Reforma Bugetului Comunitar in Contextul Extinderii UE

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiunea de buget comunitar 2
2. Evolutia bugetului comunitar in urma extinderii 4
3. Strategia de la Lisabona 9
4. Unde merg banii si ce se realizeaza. 11


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiunea de buget comunitar
Bugetul UE este acel act prin care se autorizeaza anual finantarea ansamblului de activitati si de interventii comunitare, resursele necesare, prioritatile si obiectivele stabile.
Evolutia sa de-a lungul timpului reflecta transformarea succesiva a constructiei europene. Bugetul s-a dovedit a fi un instrument esential in realizarea obiectivelor politice ale UE. Acesta reprezinta o investitie pentru obiectivele viitoare ale Europei, iar cetatenii asteapta si merita cel mai bun randament posibil al acestei investitii. 
Acest lucru implica asigurarea faptului ca bugetul este orientat pentru a realiza efectul optim, gestionat la cele mai inalte standarde si ca reuseste sa aduca imbunatatiri concrete vietii de zi cu zi a cetatenilor. 
Aceasta inseamna un buget care poate fi schimbat pentru a reflecta schimbarea prioritatilor si pentru a insoti procesul de integrare europeana in evolutia acestuia. 
Politicile UE au cunoscut schimbari enorme in cursul ultimelor decade, iar bugetul a incercat atat sa promoveze, cat si sa reflecte aceasta evolutie. 
Bugetul UE a reflectat etapele esentiale ale integrarii europene. Evolutii precum piata unica, extinderea, dezvoltarea unei viziuni globale asupra Europei, au necesitat, de fiecare data, schimbarea configuratiei cheltuielilor Uniunii Europene. 
Profilul cheltuielilor Uniunii Europene s-a schimbat in mod considerabil de-a lungul timpului: in mod traditional, cea mai mare parte a bugetului UE a fost concentrata pe un numar relativ mic de domenii politice.
Planurile pentru cheltuielile anuale sunt negociate intre Parlamentul European si Consiliul de Ministri pe baza unei propuneri a Comisiei.
Bugetul acopera cheltuielile tuturor institutiilor Uniunii. Fixeaza venitul si cheltuielile pentru anul respectiv, enumera toate activitatile care urmeaza a fi finantate si stabileste sumele totale de bani, precum si personalul disponibil pentru fiecare.
Cheltuielile UE sunt limitate prin tratate. Bugetul Uniunii nu trebuie sa fie in deficit, ceea ce inseamna ca incasarile trebuie sa acopere intregul cost al diferitelor activitati. Aceste incasari, sau venituri, provin din trei surse principale: 
o taxele vamale;
o o parte din baza taxei pe valoarea adaugata (TVA) armonizate a fiecarui stat membru ;
o o contributie de la statele membre, pe baza marimii venitului lor national 
brut (VNB). 
Suma de bani ce poate fi pusa la dispozitia Uniunii este limitata printr-un acord al statelor membre si al parlamentelor. Venitul total al UE trebuie sa fie egal cu totalul cheltuielilor si sa se incadreze in limitele legale convenite, care sunt in prezent de 1,31% din venitul national brut (VNB) pentru creditele de angajament si de 1,24% din VNB al UE pentru creditele de plata. Sprijinul financiar generat de politicile UE se poate prezenta sub diferite forme si poate recurge la diverse surse, inclusiv imprumuturi si garantii de imprumut provenind de la Banca Europeana de Investitii sau, in cazurile de cofinantare, de la bugetele statelor membre, precum si fonduri private in cadrul parteneriatului intre sectorul public si cel privat. In momentul in care s-a recurs la bugetul UE, acesta a trebuit sa se dovedeasca cel mai eficient si mai echitabil instrument pentru obtinerea de rezultate. 
Sistemul resurselor proprii a cunoscut evolutii semnificative de la inceputul primului cadru financiar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reforma Bugetului Comunitar in Contextul Extinderii UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!