Reforma Monetara din Anul 1892

Extras din referat Cum descarc?

"Diferentele de natura calitativa existente intre aur si argint au dat in final,castig de cauza celei dintai,ale carui proprietati fizico-chimice
(inalterabil, omogenitate fizica naturala, divizibiliate fara pierdere de valoare, valoare mica intr-un volum mic etc), raspundeau mai bine dezvoltarii vertiginoase a productiei si schimbului de marfuri caracteristica perioadei capitaliste, impunandu-si treptat functiile monetare de masura a valorii, mijloc de schimb, de plata, de tezaurizare si bani universali.
Odata cu generalizarea relatiilor de productie capitalista care reclamau un sistem monetar functional, modern si stabil, argintul isi pierde din importante ca etalon monetar, ramanand numai cu functia de mijloc de circulatie,inlocuit fiind ulterior canbd alte firme de bani, bancnote, bani de hartie, au inceput a fi folosite pentru efectuarea platilor zilnice."
Argintul si-a avut perioada sa de "glorie" , dar aurul nu a intarziat sa-si faca aparitia, inlocuind destul de repede argintul,chiar daca au mai existat unele tari in care circulau ambele in acelasi timp,pana la definitivat.
Fiind o perioada capitalista, s-a dorit sa se treaca la un sistem monetar care sa avantajeze pe totii,in special unul stabil, de aceea argintul isi pierde din importanta,facand loc aurului,argintul ramanand numai cu functia de mijloc de circulatie.
Sistemul monetar modern bazat pe etalonul aur apare in perioada capitalismului premonopolist purtand denumirea de "etalon aur - moneda". In aceasta perioada se permitea baterea monedelor de aur fara restrictii,circulatia lor era libera si accesul era liber,adica pentru fiecare, pentru oricine aurul era disponibil.De aceea etalonul aur-moneda era numit si sub denumirea "sistemul aurului in circulatie".Prima tara ,care a adoptat etalonul aur a fost Anglia in anul 1816,urmata de Germania in 1871,Danemarca , Norvegia , Suedia in 1873,Romania in 1890 si altele.In preajma adoptarii etalonului aur,circulatia banesca din Transilvania corespondea structurii sistemuluibanesc austriac,compunandu-se din monede principale de argint,dar si din monede comerciale de aur reprezentate de moneda de 4 galbeni,d 1 galben,de 20 franci echivalata cu 8 florini de aur si de 10 franci egala cu 4 florini de aur.Iata,cum Transilvania folosea si argintul si aurul,desi primul era considerat etalon.
Se observa in mod foarte clar cine a putut inca de la "nasterea" elalonului aur ,sa adopte definitiv aceasta forma,o tara dezvoltata-Anglia, in comparatie cu Romania,care adopta etalonul aur abia dupa 57 ani.Intr-o tara mai dezvoltata, baterea de moneda aur era mult mai facila decat cea dintr-o tara mai putin dezvoltata,iar accesul liber era mai restrictionat in Romania decat in Anglia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reforma Monetara din Anul 1892.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!