Reforma Proprietatii in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Greseala cea mai mare observata in toate tarile post comuniste aflate in tranzitie e ca se acorda o atentie mult prea mare transferului de proprietate si se neglijeaza crearea spatiului socioeconomic care sa stimuleze initiativa antreprenoriala.
Dinamica reala ce ar fi imprimat tranzitie o evolutie favorabila ar fi fost crearea de proprietate prin initiat privata.Asa cum recomanda modelul tranzitiei graduale schimbarea trebuie facuta incepand cu cei care fac schimbarea,adica cu oamenii.Trebuie avuta intotdeauna in vedere si componenta socioeconomica pentru ca altfel asa cum istoria ne-a demonstrat reformele esueaza,exemplul masurilor propuse de terapia de soc.De aceea este necesar ca oamenii sa asimileze conceptul de proprietate,de drepturi de proprietate ce ofera si ce obligatii implica aceste drepturi.Oamenii trebuie sa inteleaga relatia dintre proprietate si obiectul proprietatii.Dar cum li se poate cere acest lucru oamenilor atata timp cat statul incalca sistematic drepturile de proprietat ale oamenilor si realizeaza o defectuoasa reforma a proprietatii.
Reforma proprietatii ca parte a procesului de restructurare ce tine de triunghiul de foc al tranzitiei,alaturi de liberalizare si stabilizare este cea care reprezinta fundamentul modificarilor sociale.Reforma proprietatii este partea cea mai pragmatica a tranzitiei ca proces real,deoarece ea combina aspectele regresive ale vechiului regim cu mecansimele si aspectele omogene ale pietei.Insa dintre toate procesele este si cel mai costisitor si cel mai sensibil intru-cat vizeaza in mod direct individul,implica costuri sociale-unii pierd altii castiga pe fondul reformei proprietatii.
La nivel microeconomic reforma tine de o serie de optiuni cum ar fi crearea de noi intrepinderi,denumita si calea naturala a reformei deoarece se creaza proprietate in mod natural pe risc propriu si include mai putine costuri sociale.In aceste sens statul a dus o politica deficitara intru-cat nu a stimulat libera initiativa a indiviului si manifestarea potentialului asumarii riscului financiar prin crearea sistemului specific de banci(acordarea de credite celor care vroiau sa isi deschida o afacere),noului sistem fiscal(incurajarea celor care incepeau o afacere prin reduceri fiscale,bareme de impozitare scazute etc).
Dificultatile intalnite de IMM-uri:
- birocratia
- accesul dificil la credite
- intarzierile in plata facturilor
- scaderea cererii interne
- dobanzile ridicate la credit
Cu toate aceste dificultati sectorul privat a inceput sa se dezvolte incet si anevoios in comparatie cu alte tari aflate in proces de tranzitie.
Evolutia sectorului privat in economie 
Ponderea valorii adaugate a sectorului privat in PIB%
Tara 1990 1998 
Cehia 10 75 
Polonia 30 65 
Romania 16,4 61 
Slovacia 10 75 
Slovenia 15 50 
Ungaria 25 85 
Sursa:BERD:Transition report 1999
Din punct de vedere al procesului de privatizare,Romania nu ocupa o pozitie net defavorabila nici din punct de vedere al valorii indicatorului in anul 1998 si nici din punct de vedere al dinamicii acestui proces.Cele mai ridicate valori ale acestui indicator si ale dinamicii procesului le inregistreaza Cehia,Slovacia si Ungaria.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reforma Proprietatii in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!