Regiunea de Dezvoltare Centru

Extras din referat Cum descarc?

MOTTO: ,, Nu am mostenit pamantul de la parintii
nostri, il imprumutam de la copiii nostri."
Lester Brown
CARACTERISTICII GENERALE:
Regiunea de Dezvoltare Centru , constituita pe baza legii nr. 151/1998, privind dezvoltarea regionala in Romania, are in componenta 6 judete din centrul Romaniei: Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu. Cu o suprafata de 34100 kmp, reprezentand 14.3 % din teritoriul Romaniei, Regiunea Centru ocupa locul al 5-1ea intre cele 8 regiuni de dezvoltare. Prin situarea ei in centrul tarii, Regiunea Centru se invecineaza cu 6 din celelalte 7 regiuni de dezvoltare. 
Prin pozitia sa geografica, realizeaza conexiuni cu 6 din celelalte 7 regiuni de dezvoltare, inregistrandu-se distante aproximativ egale din zonal ei centrala pana la punctele de trecere a frontierelor. 
Suprafata Regiunii este de 34.099,4 kmp, ceea ce reprezinta 14.3% din suprafata tarii, populatia numara 2,642 milioane locuitori(11,5% din totalul populatiei Romaniei) iar densitatea populatiei este de 74 locuitori / kmp. 
Pe langa romani, exista o mare concentrare de minoritati nationale ( 35% din populatia Regiunii), acest lucru asigurand interferente culturale si o mare varietate de traditii si obiceiuri. 
Relieful variat, predominant muntos (47% din suprafata), lipsit de campii propriu-zise, cuprinde parti insemnate din cele trei ramuri ale Carpatilor Romanesti, zona colinara a Podisului Transilvaniei si depresiunile din zona de contact intre zona colinara si cea montana. 
Gradul de urbanizare este cel mai ridicat, dupa Regiunea Bucuresti-Ilfov, ponderea populatiei urbane fiind de 60.54% fata de 54.78% la nivel national. 
MUNICIPII SI ORASE
Municipii ale judetului Alba:Alba Iulia(resedinta judetului); Aiud; Blaj; Sebes
Orase ale judetului Alba: Abrud; Baia de Aries; Campeni; Cugir; Ocna Mures; Teius, Zlatna
Municipii ale judetului Brasov: Brasov(resedinta judetului); Fagaras , Codlea, Codlea, Sacele
Orase ale judetului Brasov: Ghimbav, Rasnov, Rupea , Victoria, Zarnesti, Predeal
Municipii ale judetului Covasna: Sfantu Gheorghe(resedinta judetului), Targu Secuiesc
Orase ale judetului Covasna: Baraolt, Covasna , Intorsura Buzaului
Municipii din judetul Harghita:Miercurea Ciuc(resedinta judetului), Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni,Toplita
Orase ale judetului Harghita:Cristuru Secuiesc, Balan, Vlahita, Borsec, Baile Tusnad
Municipii ale judetului Mures: Targu Mures(resedinta judetului), Sighisoara, Reghin, Tarnaveni
Orase ale judetului Mures: Iernut, Ludus, Miercurea Nirajului, Sarmasu, Sangiorgiu de Padure, Sovata, Ungheni
Municipii ale judetului Sibiu:Sibiu(resedinta judetului), Medias
Orase ale judetului Sibiu: Agnita , Avrig, Cisnadie, Copsa Mica, Dumbraveni, Miercurea Sibiului, Ocna Sibiului, Saliste , Talmaciu
RESURSE NATURALE
Judetul Alba
Munti:
1. MUNTELE MARE 
Masiv muntos situat in partea de E a Muntilor Apuseni. Este alcatuit predominant din sisturi cristaline, care au generat un relief cu forme greoaie, masive, cu interfluvii largi, separate de vai inguste si adanci. 
2. MUNTII BIHOR
Masiv muntos situat in V Romaniei, constituind nucleul Muntilor Apuseni (Carpatii Occidentali) si totodata treapta montana cea mai inalta a acestora. Sunt alcatuiti din roci cristaline, eruptive si sedimentare. 
3. MUNTII METALIFERI
Masiv muntos situat in partea de S a Muntilor Apuseni. Cu toate ca rocile calcaroase sunt dispersate, in arealul lor, relieful carstic este bine reprezentat (creste, abrupturi, chei spectaculoase, pesteri, podul natural de la Grohot s.a.). 
