Regionalizarea

Extras din referat Cum descarc?

Termenul regionalizarea este, in general, inteles drept crearea unui nivel nou in organizarea teritoriala a unui stat; institutiile noi pot varia pe larg in ce privesc organele, responsabilitatile si autoritatile, dar acestea sunt intotdeauna supraimpuse asupra institutiilor locale existente. Regionalizarea este un proces de termen lung, unde statul introduce un al doilea nivel de guvern. Aceasta reflecta o tendinta crescanda de identificare a unor institutii cu o regiune, dar aceasta idee si acele institutii raman extrem de eterogene de la o tara la alta. De aceea termenul regionalizare a devenit mai larg si inseamna un proces ce creeaza o capacitate pentru actiuni de dezvoltare a unei zone geografice specifice (subnational dar supra-local) prin intermediul modelelor economice si potentiale. Acest proces se poate baza pe sistemul existent politic-administrativ sau poate da nastere unei organizatii teritoriale noi care ar putea sustine mai bine scopul cresterii socio-economice si a dezvoltarii echilibrate.
Exista 5 tipuri de cadre institutionale in procesul de regionalizare:
1. regionalizarea administrativa
2. regionalizarea prin intermediul guvernelor locale existente
3. descentralizarea regionala
4. autonomia regionala
5. regionalizarea prin intermediul entitatilor federale (statele membre ale unui stat federal)
In prezent, regionalizarea este o tendinta generala a conducerii locale si modele teritoriale in statele europene. In statele ECE problema regionalizarii a devenit actuala la inceputul anilor '90 sub influenta a 3 factori:
- restaurarea democratiei a determinat o vointa puternica de a adopta standardele institutionale ale tarilor Europene de Vest (reformele regionale au schimbat sistemul de guvernare in multe tari ale Europei de Vest)
- importanta crescanda a politicii regionale a UE a determinat initiativa de a stabili sau a consolida institutiile regionale drept modalitate de a imbunatati nivelul de conformare cu cerintelor UE, cu perspectiva unui eventual parteneriat
- tranzitia la economia de piata si restabilirea economica recenta a cauzat discrepante intre orasele-capitala si regiunile economice mai putin avantajate si intre orase si sate.
Acest fapt cere dezvoltarea activa a politicii de dezvoltare regionala si sprijin instututional la nivel regional.
Cum s-a desfasurat procesul de regionalizare in ECE
In special in anii '60 si '70 unele politici in economiile planificate centralizat aveau ca scop o distributie mai larga a dezvoltarii industriale si, astfel, nivelurile intermediare de guvernare au fost afectate de schimbarile survenite in management-ul economiei. Si totusi, aceste orientari au fost implementate ca parte a sistemului central de management, fara spatiu pentru idei de interes specific local sau pentru conducerea locala si regionala. Aceasta este marea deosebire fata de abrogarea actuala a regionalizarii in Europa de Vest.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regionalizarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!