, la cererea oricarui detinator, in orice alta moneda.
Valutele liber utilizabile reprezinta monedele aprobate de FMI, pe care fondul le recunoaste ca valute utilizabile pe plan larg pentru efectuarea de plati in tanzactii internationale, negociate pe principalelepiete de schimb. Ca valute liber utilizabile au fost aprobate de FMI urmatoarele: dolarul SUA, yenul japonez, francul francez, marca germanasi lira sterlina.
O data cu introducerea monedei euro si scoaterea din circulatie a francului francez si a marcii germane, euro le ia locul, fiind aprobat de FMI ca valuta liber utilizabila.
Diferenta dintre valuta liber convertibila si cea liber utilizabila este urmatoarea:prima presupune existenta unui angajament general al tarii emitente de a-si converti propria moneda intr-o alta moneda de la un curs fix sau cunoscut, in timp ce a doua presupune un angajament al tuturor tarilor membre ale FMI de a furniza valuta liber utilizabila in schimbul propriei monede sau al DST, precum si de a converti orice suma in valuta liber utilizabila intr-o alta valuta,in cadrul operatiunelor FMI.
Controlul indeplinrii tuturor operatiunilor cu valuta staina conform legislatiei este efctuat de Banca Nationala a Modovei si Guvernul Republicii Moldova. Date fiind imputernicirile acestora,aceste organe au dreptul de a reglementa, si a supraveghea prin acte legislative, acte normative bancare, cit si prin crearea unor organe specializate de control operatiunele cu valuta efectuate pe teritoriul Republicii Moldova.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reglementarea Operatiunilor Valutare in Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!