4. MUNTII TRASCAU 
Masiv muntos situat in partea de SV a Muntilor Apuseni. Prezinta un relief variat, concretizat prin numeroase forme carstice (Cheile Turzii, Cheile Rametului, Pestera Huda lui Papara s.a.), creste calcaroase de un remarcabil pitoresc (culmile Bedeleu si Ciumerna, coltii Trascaului).
Lacuri:
LACUL DE ACUMULARE OASA
Lac de acumulare. S-a format la confluenta V. Frumoasei cu V. Salanelor. Are un coronament carosabil cu o latime de 10 m iar lungimea de 300 m. Lac populat cu peste.
Rauri:
1. ARIES
Rau, afluent al Muresului pe teritoriul comunei Lunca Muresului (judetul Alba). 
2. MURES 
Cel mai mare afluent al Tisei si al doilea rau al Romaniei, ca lungime, dupa Dunare. 
3. TARNAVA 
Rau, afluent al Muresului pe teritoriul comunei Mihalt (judetul Alba). Raul Tarnava se formeaza din confluenta, la Blaj, a raului Tarnava Mare cu raul Tarnava Mica.
Pesteri:
1. BAZINUL HIDROGRAFIC AL ORDANCUSII 
Fenomene carstice. Se dezvolta in zona Vaii Ordancusa, remarcandu-se: - Platforma din cursul superior al Vaii Ordancusa cu mici pesteri si avene. - Cheile Ordancusii - foarte inguste si lungi de 4 km. In peretii cheilor se gasesc 40 pesteri de mici dimensiuni. 
2. BAZINUL HIDROGRAFIC AL VAII GARDA SEACA 
Fenomene carstice. Pe valea Garda Seaca se intalnesc: Cheile de la Dealul Jilip, Moara lui Filea, Cheile Tauzului, Izbucul Tauzului, Pesterile Coiba Mare si Coiba Mica, Izbucul de la Coliba Ghiobului, Izbucul Gura Apei. Cea mai importanta este Pestera Ghetarul de la Vartop la 1200m altitudine. 
3. CHEILE AMPOITEI - REZERVATIE NATURALA 
Rezervatie naturala - fenomene carstice. Chei pitoresti lungi de cca 9 km sapate de V. Ampoitei in calcare. Pe versantul stang se afla Pestera liliecilor - de mici dimensiuni. Valea este bogata in pastravi. 
4. COMPLEXUL PLATOUL CARSTIC SCARISOARA 
Rezervatie naturala (speologica, peisagistica). Se afla la alt. 1100-1300 m, intre Vaile Garda si Ordancusa. Are o suprafata de 8 km2. Complexul cuprinde: - Pestera Ghetarul Scarisoara la alt. 1165 m. Intrarea in pestera se face printr-un aven. Gheata este prezenta si in fundul avenului. 
5. PESTERA GHETARUL DE LA SCARISOARA (Alba>>Garda de Sus)
Pestera Ghetarul de la Scarisoara este situata in partea de E-NE a Muntilor Bihor (Muntii Apuseni), la 1165 m altitudine, pe cumpana de ape dintre bazinele vailor Garda Seaca si Valea Ocoale. 
6. PESTERA VARTOP (Alba>>Arieseni)
Pestera Vartop, cunoscuta si sub numele de Pestera Ghetarul de la Vartop, este situata in partea de Sud a Muntilor Bihor, la 1200 m altitudine, pe malul stang al Vaii Garda Seaca, la o diferenta de nivel de 170 m fata de firul vaii.
Muntii Apuseni se afla in vest si nord-vest, fiind caracterizati printr-o structura geologica complexa cu resurse de minereuri neferoase (cupru, plumb, zinc) si metale pretioase (aur, argint). Solul fertil al regiunii a determinat aparitia, inca din trecutul indepartat, a asezarilor omenesti. Valea Muresului, cu afluentii sai, Aries, Sebes, Cugir si regiunile invecinate au constituit zone agricole favorabile cresterii animalelor, exploatarii forestiere, indeosebi agriculturii (cereale, legume si fructe) si viticulturii.
Pozitionarea vaii Muresului cu afluentii sai a inlesnit construirea de drumuri rutiere si feroviare favorizand un trafic intens. Daca in nord-vest si vest sunt Muntii Apuseni, Muntii Sebesului se afla in sudul judetului, iar 25% din suprafata judetului este ocupata de podisul Tarnavelor cu podgorii renumite, precum si resurse de gaze naturale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regiunea de Dezvoltare Centru.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!